Tovább drágul a fehérvári stadion, a befejezés is csúszik

A Sóstói Stadion látványterve A Sóstói Stadion látványterve

Hetedik alkalommal kellett módosítani a székesfehérvári Sóstói Stadion kivitelezésére 2016 novemberében megkötött szerződést, mert hibákat találtak a biztonság területén.

Hirdetés

Noha magyar szinten talán helytálló, hogy kis híján sporttörténelmet írt a MOL-Vidi FC azzal, hogy bejutott az Európa Liga csoportkörébe, ugyanis hazai csapat a nemzetközi kupákban olyan ritka szokott lenni, mint a fehér holló. Ám még ez a bravúr sem volt elég ahhoz, hogy a saját stadionjában léphessen pályára például a Chelsea ellen, ugyanis az augusztus 30-i határidőt sem sikerült tartani a kivitelezőknek, így továbbra sem tudjuk, mikor játszhatnak a székesfehérvári Sóstói Stadionban labdarúgó-mérkőzést.

A továbbjutásért küzdhet a Vidi az Európa Ligában

A Chelsea-n kívül a másik három klub hasonló játékerőt képvisel – mondta a sorsolás után Kovács Zoltán sportigazgató.

Hogy miért? Nos, a helyi önkormányzat nem fogadta el a három kivitelező – a Strabag-MML, a Strabag Építő, valamint a Belfry PE Kft. – munkáját, biztonsági szempontokból kifogásokat tett, és a hibák kijavítására szólította fel a kivitelezőket. Ez eddig rendben is lenne, ám jön a jól ismert magyar csavar az ügyben, a NER világában megszokott szerződésmódosítás – immár a hetedik ebben az ügyben –, és ahelyett, hogy kötbért fizettetnének a csúszásokért, közel százmillió forinttal megemelték a költségkeretet. Így most már a városi önkormányzat által eredetileg nettó 12,6 milliárd forintra megkötött szerződésben már nem a nettó 13,519 milliárd forintos összeg szerepel, hanem 13,614 milliárd forint. Természetesen mindez az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent friss hirdetményből derült ki.

Egyre több beruházás késik, kötbért mégsem fizetnek

A nagy stadionépítési láz mára már odáig jutott el, hogy szinte egyik aréna esetében sem tudják tartani sem az eredeti határidőket.

De milyen hibákat találtak a szúrós szemű ellenőrök? Nos, az mfor.hu szerint a megtervezett kamerarendszer nem figyel egyes területeket, az MLSZ által használt informatikai hálózat nem volt kellően szétválasztva az általános informatikai hálózattól, illetve a jegyértékesítő rendszer elemeiben is változtatásra van szükség. És akkor még ne is említsünk olyan apróságokat, hogy most kell kialakítani a konyhai oltórendszert, vagy a díszletvilágítás áttervezése miatt többlet lámpatesteket kell beszerezni.

Amíg ezeket a feltárt hiányosságokat nem javítják ki, az engedélyeztetési eljárást sem lehet megindítani, így könnyen megeshet az a szégyen a fehérvári labdarúgókkal, hogy a csoportkörből való továbbjutásuk esetén még tavasszal sem léphetnek majd pályára a 14 ezer férőhelyes arénában.

Hirdetés

Addig is a Vidi Budapesten, a Groupama Arénában játszik albérletben a nemzetközi meccsein. Szeptember 20-án a BATE Boriszov, november 8-án a PAOK, december 13-án pedig a Chelsea érkezik. A jegyárakat is nyilvánosságra hozták már, 3500 forinttól kezdődnek, a Chelsea ellen 7000-től. A hárommeccses bérlet a legolcsóbban 11 000 forint lesz.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.