Nemzetek Ligája: sima magyar győzelem Észtország ellen

Nemzetek Ligája: sima magyar győzelem Észtország ellen

Orbán Willi (b2) gólt szerez a labdarúgó Nemzetek Ligájában játszott Magyarország - Észtország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2018. november 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szövetségi kapitány nélkül (Marco Rossit eltiltották), sok sérülttel is kötelező elvárás volt a magyar válogatottal szemben, hogy hazai pályán győzze le Észtországot a Nemzetek Ligája 5. fordulójában. Legutóbb Tallinnban csak 3–3-at játszottunk velük, ami abszolút kudarc volt számunkra, s egyben azt is jelentette, hogy már nem juthatunk tovább a csoportból, viszont a kiesés még fenyegetett minket.

Így hát nemcsak a presztízs, hanem az eredményesség miatt is fontos volt a csütörtöki mérkőzés. És úgy is kezdtünk, ahogy azt megálmodtuk, Kalmár jobb oldali szögletéből már a 8. percben fejesből betalált Orbán Willi (1–0). A nyáron honosított lipcsei védőnek ez volt az első gólja magyar mezben. És nem sokon múlott, hogy kettővel vezessünk; a 12. percben Aksalu rossz helyre passzolt, Nagy Dominik egyből kapura lőtt, ám a kapus végül visszaért a helyére, és vetődve kiütötte a labdát. Azért az elég hamar kiderült, hogy jobb csapatunk van, mint az észteknek, pedig mi sem vagyunk a sebesség és a technikás futball lovagjai. De az az újabb gól valahogy csak nem akart összejönni, pedig megvoltak a helyzeteink, ötször is eltaláltuk a kaput, míg a vendégek csupán egyszer az első félidőben.

Aztán a történelem majdnem ismételte önmagát. A szünet után két perccel megint Kalmár ívelt jobbról, csak ezúttal szabadrúgást, Orbán pedig fejelt, de sajnos Aksalu óriási reflexmozdulattal védett, így maradt az egygólos előny. A félidő derekán aztán majd fél év szünet után csereként visszatért a válogatottba Dzsudzsák Balázs. Az Emírségekben légióskodó játékos már közelről láthatta, ahogy az ellenfél összehozta a második magyar gólt. A vendégek jobbhátvédjének felszabadítása a belépő Nagy Ádámról felpörgött, vissza a kapu felé, ám a kimozduló kapus nem érte el a labdát, Szalai megelőzte őt és felette a hálóba fejelt (2–0). A hosszabbításban született egy vendéggól, de azt jogosan nem adta meg a bíró, ugyanis a „szépítést” egy berohanó észt szurkoló lőtte a kapunkba, aki aztán stílszerűen még ki is ment ünnepeltetni magát a vendégszektorhoz, ahonnan aztán kivezették.

Végül nyertünk, ami mindig jó, de azért lehetett volna jóval nagyobb különbségű is ez a siker a roppant szerény képességű észt válogatott ellen. A győzelem mellett annak is örülhettünk, hogy ezzel – a vasárnapi utolsó forduló eredményétől függetlenül – eldőlt, nem esünk ki a Nemzetek Ligája C osztályából, legközelebb is ott szerepelhetünk.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 5. forduló:

Magyarország–Észtország 2–0 (1–0)

Budapest, Groupama Aréna, 5000 néző, vezette: Jorgji (albán)

Magyarország: Dibusz – Baráth, Kádár, Orbán, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Nagy D. (Dzsudzsák, 65.), Kovács I., Kalmár (Kleinheisler, 83.) – Szalai (Böde, 76.)

Észtország: Aksalu – Teniste, Vihmann, Tamm, Pikk – Dmitrijev, Antonov – Ojamaa (Zenjov, 60.), Vassiljev (Purje, 82.), Luts (Puri, 77.) – Anier.

Gólszerzők: Orbán (8.), Szalai (69.)

A csoport másik mérkőzésén: Görögország–Finnország 1–0

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.