Ahol együtt jár a tao és az eredményesség

A világbajnok magyar női junior kézilabda válogatott (Fotó: Kéziszövetség.hu) A világbajnok magyar női junior kézilabda válogatott (Fotó: Kéziszövetség.hu)

Talán nem véletlen, hogy a tavalyi évben a kézilabda kapta a legtöbb társaságiadó- (tao-) kedvezményből járó állami támogatást, hiszen az eredményességet tekintve messze megelőzi a másik öt látványsportágat. Idén nyáron pedig az is bebizonyosodott, hogy ha a taotámogatásokat nem politikai kézivezérlés alapján osztják el – lásd a labdarúgás esetében a felcsúti Puskás Akadémiát –, hanem sportszakmai szempontok alapján, akkor az eredményességgel is párosul. Vagyis igazolja a rendszer jogosultságát is egyben.

Hirdetés

Női kézilabdautánpótlás-válogatottjaink nyári eredménysora – a serdülők Európa-bajnoki aranya, az U18-as válogatott vb-ezüstje, valamint az U20-as csapat világbajnoki címe – szép reményekre jogosítja fel a szurkolókat. Hiszen ezeknek a játékosoknak egy része ha nem is Tokióban, de a 2024-es párizsi olimpián már a felnőtt válogatott gerincét adhatja, és reménykedhetünk abban, hogy a nyári játékokon is képesek lehetnek kiugró sikerek elérésére.

Adja magát a kérdés, miként lehetséges ilyen eredményesen menedzselni, felkészíteni valamennyi utánpótlás-korosztályt. A közös szakmai munkát edzőtáborokban végezték el a játékosok. Minden válogatott mellett egy vezetőedző és egy edző, valamint kapusedző dolgozik, akiknek munkáját külön szakmai stáb – masszőr, kondicionáló edző, orvos – segíti.

A szezon közben a felnőtt és az utánpótlás-válogatottak azonos időszakban készülnek, ezenfelül nyáron a korosztályos világversenyek előtt több hét felkészülési időszak állt a csapatok rendelkezésére. Idén az utánpótlás-válogatottak legtöbbször a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián edzhettek a lehető legjobb körülmények között. A Magyar Kézilabda Szövetség adatai alapján a vb-címet szerzett U20-as válogatott a debreceni világbajnokság előtt kisebb megszakításokkal szinte az egész júniust együtt töltötte, míg az U18-as csapat ugyanezt tette, tehette júliusban.

Az akadémia, ahol az érettségi fontosabb cél, mint a karrier – Magyar Hang

Mocsai Tamás, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia igazgatója állítja, nekik az utánpótlás-nevelés a fő profiljuk.

Hogy mindezt miből sikerült megvalósítani? Nos, a szövetség a korosztályos válogatottak teljes felkészülését és versenyeztetését a tao-támogatásokból fedezte, amelynek összege a 2017/18-as taoidőszakban közel 266 millió forint volt. Ez az edzőtáborok, a felkészülési tornák, a felszerelések és a vendégcsapatok meghívásával járó valamennyi költséget fedezte.

Természetesen a kiemelkedő teljesítményért jutalom is megillette a játékosokat és edzőket, stábtagokat. A szövetség lapunknak eljuttatott válaszában leírta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság által biztosított eredményességi támogatásból összesen 10,225 millió forint értékben jutalmazta a világbajnok U20-as válogatott játékosait és stábját. Érdeklődésünkre elárulták, ezt az összeget az MKSZ saját hatáskörben a közeljövőben várhatóan kiegészíti. Aki látta, részese volt a debreceni aranynapoknak, vélhetően egy fillért sem sajnál a rengeteg örömöt és dicsőséget okozó csapattól.

Stadionépítési láz után csarnoképítési jöhet – Magyar Hang

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke szerint 10–15 milliárdos beruházást igényel a 2022-es kézilabda-Eb.

A fenti eredménysor egyértelműen jelzi, az MKSZ új utánpótlás-koncepciója bevált, és e korosztályok legjobbjai egyre több lehetőséghez juthatnak a felnőttek között is. Ráadásul a sikerek kapcsán egyre több gyermek választhatja a kézilabdát. Ebben fontos szerepe van a Kézilabda az iskolában nevű programnak is, amelynek rendezvényein időről időre megjelennek válogatott játékosok vagy éppen az utánpótlásban sikeresen szereplők is.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.