Erdei Zsolt: Én a ringből jöttem, még mindig vannak olyan dolgok, amivel nem vagyok tisztában

Erdei Zsolt (Fotó: Facebook/Erdei Zsolt) Erdei Zsolt (Fotó: Facebook/Erdei Zsolt)

Nemrég derült ki, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) az ifjúsági ökölvívó-világbajnokság megrendezését követően csődveszélyes helyzetbe került. Úgy túlköltekezte magát a MÖSZ, hogy jelenleg 342 millió forint a hiánya, és az alkalmazottak még a fizetésüket sem kapják meg. Alig maradt valami a kasszában, a vizsgálat elkezdődött, ugyanakkor az elnökségben megindult az erjedés: egy elnökségi tag már benyújtotta a lemondását.

„Egyre mélyebbre ássák az ökölvívást”

Hirdetés

Rácz Félix bokszmenedzser elmondása alapján a világbajnokság hatalmas bukás volt, állítása szerint az általa szervezett egy gálán több a néző, mint a korosztályos világversenyen összesen volt. Ez ellentétben van Kendi Ágnes Hana, a világbajnokság hangosításáért, a közvetítésért és a ringvilágításért százmilliós összegű számlázó Top Sport Média Kft. többségi tulajdonosának állításával, aki az általa is tulajdonolt honlapon azt állította, a hangulatra sem lehetett panasz, megteltek a lelátók a világbajnokság küzdelmeire. De természetesen nem csak ez az oka annak, hogy csődközelbe jutott a MÖSZ. Felvetődik a jelenlegi elnök, Erdei Zsolt szerepe. Vajon madárnak nézték többen a korábbi amatőr és profi világ- és Európa-bajnokot néhányan, Erdei pedig elhitt nekik mindent, vagy az ő felelőssége, hogy idáig fajultak a dolgok?

„Az a baj a magyar ökölvívással, hogy a tapasztalt, a szakmát ismerő emberek tele vannak kétségekkel, míg a buta és tapasztalatlan kóklerek, tele vannak önbizalommal, és a döntéseiknek »köszönhetően« hibát hibára halmoznak, és egyre mélyebbre ássák az ökölvívást” – jelentette ki Rácz Félix.

Hogyan vesztette el Borkai Zsolt Orbán Viktor bizalmát? – Magyar Hang

Az olimpiai bajnokból lett sportvezető kicsivel több mint egy éve ugyanúgy járt, mint azok, akik ellent mertek mondani a miniszterelnöknek.

De nézzük a tényeket. A 2017 áprilisában leköszönő elnök, Csötönyi Sándor azt felelte a 24.hu kérdésére, hogy 138 millió forint volt a kasszában, amikor átadta a szövetséget utódjának. Abban az évben 566,5 millió forint állami támogatás érkezett a szövetségbe, míg idén ugyanekkora volt nagyságrendileg a sportághoz beáramló közpénz. Mindehhez a magyar kormány április 25-i határozatában rendezési jogdíj címen 200 ezer svájci frankot, valamint 233 081 980 forint rendezési költség fedezetet biztosított a szövetségnek az augusztus 20-31. közötti ifjúsági ökölvívó-világbajnokságra. Ehhez jött a nemzetközi szövetségtől kapott, minden résztvevő után járó napidíj, ami minden esetben a rendezőt illeti meg. Nos, ebből a hatalmas összegből lett aztán a 348 millió forintos hiány.

