Hosszú Katinka világbajnok 400 vegyesen

Hosszú Katinka világbajnok 400 vegyesen

Fotó: Facebook/Hosszú Katinka

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar világklasszis úszó a kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét, majd bejutott a 100 méteres hátúszás szerdai döntőjébe.

Hosszú Katinka továbbra sem engedi át másnak 400 méteres vegyesúszás trónját, legyen szó normál, 50 méteres, vagy éppen a rövid pályás, 25-ös medencéről. A kínai Hangcsouban zajló világbajnokságon már eleve a legjobb idővel került be a döntőbe kedvenc számában, amelyikben ráadásul címvédőként érkezett a viadalra. Hosszú fantasztikus, tőle már-már megszokott úszással aratott rajt–cél győzelmet úgy, hogy több mint a táv feléig még az aktuális világcsúcsnál is jobb volt a részideje. A végére azonban kiengedett egy kicsit – megtehette –, ám így is a világ idei legjobb idejével 4:21,40-nél csapott a célba. Fölényére jellemző, hogy a második helyen záró amerikai Melanie Margalis majdnem négy és fél másodpercet kapott a magyar világklasszistól.

Szerettem volna jobban úszni. Nagyon örülök, hogy így zárom az évet, örülök, hogy még egyszer világbajnok tudtam lenni idén

– mondta az M4-nek nyilatkozva Hosszú.

Sietett a vegyeskirálynő, hiszen alig húsz perccel később már a 100 hát elődöntőjében volt érdekelt – amely számban szintén címvédő –, és végül a harmadik legjobb idővel sikerült bejutnia a szerdai fináléba. – Nem is tudom, mikor vétettem hátúszásban ennyi amatőr hibát. Az első futamban is nekimentem a kötélnek párszor, mert bármilyen fura, de a szép mennyezet egyszerűen zavar. Az elődöntőben már csak egyszer követtem el ezt a hibát, így bízom abban, hogy a döntőben nem kötelezem el magam – jelentette ki Hosszú Katinka.

Megszületett a vb első világcsúcsa is, mégpedig a férfiak 200 méteres pillangóúszásának döntőjében, amelyben a japán Szeto Daija 1:48,24-es idővel győzött a régi világcsúcstartó dél-afrikai Chad le Clos előtt.