HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Lassan elképe...

Lassan elképesztő méreteket ölt a makkabi játékok költségvetése

HIRDETÉS

Míg az előző házigazda, Berlin 1,4 milliárd forintnyi euróból rendezte meg az európai zsidóság „olimpiáját”, addig a budapesti költségek már meghaladják a 30 milliárdot is. Részletek a Magyar Hang 2019/1. számában megjelent cikkből!

HIRDETÉS

Lassan elképesztő méreteket ölt a Budapesten rendezendő 2019-es európai makkabi játékok (EMG) költségvetése. Legutóbb a december 23-ai Magyar Közlönyből az derült ki, hogy a magyar kormány újabb 2,8 milliárd forintot fordít az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseménye, melyre július 29. és augusztus 7. között kerül sor. Hogy mindezt mivel indokolták? Nos, a hivatalos indoklás szerint a helyszínek megváltozása, az új helyszíneken való lebonyolítás, az összetettebb logisztikai feladatok megoldása szervezési többletköltségekkel jár. A kormány a rendezvényre korábban a költségvetésben több mint 30 milliárd forintot különített el, most ezt toldotta meg további, közel 3 milliárddal, pedig az eredeti tervekkel ellentétben mégsem építenek külön sportparkot a játékokra.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy új helyszín építése nélkül emelték tizenötszörösére az eredeti költségvetést, ráadásul a kormány lesöpörte asztalról azt a kezdeményezést is, amely helyzetbe hozta volna a vidék zsidóságát és a már álló vidéki sportlétesítményeket.

Atlétikai vb: újabb NER-biznisz lesz a példátlan sportdiplomáciai siker? | Magyar Hang

Ami siker a sportdiplomáciának és a kormányközeli üzleti köröknek, ráfizetés lehet az adófizetőknek.

„Rengeteg ötletünk van, köztük az is, hogy vidéki városok is bekapcsolódjanak, hiszen az autópálya-hálózat bővülésével egyre közelebb kerülnek a fővároshoz olyan központok, amelyek tökéletesen alkalmasak sportesemények és/vagy kulturális programok befogadására” – nyilatkozta még a kormány döntése előtt a Maccabi Vívó és Atlétikai Club (VAC) elnöke, Jusztin Ádám.

A Maccabi VAC egyébként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével, illetve az MTK-val együtt pályázott, ám mára egyértelműen az MTK, illetve a Deutsch család került előtérbe, mint a makkabi játékok fő szervezője. A kiviteli tervekről a szerződést a közbeszerzés után a Deutsch Tamás-féle MTK köti meg, a nyitó- és a záróünnepség az MTK stadionjában lesz, ráadásul a sportpark és a létesítmények valamikori elkészülése után az MTK lesz az ingatlanok vagyonkezelője. És akkor nézzük a Deutsch családnak mekkora a befolyása: Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője egyrészt az európai makkabi játékok védnöki testületének vezetője, másrészt az MTK elnöke. A nyáron rendezendő sporteseményt az az EMG 2019 Sport Kft. szervezi, amelynek Deutsch Péter az ügyvezetője, Deutsch Balázs a versenyigazgatója, valamint utóbbi barátnője, Szőke Fanni a logisztikáért felelős projekt koordinátora.

HIRDETÉS

A Quaestor-károsultakon spórolt az állam az atlétikai vébére | Magyar Hang

Titkolózás, feljelentés, megszüntetett nyomozás és a Quaestor-kárvallottak eltűnt milliárdjai árnyékolják be a budapesti atlétikai világbajnokságot.

Deutsch Tamás és testvére, Péter azonban már túl is tekint a makkabi játékokon, mindketten feltűntek a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság körül. Itt egyelőre a kiindulási rendezési költség 31,5 milliárd forint – legalábbis erre az összegre vállalt garanciát a kormány –, ám ez a pénz a 2017-es vizes-vb és a fent említett makkabiáda példájából kiindulva csak egy része lesz a végszámlának. Mindenesetre Deutsch Péter már körön belül van, hiszen ő volt a pályázati bizottság elnöke, és információink szerint testvérével együtt egyre nagyobb részt kívánnak maguknak a – kétségkívül nagy – lehetőségből. Már most arról szólnak a hírek, hogy komoly nézeteltérések vannak a Deutsch testvérek és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára között, többek között abban is, kik legyenek benne az atlétikai vb beruházásairól is döntő szervezőbizottságban.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang január 4-én megjelent 2019/1. számában!

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,693követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Már az első napon felfüggeszthetik a DK-s Varju László mentelmi jogát. A sajtónak viszont nem lesz könnyű dolga.

A Sós Sziklák Völgye