Messi után Ronaldo is utazhat haza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekesség, hogy az oroszországi világbajnokság második nyolcaddöntőjében is egy dél-amerikai és egy európai válogatott, Uruguay és Portugália csapott össze. Utóbbiak Európa-bajnokként érkeztek, míg a kékek kapott gól és pontvesztés nélkül abszolválták a csoportkört, azaz szintén rangadónak számított a két csapat találkozója, amin megdőlt az edzői korrekord: a dél-amerikaiakat irányító Óscar Tabárez 71, míg kollégája, Fernando Santos 63 évesen ült le a kispadra, márpedig a vb-k történetében még nem fordult elő, hogy két kapitány életkora összesen 135 év és 3 hónap. A két együttes összeállításában nem volt meglepetés, hiszen a portugáloknál felépült William Carvalho, illetve ott volt a vezér, Cristiano Ronaldo, míg a túloldalon az uruk két klasszisukkal, az Edinson Cavani, Luis Suárez duóval próbálták meg feltörni az Eb-címvédő Pepe dirigálta védelmét.

Nos, erre a feltörésre mindössze 7 percet kellett várni – igaz, CR7 addig túl volt már két, életerős, kaput eltaláló lövésen –, amikor villant a két csatárklasszis: Suárez beadott, Cavani bólintott, és az Európa-bajnok máris mehetett középkezdéshez. Sokan mondják, egy korai gól jót tesz egy meccsnek, hát ez tényleg jót tett. Ha lehet, még nagyobb lett az iram, itt Ronaldo, ott Suárez került helyzetbe, ám nem változott az állás. Azért az uruk védekezéséről sok mindent elárul, hogy nemcsak a csoportkörben, hanem 2018-ban nem kaptak még gólt, és ez akár sötét jövőt is jósolhatott a portugáloknak. Ráadásul a mezőnyben tetszetősen adogató Portugália semmi veszélyt nem jelentett a kapura. Hiába, amíg az európai válogatott egyemberes (CR7), addig az uruk minimum kettő (Suárez, Cavani) – már ami a gólveszélyes játékost jelenti. És, akkor még nem szóltunk arról, hogy Cristiano Ronaldo még sosem szerzett gólt a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában.

Uruguay v Portugal - 2018 FIFA World Cup Russia™ - Match 49

An Edinson Cavani double was enough to see off Portugal and secure Uruguay's passage to the Quarter-Finals of the 2018 FIFA World Cup.

Szünet után a portugálok nagyobb elánnal rohamoztak, míg az uruk szinte tökéletesen védekeztek, egészen addig, míg egy szögletet követően az előrehúzódó Pepe a hálóba fejelt, így egyrészt Portugália kiegyenlített, míg Uruguay elveszítette 2018-as „szűzességét”. Nem sokáig állt döntetlenre a találkozó, ugyanis jött egy gyors uruguayi kontra, és Cavani gyönyörűen elcsavarta a hosszúba, így ismét előnyben a dél-amerikaiak. Nagyon felgyorsult a meccs, ráadásul érkezett az irániak ellen csodagólt lövő Quaresma, így a portugálok mindent egy lapra feltéve indultak rohamra. És a 70. percben kis híján meg is született az egyenlítés: Muslera lepkét fogott, ám nagy szerencséjére B. Silva 11 méterről fölé bombázott. Az ellentámadásnál Cavani megsérült, Ronaldo támogatta le a lépni is alig tudó csatárt, aki nem is tudta folytatni a játékot.

Nyomtak a portugálok, ám egyszerűen nem tudtak eljutni helyzetig, és hiába birtokolták 63 százalékban a labdát, és lőttek 18 alkalommal kapura, Muslerának igazán nagyot nem kellett védenie. Sőt, ha Rodríguez egy kicsit – pár centivel – pontosabb labdát kap Suáreztől, akkor már a 92. percben minden eldőlt volna. Maradt a 2-1 Uruguaynak, így Cavaniék jutottak a negyeddöntőbe, ahol Franciaországgal játszanak majd.

És amire senki sem számított: már a nyolcaddöntők végén együtt távozhat a világbajnokságról Cristiano Ronaldo és Messi.

Nyolcaddöntő

Uruguay–Portugália 2-1 (1-0)

Szocsi, Fist Stadion, 44.287 néző. Jv: Carlos Arturo Ramos (mexikói)

Uruguay: Muslera – M. Cáceres, J. Giménez, Godín, Laxalt  – Nández (Sánchez, 80.), Torreira, Vecino, Bentancur (Rodríguez, 63.) – L. Suárez, Cavani (Stuani, 74.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Portugália: Rui Patrício – R. Pereira, Pepe, Fonte, Guerreiro – B. Silva, W. Carvalho, Adrien Silva (Quaresma, 65.), Joao Mário (Fernandes, 85.) – Guedes (A. Silva, 73.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Góllövő: Cavani (7., 62.), Pepe (55.)

A vb teljes menetrendjét itt találja, a csoportokról pedig itt olvashat.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb