Százmilliókkal nőtt a Dagály felújításának költsége

Százmilliókkal nőtt a Dagály felújításának költsége

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél milliárdért újíthatja fel a Dagály fürdőt Garancsi István cége, ám annak nincs nyoma a május 7-én megjelent közbeszerzési pályázatban, hogy mikorra kell a munkálatokkal végezni. Tavaly a december 13-i Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány még „csak” 1,1 milliárd forintot szánt minderre. Az összeget az idei költségvetésből, átcsoportosítással akarták előteremteni, mégpedig két projektből: egyrészt 100 millió forintot a vizes-vb létesítményfejlesztés dologi kiadásaiból, 1 milliárd forintot pedig a fővárosi konferencia-központ költségvetéséből lecsípve.

Ráadásul az eredeti ígéretek alapján a felújított Dagálynak a mostani szezonra kellet volna elkészülnie, ám ez már csak azért sem lehetséges, hiszen a Market Zrt. csak május elején nyerte el kivitelezőként a közbeszerzési pályázatot, melyben már a nettó 1,5 milliárd forintos ár szerepel. Persze nehezen nyerhette volna el a munkát más, miután az egyetlen pályázó Garancsi cége volt. Nézzük, hogy a pályázat értelmében mit kell elvégeznie a Marketnek. Többek között a fürdő külső területén a burkolatépítést, a növénytelepítést és kertberendezést, valamint ők felelnek a kosárpálya burkolatának kivitelezéséért. Újjá kell építeniük a fürdő területén található Béke-ivókutat, ki kell alakítaniuk egy játszóteret és egy az 50 méteres medencéig vezető sátorfolyosót. A külső épületeken (vizesblokk, nyári tábor, nyári öltözők) tartószerkezeti, építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági munkákat kell végezniük, valamint az üzemeltetési terület tartószerkezeti, építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági, burkolási feladatokat.

A Markettel megkötött kivitelezői szerződésbe opcióként bekerült az úgynevezett pillangó medencék – az élménymedence, a tanmedence, az ülőmedence és a gyermekmedence – teljes körű gépészeti felújítása és burkolása, illetve az úszómesteri állások eredeti állapotában való visszaépítése is. A nagy úszómedence a Duna felé elhúzva épül újjá 50 méteres szabvány versenymedenceként, míg a régi 25-ös medencét az eredeti helyén építik fel 220 centis mélységgel. Természetesen a két termálmedence is megmarad, melyek felújítása (az üveg védőfallal együtt) már korábban befejeződött. Mivel a gomba- és hullámmedencét lebontották, így összesen nyolc medencével üzemel majd a felújított 70 éves intézmény.

Még áprilisban beszélt a Dagály felújításáról Fürjes Balázs kormánybiztos az InfóRádiónak, melyben kijelentette, a Dagály várhatóan idén júniusban, a Duna Aréna újranyitása után nem sokkal nyithatja majd meg a kapuit.

„Belekezdtünk a legnépszerűbb pesti fürdő felújításába, mert abszolút méltánytalan állapotban volt már. Terveink alapján évtizedekre újítjuk fel a strandot, melyet új medencékkel, zöld területekkel, sportolási lehetőségekkel adunk majd át, véleményem szerint még júniusban a nagyközönség számára, azaz már az idei szezon nagy részében is használhatják majd a strandolni vágyók a megújított Dagályt. Noha valamennyi építkezésnél, így a Dagály esetében is – némi túlzással – korbáccsal a kezünkben állunk a kivitelező háta mögött, és sürgetjük őket, ám ha a gyorsaság és az alaposság között kell választani, akkor én mindig az alaposság mellett döntök. Ugyanis soha nem bocsájtanám meg magamnak, magunknak, ha egy-két hét miatt úgy adnánk át a Dagályt, hogy azt szinte azonnal javítani kéne, vagy évtizedekre kódolódna a meglévő hiba az emberekben” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Félmillióval kevesebb

Bármilyen hihetetlen, de a Duna Aréna munkálataival kapcsolatban május elején került nyilvánosságra, hogy az épület végszámlája végül is olcsóbb lett annál, amit korábban mondtak. Persze nem kell valamilyen horribilis összegre gondolni, ugyanis a nettó 43,36 milliárd forintos végszámláról szóló szerződésben 2018. január 31-én egy újabb módosítás történt, ami alapján a Duna Aréna „fejépülete” és „főépülete” egyes rendszereinek és berendezéseinek technológiai szétválasztásával a létesítmény nagyobb fokú hasznosíthatósága vált lehetővé, és ez 574 043 forint megtakarítással járt, így ennyivel csökkent a vállalkozási díj. Természetesen ezt a kivitelezői munkát is a Market Zrt. végezte.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.