Elhunyt Géczi István, a Fradi legendás kapusa

Fotó: fradi.hu

Szomorú napra ébredhettek a Ferencváros szurkolói: 75 éves korában elhunyt a klub legendás kapusa, Géczi István. Nagyon korán, 18 éves korában, 1962-ben került a budapesti zöld-fehérekhez, és egész pályafutása során hű maradt imádott egyesületéhez, ahonnan 1975-ben vonult vissza. 507 mérkőzésen védte a csapat hálóját, ebből 309 bajnoki, 153 nemzetközi, 46 pedig hazai díjmérkőzés volt. 309 bajnoki meccse a mai napig rekord a Fradi kapusai között, 110 meccsen húzta le a rolót. 1964. március 15-től 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki mérkőzésen megszakítás nélkül sorozatban védte a Ferencváros kapuját. Az 1968-as idényben meccsenként átlagban mindössze 0.59 gólt kapott, ami máig a legjobb mérleg a magyar bajnokságban – áll a fradi.hu  megemlékezésében.

Hirdetés

Géczi ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett a Fradival, míg a nemzetközi porondon egyetlen magyar kapusként három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes VVK-döntő mellett 1975-ben a KEK-fináléban is pályára lépett. Mindemellett 1972-ben UEFA-kupa-elődöntőig is eljutott a Ferencvárossal. A magyar válogatottban mindössze 23 találkozót jegyzett, mert az akkori rendszer döntése értelmében öt évre száműzték a nemzeti együttestől. Így is szerepelt Európa- és világbajnokságon, valamint olimpián is, utóbbin ezüstérmet ért el a válogatottal 1972-ben, Münchenben.

Géczi István Fradi legenda – FradiSzív videó

Uploaded by Joe Blog Balagan on 2013-08-21.

1975-ös visszavonulása után az FTC kapusiskoláját vezette, és volt az NB I-es csapat kapusedzője is. Pályafutása elismeréseként 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett, 1991-ben FTC Aranydiplomát, míg 1999-ben Centenáriumi Aranydiplomát vehetett át. Országgyűlési képviselőként is dolgozott, az ő javaslatára jött létre a magyar parlament Ifjúsági és Sportbizottsága.

– Két napja voltam benn nála, elköszöntem tőle. Kétszer rámmosolygott, és becsukta a szemét, én pedig eljöttem… Nagyon szomorú vagyok, egyre kevesebben vagyunk a VVK-győztes csapatból. Nagyon szerettem őt – emlékezett vissza barátjára és egykori csapattársára a Ferencváros hivatalos honlapján Rákosi Gyula.

Hirdetés

Nyugodjék békében!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.