HIRDETÉS
Kezdőlap Riport Uborkázással ...

Uborkázással menekülnek a mélyszegénységből

HIRDETÉS

A kispaládi Algács család követ tört. Pontosabban betont, mert egy régi ház alapjait kellett kibányászni a földjükből, hogy belefoghassanak az uborkázásba. Szatmár magyarországi részének legkeletibb csücskében jártunk, közel a román határhoz. Ősi uborkatermelő vidék, az Európában ínyencségnek számító apró uborka hetven százaléka innen kerül ki. Idén közel nyolcvan, többségében roma család uborkázik a térségben a tizedik évébe lépő Kiútprogram segítségével.

HIRDETÉS

(…)

– A közmunka semmire se elég, ezért fogtunk bele az uborkába tavaly. Itt nincs más lehetőség, de jól is ment, hála Istennek. Nagyon megkínlódtunk, a földünk tele volt kövekkel. A két kezünkkel bányásztuk ki. Amikor Roland (a család kiútprogramos koordinátora) meglátta, hogy kalapáccsal dolgozunk, hozatott gépet. Hatszáz méterrel indultunk, idén ezer méterünk van, és sokan csatlakoztak hozzánk, mert megirigyelték a tömérdek munkát – neveti el magát Algácsné Krisztina.

(…)

Egy kis jobb létet remélünk az uborkától, de azt nem adják ingyen. Mert az uborka olyan, mint egy kisgyerek: nem adhatunk neki bármit, kényeztetni kell, ápolni, figyelni rá, dédelgetni – foglalja össze filozófiáját.

HIRDETÉS

Hogy mi mindennel kell szembenézniük, és milyen lehetőségeket ad a program keretében zajló uborkázás, arról a további részleteket keresse a Magyar Hang augusztus 9-én megjelenő 2019/32. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,275lájkolóTetszik
2,704követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nyomoznak Borkai korrupció-gyanús ügyeiben

Kontrát Károly államtitkár szavai szerint több ügyben is folyik a vizsgált, de konkrétumokat nem árult el.