Erdei: 342 millió forint a hiány

„Sok téves adat került napvilágra, a valós hiányunk 342 millió forint. Az is tény, hogy az államtól a fenti összegeket a MÖSZ megkapta nyáron. Ugyanakkor a volt elnök által nyilvánosságra hozott összeg nem fedi a valóságot, hiszen az általa említett 138 millió forint a 2016. december 31-i záró összeg volt. Én 2017. április 1-jén lettem elnök, és erre az időre ez jelentősen csökkent. A résztvevők összes napi költségét viszont meg kellett előlegeznünk, ez az összeg megközelítőleg 270 millió forint volt, amelyet az állami támogatásból és a szövetség kasszájában lévő, mobilizálható tőkéből fizettünk ki. Miután több mint száz ifjú bokszolóval kevesebben jöttek el a vb-re, mint amennyien előre jelezték, így a visszamondások után nem kaptuk meg a napidíjak egy részét. Hogy ez pontosan mekkora ráfizetés volt, azt a vizsgálat fogja kideríteni” – állította lapunknak Erdei Zsolt, a MÖSZ elnöke.

– Nézzük, miért kell az elnöknek, Erdei Zsoltnak vállalnia a felelősséget. Például azért, mert hagyta magát rábeszélni, hogy a győri ingyenes helyszín helyett – ezt Borkai Zsolt több sajtóorgánumnak megerősítette – béreljék ki a Duna Arénát összességében bruttó 75 702 160 forintért, amiben a létesítmény bérleti díja, a medence befedése, a dekorációk gyártása és a résztvevők étkeztetése volt benne.
– Győrtől nem kaptunk ingyenes ajánlatot az aréna használatára. A márciusi elnökségi ülésen jeleztem az elnökség felé, hogy Győr városával éppen stagnálnak az egyeztetések, amire Balogh Sándor elnökségi tag felajánlotta a Duna Arénát, amit egyhangúlag elfogadtunk. Az ezzel kapcsolatban említett összeg, illetve annak tartalma valós – magyarázta Erdei.

A Groupama Aréna VIP-jében rendelte magához Orbán Viktor a Veszprém edzőjét – Magyar Hang

Ez még nyáron történt, Ljubomir Vranjes akkor még maradhatott. Most a vezetők szavahihetősége a tét a klubnál. És rengeteg pénz.

– Vásároltak hat új ringet. Szükség volt erre?
– Nem hat, hanem csak kettő ringet vásárolt a szövetség. Ugyanakkor az is tény, hogy rendelkezésünkre álltak a nemzetközi szabványoknak megfelelő, a nemzetközi szövetség által hitelesített ringek, ám az AIBA nyomást gyakorolt ránk, hogy a fent említett két ringet vásároljuk meg. Ez sem volt betervezve a költségek közé, ám végül ki kellett fizetnünk a tízmilliós tételt.

Elnökségi ülés nélkül

– Tényleg jóváhagyta, hogy a világ bármely pontján megszokott szállások helyett négy, öt csillagos szállodákban – Hélia, Aréna, Hungária City Centre – foglaljanak szobákat a mintegy 700 versenyző, edző és sportvezető résztvevőnek?
– A nemzetközi szövetség előírásai alapján választották ki a szállásokat, és a döntést bejárás előzte meg, ahol az előírtaknak megfelelően az AIBA képviselői nézték meg az általuk megfelelőnek tartott szállodákat. A végleges összeget itt is csak a vizsgálat lezárását követően tudom megmondani. De annyit elárulhatok, hogy a vezetők, bíróknak négy-, az edzők és versenyzők részére három-, míg az AIBA topvezetőinek ötcsillagos szállást biztosítottunk, az előírásoknak megfelelően.

– Többen megerősítették azt az információt, hogy márciustól egészen október elejéig nem volt elnökségi ülés, majd október 3-án ön rögtön azzal állt a plénum elé, hogy az anyagi helyzet katasztrofális.
– Ez így van, ugyanakkor ezt utólag nagyon bánom, mert így nem egyedül engem támadnának egyesek, a döntéseket akkor egy teljes elnökség megerősíthette volna. Én a ringből jöttem, és noha sokat tanultam az elmúlt időben, de még mindig vannak olyan dolgok, amivel nem vagyok tisztában. Munkatársaim felhívták a figyelmemet arra, hogy hívjuk össze az elnökséget, ám azt, hogy ennek mi lenne a jelentősége, nem közölték. Soha nem mondtam, hogy ne hívjunk össze elnökségit, ettől függetlenül eszemben sincs másra tolni ez ügyben a felelősséget. Legfeljebb több segítséget vártam volna az illetékesektől.

