Magyarország ott van a vb-n – kézilabdában

Magyarország ott van a vb-n – kézilabdában

A magyar férfi kézilabda-válogatott a Szlovénia elleni vb-selejtező után 2018. június 13-án (fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a januári német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az idegenbeli 29-24-es sikerét követően a szerdai visszavágón Veszprémben 26-22-re kapott ki Szlovénia csapatától, így összesítésben egy góllal jobbnak bizonyult a legutóbbi vb bronzérmesénél.

Amikor az év eleji, meglehetősen csúfosra sikeredett Európa-bajnokság után – három vereséggel már a csoportküzdelmek után kiestünk – a világbajnoki selejtezőben az előző vb bronzérmesét sorsolták ki Lékaiék számára, nagyon sokan azonnal temetni kezdték a férfi válogatottunkat. Nos, így utólag kiderült, kár volt…

A magyar együttes előbb fantasztikus játékkal és parádés kapusteljesítménnyel 29-24-re győzni tudott a szlovéniai odavágón. Így Veszprémben az az „egyszerű” eset állt fent, ha akárcsak egy gólt is megőriznek Nagy Lászlóék ebből az előnyből, akkor a magyar válogatott ott lehet a januári, dán-német közös rendezésű világbajnokságon. Nos, alaposan felborítva a papírformát, a tartalékos csapatunk – amelyből hiányzott Jamali Iman, Császár Gábor, Faluvégi Rudolf, Borbély Ádám, Bartók Donát és Országh Ádám – hatalmas csatában végül 26-22-es vereséget szenvedett szerdán a szlovénoktól, ám ez azt jelenti, hogy az előnyből még egy találat maradt, azaz a válogatott ott lesz a januári vb-n.

A csapat legjobbja ezúttal Lékai Máté volt, aki amellett, hogy remekül irányított, dobott hét gólt – ő volt a csapat legeredményesebb játékosa – és végig a hátán cipelte a válogatottat. nem véletlen, hogy a szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes az egyik időkérésnél 50 másodpercet beszélt a védekezésről, majd amikor áttért a támadásra, csak annyit mondott, csak adják a labdát Lékainak, ő tudja a dolgát.

„Két szoros, kemény meccset játszottunk egy remek ellenféllel szemben. Az idegenbeli ötgólos siker ellenére tudtam, hogy itthon is nagyon nehéz meccs elé nézünk. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen remek munkát végeztek a játékosok, a magyar férfi kézilabdázás jövője szempontjából nagyon fontos sikert arattunk” – mondta a veszprémi mérkőzés után Vranjes, aki hozzátette, több játékosának voltak kisebb-nagyobb egészségi problémái a közelmúltban, a meccs végére láthatóan elfáradtak, és csak nagy akaraterővel és a szurkolók segítségével sikerült megnyerniük a párharcot.

Lékai mellett a másik hős a mindkét meccsen elképesztő bravúrokat bemutató kapus, Székely Márton volt, aki a meccset követően úgy fogalmazott, borzasztóan nehéz meccsen vannak túl, a védekezésüket pedig hihetetlennek nevezte. „Amikor például emberhátrányban voltunk, a kiállított embert a helyére beállt játékos tökéletesen helyettesítette. Volt olyan szituáció, amikor nem is láttam a labdát, mert remekül sáncoltak a társak. Kijutottunk a vb-re, ami óriási boldogság. Köszönöm a csapatnak az élményt és a közönségnek a fantasztikus buzdítást” – nyilatkozta az MTI-nek a tatabányai hálóőr.

A vb-t január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn. Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság, Japán és most már Magyarország is. A vb sorsolására június 25-én kerül sor Koppenhágában.

Férfi kézilabda vb-selejtező, visszavágó:

Magyarország-Szlovénia 22-26 (12-12)

Veszprém, 5000 néző. V: Badura, Ondogrecula (szlovákok)

Magyarország: Székely, Mikler (kapusok) – Ancsin, Balogh 5 (3), Bánhidi 3, Bodó 1, Bohács, Bóka 2, Hornyák 3, Ilyés, Juhász, Lékai 7, Ligetvári, Nagy 1, Schuch, Sipos. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.

Szlovénia: Lesjak, Zaponsek (kapusok) – Bezjak 2, Blagotinsek 1, Cingesar 3, Dolenec 5 (1), Janc, Kavticnik 5 (4), Mackovsek 6, Marguc, Mlakar 2, Suholeznik, Verdinek, Vlah 1, Zabic 1, Zarabec. Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics.

Kiállítások: 4, ill. 8 perc

Hétméteresek: 5/3, ill. 6/5.

Összesítésben: 51–50, a magyar válogatott jutott ki a világbajnokságra.