Fájó vereség az első Nemzetek Ligája-mérkőzésen

Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában szeptember 3-án Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában szeptember 3-án (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Új sorozatban, új kapitánnyal mutatkozott be szombaton a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzetek Ligája egy meglehetősen bonyolult széria, de a lényeg, hogy a végén ki lehet belőle jutni az Európa-bajnokságra. Ráadásul a különböző ligákba hasonló képességű válogatottakat soroltak össze.

Hirdetés

Nekünk első körben a finnek jutottak (még Észtország és Görögország van a csoportunkba). Szeretjük őket, testvér nemzet, és rendre meg is szoktuk őket verni futballban (11 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség volt a mérlegünk). Varázslatos fejlődésen legutóbbi találkozásunk, 2015 júniusa óta sem mentek át a rokonok, ám mi nagyon a gödör alján vagyunk, és ez sajnos látszott Tamperében is a játékunkon.

A Georges Leekens-féle fél évnyi tévút után Marco Rossi vette át a nyáron a magyar válogatottat. Az olasz szakembernek ez volt az első meccse, s a bemutatkozása rosszabbul nem is kezdődhetett volna. A középpályán elvesztett labdából Teemu Pukki már a 7. percben vezetést szerzett a hazaiaknak (1–0). És csak Gulácsin múlt, hogy nem jött a második gól. Pedig az új szövetségi kapitány azt mondta még a mérkőzés előtt, hogy felkészültünk a finnekből, felkészültünk az összecsapásra. Ehhez képest momentumunk is alig volt az első félidőben, egy Sallai-ziccert leszámítva.

Persze reménykedtünk, hogy szünet után frissebb, ötlettelibb lesz a játékunk. És majdnem össze is jött az egyenlítés, a játékrész elején Kovács ugratta ki Szalait, ám a Hoffenheim csatára óriási helyzetben az ötös bal sarkáról ballal a hazai kapusba lőtt. Aztán az égieknek köszönhettük meg, hogy egy szabadrúgás után Toivio hatalmas lövése kifelé pattant a kapufáról. Ha az bemegy, valószínűleg vége is számunkra az első NL-találkozónak. De nem ment, s reménykedhettünk tovább, hogy legalább ikszre hozzuk ezt a csatát. És voltak is lehetőségeink, a finnek nagyon elfáradtak a végére (bár volt még egy kósza kapufájuk), azonban a kombinatív játék helyett a kapu elé íveléseket erőltettük, és ezek nem hoztak eredményt. Pukki korai góljával végül nyert Finnország, amelyhez hasonló legutóbb 1978-ban esett meg velük ellenünk tétmeccsen.

Az első Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt csak sejtettük, most már tudjuk is, hogy rengeteg munkája lesz Marco Rossinak ezzel a csapattal. Az idén öt meccsből négyet elvesztett a magyar válogatott. Kedden következnek a görögök hazai pályán. Az biztos, ellenük nem lesz egyszerűbb megszerezni az első idei győzelmet.

Hirdetés

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 1. forduló:
Finnország–Magyarország 1–0 (1–0)
Tampere, Ratinan Stadion, 10 022 néző, vezette: Mazeika (litván)
Finnország: Hradecky – Toivio, Arajuuri, Raitala, Uronen (Granlund, 46.) – Lod, Schüller (Sparv, 63.), Kauko, Soiri (Taylor, 85.) – Pukki, Tuominen
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Kádár, Fiola – Kleinheisler, Pátkai – Stieber (Varga R., 54.), Kovács I. (Kalmár, 61.), Sallai (Eppel, 73.) – Szalai
Gólszerző: Pukki (7.)

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.