– A 24.hu kiderítette azt is, hogy a szövetséggel évek óta támogatói viszonyban állók In-Kal Security helyett a kormány kedvelt biztonsági cége, a Valton Security – amely egyben a Duna Aréna biztonságára is vigyáz – a 11 napos munkát 54 millió forintért végezte el.
– A MÖSZ sosem kötött szerződést a Valtonnal, így nem is fizettünk nekik semmit közvetlenül, ám arról nincs tudomásom, hogy a Bp2017 Nonprofit Kft. milyen megállapodást kötött a vb-re a céggel.

A politika miatt kellett távoznia Kemény Dénesnek – Magyar Hang

Úgy tudjuk, a legmagasabb politikai szintről üzentek neki, mennie kell. Távozásával az utolsó nem fideszes vezetésű látványsportág is „elesett”.

– Mindehhez jött még a már említett volt szövetségi kommunikációs vezető, Kendi Ágnes Hana és élettársa, Lukács Adorján által tulajdonolt Top Sport Média Kft. számára kifizetett 120 milliós összeg. Mindketten Erdei Zsolt bizalmi emberei. Érdekes, egyben figyelemfelkeltő, hogy a kirobbant botrányra sajtóközleményben reagáló Bp2017 Nonprofit Kft. állítólag ajánlatot tett a világbajnokság megrendezéséhez szükséges világítás- és hangtechnika kiépítésére is, 30 millió forint értékben, és a Magyar Ökölvívó Szövetség ebből az ajánlatból mindössze a hangtechnika kiépítésére, a verseny hangosítására tartott igényt nettó 1,26 millió forintért.
– A világítás tekintetében is a legolcsóbb ajánlatot választottuk ki. Éppen ezért kértünk be több árajánlatot a hangtechnikára, a világításra és a közvetítésre, valamint egy imázsfilm elkészítésére, amibe egy színpad kiépítése is beletartozott. Az ajánlatok közül a legolcsóbbat választottuk, és meg sem fordult a fejemben, hogy a nyertes cég összeférhetetlenség miatt ne tehessen ajánlatot.

Egyedül a főtitkár és én láttuk az ajánlatokat, és mi is döntöttünk, abszolút a költséghatékonyság alapján. Ugyanakkor hozzátenném, hogy a Top Sport Média Kft. számlája sem lett kiegyenlítve, ráadásul mindössze bruttó 92,7 millióról lett kiállítva.

A Duna Arénával szállt el minden

Hirdetés

– Akkor miként fordult elő mégis, hogy ekkora hiány lett, illetve hogy ilyen támadás indult meg a személye ellen?
– Az eredetileg egyébként Győrre tervezett költségvetés, ráadásul szeptember végi időpontra végzett kalkulációval. Ami aztán egyrészt átalakult Duna Arénává, illetve augusztus végére, ami még a főszezonhoz tartozik. Ezzel szállt el minden. Amíg engem támadnak, addig állom a pofonokat, mint annak idején a ringben is. Nekem az ökölvívás az életem, és visszautasítom, hogy törvénytelen dolgok elkövetésével is meggyanúsítsanak. Ráadásul nem éppen jellemes dolog, ha gyerekeket is bevonnak ebbe, hiszen a vb-n érmet szerző Orbán Adrián és Villás Veronika számára nem a szövetségnek, hanem az államnak kell a jutalmat kifizetnie, és majd meg is fogják kapni. Persze ez nem ugyanaz a jutalom, amit a MÖSZ az eredmények után saját hatáskörben oszt szét a bokszolók és edzőik között minden év végén. Ráadásul sosem ígértünk semmit a vb-szereplésért senkinek, mi a jó eredményekért mindig is adtunk jutalmat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.