HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Csődbe vitte ...

Csődbe vitte a a szombathelyi úszóklubot a taóból bővített uszoda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Civil egyesületből önkormányzati szakosztállyá válik a becsődölt szombathelyi Vízmű SC úszóklub – adta hírül az Átlátszó. A tényfeltáró oldal beszámolója szerint a sportegyesület a vasi város Fedett Uszodájának bővítése miatt került nehéz helyzetbe. A létesítmény új medencéjét a helyi vízilabdaklub építtette társasági adóból (tao), az üzemeltetését azonban már nem tudták vállalni.

A város az eredeti tervek szerint a bővítés után átvette volna az uszoda üzemeltetését, a taoszabályozás miatt azonban erre nem volt lehetősége, a létesítmény így az épület többi részét is fenntartó, önkormányzati többségű Vasi Vízhez került.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bár Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője az avatáson azt mondta, hogy a modern kivitelezésnek hála az uszoda fenntartása olcsóbb lesz, mégsem lett az – írja az Átlátszó. Az új medencerész hiányt termelt, a hiányt pedig az úszókon próbálták meg behozni úgy, hogy drágábbak lettek a belépők.

Havi 25 ezerre nőtt a tagdíj

Június elejétől a sportolók 250 forintos jegyára 650 forintra emelkedett. Ezt a pénzt minden alkalommal be kell fizetniük, ha edzeni érkeznek ugyanúgy, mint amikor versenyen indulnak. Az úszóknak ezen felül ráadásul még a sáv használatért is fizetniük kell, ami szintén emelkedett: 1016 forint helyett 2200 forintra. Ezek a költségek a Vízmű SC-t terhelik, az egyesület azonban tagdíj formájában végső soron a szülőkre terheli a megnövekedett költségeket.

HIRDETÉS

Összességében ez közel 20 millió forintos többlet kiadást okozott az egyébként 45 millió forintos éves költségvetésből működő úszó egyesületnek. Ráadásul a szülők már korábban is 13 500 forintos tagdíjat fizettek havonta, ez 25 ezerre nőtt az áremelésekkel. A klubba 400 gyerek járt napi szinten sportolni.

Mivel a Vízmű SC-nek 3,2 millió forintos tartozása van a Vasi Víz felé, a szombathelyi közgyűlés elutasította a sportegyesület támogatását, hiszen bárminemű adósság kizárja, hogy az önkormányzat támogatást adjon egy civil egyesületnek. Ugyanakkor a városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló, és egyébként is taotámogatott vízilabdások 20 millió forintos támogatást kaptak.

A városi közgyűlés után Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke felkereste Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét, hogy megoldást találjanak a több évtizedes múltra visszatekintő, eredményes szombathelyi úszósport megmentésére.
Végül az a megoldás született, hogy a Vízmű SC megszűnik mint civil egyesület, és a továbbiakban a Szombathelyi Sportiskola úszó szakosztályaként működik. Az úszók és az edzők itt folytathatják a munkát. A gyerekek pedig 25 éves korukig lehetnek a sportiskola versenyzői, további felkészülésüket a MÚSZ finanszírozza.

HIRDETÉS

Szombathely ennek értelmében idén 4,8 millió forinttal támogatja az úszósportot, jövőre pedig közel 13 millió forintot jelent majd a finanszírozás. Az Átlátszó szerint a város azért választotta végül a beolvasztást ahelyett, hogy támogatást adtak volna az egyesületnek, mert véleményük szerint így jobban ellenőrizni tudják az általuk adott pénz útját.

Mi lesz a Haladás stadionjával?

A városnak nem csak az uszoda üzemeltetésével van problémája. Mint korábban megírtuk, a helyi NB I-es labdarúgóklub, a Haladás tavaly novemberben kapott új arénát, ám a városnak azóta sem sikerült üzemeltetőt találni. Az RTL Klub Híradója augusztusban arról tudósított, hogy az év első hét hónapjában 350 millió forintjába került a városnak a pálya fenntartása – ami több pénz, mint amennyibe a régi került egy teljes évre. Pedig Hende Csaba a megnyitón ez esetben is úgy vélte, nem fog többe kerülni a fenntartás, mint amennyibe a régi objektumé.

Ám hiába szerettek volna piaci alapon üzemeltetőt találni, hiába írtak ki több pályázatot, nem találtak ilyen céget. Így a működtetést az építtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-re bízták az év végéig, idén pedig ideiglenesen a Haladás Labdarúgó Kft. vette át. A helyzet tehát most úgy áll, hogy a város által támogatott sportszervezetek egy városi cégtől, a város pénzén bérlik a stadiont.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,948lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A főpolgármester Airbnb-ügyben egyetért a kormánnyal

Az ingatlanpiaci szakértők szerint az új szabályozás bevezetése esetén csökkenhetnek az albérletárak.

A mama nem adja fel