Slágermeccsek dömpingje a BL-ben

Slágermeccsek dömpingje a BL-ben

(Fotó: Maxpixel.net)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A svájci Nyonban tartották a 2018/19-es Bajnokok Ligája egyenesági kieséses szakaszának sorsolását, és ha a végeredményt nézzük, elmondhatjuk, igazi slágermeccseket láthatnak majd a focirajongók. Még a sorsolás előtt Giorgio Marchetti, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főtitkár-helyettese bejelentette, a nyolcaddöntőben már használni fogják a VAR-rendszert, azaz a videobírót is.

„Készen állunk a videobíró használatára még annál is hamarabb, mint ahogyan terveztük. Biztosak vagyunk abban, hogy a VAR bevezetése előnyére válik sorozatainknak, hiszen jelentősen csökken a rossz játékvezetői döntések kockázata" – jelentette ki még a döntés meghozatalakor Aleksander Ceferin, az UEFA-elnöke.

A sorsolásnál a kétszeres BL-győztes Laura Georges, illetve a Liverpoollal 2005-ben csúcsra érő Luis García segédkezett Marchettinek. Hogy áldják, vagy átkozzák őket az érintettek, nehéz eldönteni, ugyanis a BL ezen szakaszában már nincsenek gyenge csapatok. Ettől függetlenül a Roma–Porto meccs az érdekelteken kívül nem sok szurkolóban vált ki elképesztő izgalmakat, noha körülbelül azonos képességű csapatokról van szó, így megtippelni is nehéz, melyik jut majd be a legjobb nyolc közé. Ha szigorúan csak az esélyeket és a múltat nézzük, akkor Olympique Lyon (francia)-FC Barcelona (spanyol) találkozón sima katalán továbbjutást várhatunk, ám éppen a tavalyi kiírásban láthattuk, hogy a rómaiak miként írták át az esélyeket Messiékkel szemben.

Vélhetően ugyanígy gondolkodnánk a címvédő Real Madrid esetében is, hiszen a királyiak az Ajaxszal kerültek szembe. Ám nem árt megjegyezni, hogy amíg a világ talán legjobb utánpótlásnevelő holland klub mostani kerete és játéka bárkivel szemben elég lehet, addig a madridiak nem idézik nagyon az elmúlt három esztendő sikercsapatát. Akár a forduló rangadójának is nevezhetnénk a Manchester United (angol)-Paris Saint-Germain (francia) találkozót, ám Jose Mourinho legényei mostanában nem az 1999-es csapatukat idézik fel, így az összecsapás esélyesei a párizsiak Neymarral, Mbappével és Cavanival a soraikban.

A nyolcaddöntő egyik nagy rangadója az Atlético Madrid (spanyol)-Juventus (olasz) párosítás, hiszen C. Ronaldo ezzel hivatalosan is visszatér Madridba, ráadásul oda, ahol nem igazán kedvelték soha. Az elmúlt években mindkét gárda odaért a fináléba, ám mindkettő kikapott a Realtól. Legutóbb a 2014–2015-ös csoportkörben találkoztak egymással, akkor Torinóban nem született gól, Madridban 1–0-ra nyert az Atlético, s végül meg is nyerte akkor a csoportot.

Ezzel el is érkeztünk az idei kiírás legpikánsabb részéhez, ugyanis háromszor is összesorsoltak angol és német klubokat, és talán a FC Schalke 04 (német)-Manchester City (angol) összecsapás kivételével megjósolhatatlan, vajon melyik gárda fog továbbjutni. A Tottenham Hotspur (angol)-Borussia Dortmund (német) meccseken vélhetően a pillanatnyi forma fog dönteni, ugyanakkor a forduló rangadóját játssza egymással az előző szezonban döntős Liverpool a Bayern Münchennel. Amellett, hogy a két gárda korábban többször nyert már BEK-et illetve Bajnokok Ligáját, tehát a múltjuk is veretes, a jelenük alapján is bármelyiket a döntőben is el tudjuk képzelni. A két gárda ezt megelőzően mindössze az 1980–1981-es BEK-szezonban találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban, akkor az angolok az idegenbeli 1–1 után hazai 0–0-val jutottak fináléba. Ez annyira jó előjel volt a liverpooliak számára, hogy a párizsi fináléban aztán 1-0-ra legyőzték a Real Madridot.

Egyébként a csoportgyőzteseket a csoportmásodikokkal sorsolták össze úgy, hogy azonos nemzetbeliek és a korábban ugyanabban a négyesben szereplő együttesek nem kerülhettek össze. A nyolcaddöntők első mérkőzéseit február 12-13-án és 19-20-án rendezik, a visszavágókra március 5-6-án és 12-13-án kerül majd sor, míg a sorozat döntőjének Madrid ad otthont.

A BL-nyolcaddöntő párosítása:

Alético Madrid (spanyol)-Juventus (olasz)

FC Schalke 04 (német)-Manchester City (angol)

Manchester United (angol)-Paris Saint-Germain (francia)

Tottenham Hotspur (angol)-Borussia Dortmund (német)

Olympique Lyon (francia)-FC Barcelona (spanyol)

AS Roma (olasz)-FC Porto (portugál)

Ajax (holland)-Real Madrid (címvédő, spanyol)

Liverpool (angol)-Bayern München (német)

Európa-liga, 2018–2019

A BL-sorsolás után kialakították az Európa-liga 32-es tábláján a párosításokat. Az UEFA döntésének értelmében az orosz és ukrán csapatok nem kerülhetnek össze egymással politikai okok miatt. Összesen 18 ország képviseltette magát a legjobb 32 között, köztük 10 korábbi győztes.

Egyenesági kieséses rendszer a 16 közé jutásért:

Viktoria Plzen (cseh)–Dinamo Zagreb (horvát)
FC Bruges (belga)–Salzburg (osztrák)
Rapid Wien (osztrák)–Inter (olasz)
Slavia Praha (cseh)–Genk (belga)
FK Krasznodar (orosz)–Bayer Leverkusen (német)
Zürich (svájci)–Napoli (olasz)
Malmö (svéd)–Chelsea (angol)
Sahtar Doneck (ukrán)–Eintracht Frankfurt (német)
Celtic (skót)–Valencia (spanyol)
Rennes (francia)–Real Betis (spanyol)
Olympiakos (görög)–Dinamo Kijiv (ukrán)
Lazio (olasz)–Sevilla (spanyol)
Fenerbahce (török)–Zenit (orosz)
Sporting CP (portugál)–Villarreal (spanyol)
BATE Bariszav (fehérorosz)–Arsenal (angol)
Galatasaray (török)–Benfica (portugál)