Teljesült az álom, európai kupainduló a DAC

Teljesült az álom, európai kupainduló a DAC

Az európai kupaszereplés kiharcolását ünneplő DAC-játékosok 2018. május 19-én (fotó: Lelkes Imre/DAC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fantasztikus bravúrt hajtott végre a Dunaszerdahely AC labdarúgócsapata, amely a Rózsahegy elleni 4–0-s győzelmével bronzérmesként zárt az idei szlovák bajnokságban, ami azt jelenti, hogy 25 év után ismételten kiléphet a nemzetközi kupaporondra. A találkozó hőse a magyar Vida Kristopher volt, aki két góllal és két gólpasszal segítette csapatát. A lefújást követően az 517 DAC-drukker a rózsahegyi stadionban rég nem látott fiesztát csapott: gyúltak a füstbombák, durrantak a pezsgősüvegek, és a játékosok a szurkolókkal együtt önfeledt ünneplésbe kezdtek.

A hatalmas sikerben nagy szerepet játszott a tavaly a Honvédot magyar bajnoki címig vezető olasz edző, Marco Rossi, aki sokadszorra bizonyítja be, igencsak ért a szakmájához.

A felvidéki magyarság csapata 1987 és 1993 között összesen tíz mérkőzést játszott a nemzetközi kupákban: négyet a KEK-ben, azaz a Kupagyőztesek Európa-kupájában, hatot pedig az UEFA-kupában. És mit tesz a történelem? Most, 25 évvel később az említett két sorozatból létrehozott Európa Ligában térhet vissza a DAC.

A mostani sikert követően máris sokan emlegetni kezdték azt az 1988-as, Bayern München elleni UEFA Kupa-párbajt, amelynek csallóközi visszavágóján hivatalosan 15 572 néző volt jelen, ami máig a DAC hazai nézőcsúcsa. Már most hatalmas az érdeklődés, hiszen a dunaszerdahelyi csapat 11. és 12. európai kupamérkőzését július második és harmadik hetében játssza, az ellenfél kilétéről a június 19-i, a svájci Nyonban tartandó sorsolás dönt majd. A játékosokra most pár hetes pihenő vár, majd június 14-én megkezdik a felkészülést a nemzetközi szereplésre és a következő bajnoki szezonra.

A sikerkovács Marco Rossi Marco Rossi bevallotta a meccset követő nyilatkozatában, hogy nagyon aggódott a találkozó előtt, mert veszélyesnek, taktikailag nagyon érettnek tartja a Rózsahegy csapatát.

„Óriási köszönet jár a stábomnak és a DAC-ban mindenkinek, beleértve természetesen a srácokat is, akik nemcsak remek játékosok, hanem remek emberek is egyben. A szurkolókat sem hagyhatjuk ki a sorból, akik 12. játékosként voltak mellettünk. Ők ugyanúgy megérdemlik az Európa Ligát, mint a játékosok. A szezonban a Zsolna ellen játszottuk a legjobb meccseinket: háromszor nyertünk és egyszer döntetleneztünk velük. Hogy maradok-e a klubnál? Egy év van még hátra a szerződésemből. Ahogy egy házasságban, úgy a klubon belül is vannak olyan helyzetek, melyeket tisztáznunk kell a folytatást illetően, de nincs más ajánlatom más kluboktól. Végezetül pedig gratulálok Norbert Hrncárnak, és azt kívánom a rózsahegyieknek, hogy velünk együtt ott legyenek az El-ben” – jelentette ki a csapat hivatalos honlapján az olasz vezetőedző.

Kérjük, fizessen elő a péntekenként megjelenő Magyar Hangra! Amennyiben május 22-én (kedden) délelőtt beérkezik hozzánk az előfizetési díj, már a május 25-én megjelenő második számot is megkapja, ajándékba (az előfizetési időszak júniustól indul).