Kezdőlap Sport Szigeti csúcs...

Szigeti csúcs: tíz másodperc, egy futó

Őrült sokan futnak a Margitszigeten – ezzel az állítással aligha lehet vitatkozni, főleg azóta nem, hogy megépült, tavaly pedig teljes hosszában meg is újult a mintegy 5,3 kilométeres futókör a Nyulak szigetén. A közelmúltig azonban nem vállalkozott rá senki, hogy számba vegye, „mennyi az annyi”; az Eco Counter Magyarország forgalomfigyelő rendszere segítségével végre megvannak az első adatok – ezeket a cég tavaly március 15. és december 28. között vette fel.

HIRDETÉS

A PYRO Box számlálógépet korábban Budán, a Görzenál mögötti bringaútszakaszon tesztelték, a Margitszigeten pedig a felújított kaszinó vonalában egy villanyoszlopon helyezték el, hogy a szenzorok ne kaphassanak sem direkt, sem visszaverődő infravörös sugárzást. Az emberi test hőjéből dolgozó, energiaigénytelen eszköz (akkumulátora akár 10 évig is bírja…) kilenc és fél hónap alatt csaknem 1 040 000 áthaladást rögzített, a legforgalmasabb órában – augusztus 29-én – 848-at. A legforgalmasabb nap április 2-án volt (8225 áthaladás), az átlag 3598. Április első hetében egyébként 42 435 ember mozgott el a szenzor előtt. (Ezt a számot a mostani hétvége megdöntheti, hiszen a Margitszigetről indul és ide is fut be a Vivicitta városvédő futás több távon, több tízezer nevezővel.)

A forgalom napi lefolyását mutató ábrákról könnyen leolvasható, hogy a legtöbben kora este mennek futni a szigetre: munkanapokon este 7 és 8 között átlagosan 343 áthaladást észlelt a gép észak felé. A legforgalmasabb időszakban átlagosan 10,5 másodpercenként futott el egy ember a szenzor előtt. A legnépszerűbb nap a vasárnap és a szombat, a legkevesebben pénteken futnak a szigeten.

A menetiránnyal szemben a helyszíni megfigyelés szerint jellemzően nem futók vannak. Az adatokat árnyalja az a tény, hogy az áthaladók akár biciklisták, bringóhintósok is lehettek, bár erre a szakaszra azért ritkán hajt rá bringás, ugyanis rekortán.

A levegőminőség egyébként Budapest területén belül a Margitszigeten kiemelkedően jónak számít, ezt támasztja alá a fővárosi önkormányzat által évente közzétett, Budapest környezeti állapotértékelése címet viselő dokumentum is, ami növeli a terület vonzerejét a futók számára. No meg hogy nincs szintemelkedés sem.

Ez a cikk eredetileg a Szamizdat Magyar Nemzetben jelent meg 2018. április 14-én.

Fizessen elő lapunkra! Amennyiben előfizetési díja május 13-ig beérkezik, már a május 18-án megjelenő első számtól tudjuk kézbesíteni a Magyar Hangot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,643lájkolóTetszik
1,793követőKövetés
14,464feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Tejfogak

Amikor gyerek voltam, tehenek bőgtek, földutak kanyarogtak, meg poros téglarakások álltak a város szélein. Azoknak lehetett búcsúzóul viszlátot inteni.

Nagyböjti edzésterv

Ünneprontás