HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Újabb milliár...

Újabb milliárdok mennek el stadionokra

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Továbbra is mindent megtesz a kormány azért, hogy Magyarországot sporthatalommá tegye, és erre elképesztő mennyiségű közpénzt hajlandó áldozni. A 2017-es költségvetés zárszámadásából kiderült, a kabinet összesen 884,5 milliárd forintról mondott le a különböző adókedvezmények miatt, és ebből 81,2 milliárd forint volt a taotámogatás. Ez a második legmagasabb összeg a tao történetében, ennél többről, 135,1 milliárdról csak 2016-ban mondott le a kormány. A rendszer 2011-es bevezetése óta 2017 végéig a költségvetésből összesen 440,5 milliárd forint ment el ebben a formában a sport állami támogatására.

És ez csak a tao rendszere, nincs benne a stadionépítési program, amelynek révén mintegy 32 helyszínen minimum 342 milliárd forintból – ebből nagyjából 250 milliárd a közpénz, a közbeszerzési pályázatokban megjelent adatok alapján – épülnek fel a sportlétesítmények. Ez azt jelenti, hogy a 2010–2020-as időszakban éves szinten stadionépítésre 34,2 milliárd forint jut, ami bő hárommilliárd forinttal több, mint amennyit 2017-ben kórházak fejlesztésére költött a kormány.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A magyar stadionok egy nézői férőhelyre jutó építési költségei (1–3,5 millió forint) a nemzetközi standardnak megfelelők, ám ha megnézzük a nézőszámokat, alaposan felültervezték az arénák befogadóképességét. Ráadásul a Groupama Aréna és a debreceni stadion kivételével minden esetben milliárdokkal több lett a tervezettnél a végszámla – ami sokak szerint az jelzi, ez az ágazat a legmegbízhatóbb kifizetőhelye a NER-nek.

Egyre több beruházás késik, kötbért mégsem fizetnek – Magyar Hang

A nagy stadionépítési láz mára már odáig jutott el, hogy szinte egyik aréna esetében sem tudják tartani sem az eredeti határidőket.

HIRDETÉS

Az Európa-liga csoportkörébe jutó Mol Vidi FC új otthona még mindig nincs kész, holott már a nemzetközi kupaselejtezőket is itt kellett volna játszania a fehérváriaknak. Már hétszer kellett a kivitelezői szerződést módosítani, és amikor augusztus végére sem sikerült elkészülni, kötbér megfizetése helyett (!) 100 millió forinttal emelték meg a költségeket. Azóta újabb módosítással további 133 millió forinttal emelték meg a költségkeretet, mondván, az időjárás – a hideg és a nagy esőzések – hátráltatta az előrehaladást: a márciusi hidegek miatt 12 napra fel kellett függeszteni a betonozási munkákat, a júniusi özönvízszerű esőzések pedig a pálya rétegrendjének kivitelezését akadályozta. Így nettó 13,614 milliárd helyett 13,747 milliárdon osztozkodhat a Strabag-MML, a Strabad és Belfry PE triója. Erre mondják azt, hogy ügyes…

De legalább az átadás időpontja most már tényleg közeledni látszik: az MLSZ honlapján szereplő menetrend szerint november 21-én már ott játszanak majd.

Hamarosan kezdődik a 2017-es bajnok, a Kispest stadionjának rekonstrukciója, és a tervek szerint a 2020–21-es bajnokság hazai meccseit már az új arénában játssza majd a Honvéd. A régi létesítmény bontásával még az idén elkezdődhetnek a munkálatok. Az új aréna 8200 néző befogadására lesz alkalmas – és ahogy ez már megszokott –, az építkezés állami forrásból valósul meg. Ugyanakkor azt még nem tudni, hogy ki, mikor és mennyiért építi az űj Bozsikot.

HIRDETÉS

Azt viszont már tudjuk, hogy a megyei első osztályban játszó, korábbi NB I-es Eger stadionját 2,4 milliárd forint állami támogatásból újítják majd, ezt a pénzt a Szentmarjay Stadion és környezetének megújítására kapja a Borsodsport Invest Kft., együttműködésben az Eger Labdarúgó Sport Kft.-vel.

A 2,4 milliárd forintból új főépület és egy fedett lelátó épül, az új stadion 3500 fős befogadóképességű lesz, a létesítményhez kapcsolódó északi sporttelepen az öltöző- és lelátórendszer fejlesztésével korszerű utánpótlás-akadémiát is létrehoznak majd. Az elképzelések szerint várhatóan 2019-ben már ebben a létesítményben fogadhatják ellenfeleiket az egriek. Mondjuk, jobb napokon tized ennyien látogatják az egri csapat bajnokijait, ám a megújult stadionnak köszönhetően a klub megfelel majd az MLSZ NB II-es licencfeltételeinek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,640követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek