Kezdőlap Sport Kálomista Gáb...

Kálomista Gábor gyertyát gyújt Marian Cozma emlékére, de nem vesz részt a központi megemlékezésen

Éppen tíz esztendővel ezelőtt, 2009. február 8-án gyilkolta meg Veszprémben az enyingi banda Marian Cozma kézilabdázót. Kálomista Gábor még abban az esztendőben elkészítette a Szíven szúrt ország című dokumentumfilmjét, amely a meggyilkolt sportolónak állított emléket. A rendező-producer a Magyar Hangnak elmondta, máig az az érzése, hogy a jogerős ítéletek nem szolgálták a lelkek megnyugvását, ugyanakkor úgy véli, Marian Cozma halála óta ilyen vagy ehhez hasonló esetek már nem jellemzőek Magyarországra.

HIRDETÉS

– Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő, becsület, hogy megvédje magát, megvédje a barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek – ezzel a mondattal kezdődik a Szíven szúrt ország. Mit gondol most minderről most, egy évtizeddel később? Maradt?
– Ez a kérdés a 2009. február 8-ai gyilkossággal kapcsolatban merült fel bennünk pár nappal a tragédia után. Úgy vélem, ma már ismerjük a történet végét. Ha most kellene feltennem valami hasonlót, úgy kezdődne, „megvédi-e az embereket…”

Kiszabadult és új BMW-vel furikázik Marian Cozma egyik gyilkosa | Magyar Hang

Állítólag a jó magaviselete miatt szabadult 9 és fél év után az enyingi Sztojka Iván, akit hatalmas bulival vártak a barátai.

– Alkalmas volt, vagy akár alkalmas-e jelenleg a magyar jogrendszer arra, hogy a hasonló tragédiáktól megvédje az embereket?
– A magyar jogrendszer jó, ugyanakkor a jogalkalmazással vannak bajok. Annak idején, amikor kihirdették a Cozma-ügy másodfokú ítéleteit – azaz a főbűnösök életfogytiglani helyett sokkal kevesebb idejű, börtönben letöltendő szabadságvesztést kaptak –, többen is jeleztük, a tett és a kiosztott büntetés nincs egymással arányban. Ám hiába érveltünk sokan, maradt az ítélet, és ez egyáltalán nem szolgálta a lelkek megnyugvását. Mint ahogy az elrettentést sem. Nézze meg, a két főbűnösön kívül valamennyi elkövető és akkori vádlott már kiszabadult, vagy épp más bűncselekmény miatt van újra rács mögött.

„Az Iván egy komoly üzletember” – Sztojkáék nem félnek | Magyar Hang

Félnek-e az enyingiek Sztojkától, és neki van-e félnivalója? Mit gondolnak róla, akik ismerik? A teljes riport.

– Amikor tíz éve meghallotta, hogy mi történt, mit gondolt? És miért döntött úgy, hogy filmben dolgozza fel a tragédiát?
– Ilyen egyszerűen nem történhet meg. Veszprém akkoriban egy nyugodt, békés kisváros volt, ahol ismeretlen volt a bűnözés ilyen fogalma, ilyen bűncselekményt nem követtek el ott korábban. Azóta rájöttem, minden más lett. Megdöbbentett mindenkit az eset, a város lakóin nem lehetett nem észrevenni a személyes megrendülést. Pályafutások mentek tönkre, lelkek nyomorodtak meg…

– És ebben a helyzetben a csapat olyat tett, amire nem sokan lettek volna képesek…
– Ez a csapat akkor több volt, mint egy sikeres kézilabdacsapat, igazi baráti társaság volt. A tragédia, ha lehet ilyet mondani az ő esetükben, még jobban összekovácsolta őket, és a csapatvezetés, valamint a játékosok vállvetve harcoltak azért, hogy méltó módon emlékezzenek meg a barátjukról, aki akkor már nem lehetett közöttük. A szív, a sport, az erkölcs, a bajtársiasság diadala volt a Leon elleni BL-siker egy héttel a tragédia és pár nappal Marian temetése után. Több volt ez, mint egy BL-találkozó, ilyet csak egyszer tud egy csapat játszani. Felejthetetlen pillanatok voltak.

– A tizedik évfordulón játsszák majd valahol a Szíven szúrt országot? Azóta felnőtt egy korosztály.
– Nem hallottam arról, hogy valahol műsorra tűznék, nem is kerestek meg ebben az ügyben. De aki meg szeretné nézni, az megtalálja a legnagyobb videómegosztó portálon.

– Ott lesz pénteken Veszprémben a központi megemlékezésen?
– Igen, elmegyek. Meggyújtom az emlékezés gyertyáját és fejet hajtok Marian szobránál. Azonban a gyászom magamban tartom, nem veszek részt a központi megemlékezésen. Higgye el, nem könnyű a csapat nélkül, hiszen mindenhova mentem velük, mindenhol ott voltam. A lelkem egy része eltávozott, amikor eljöttem Veszprémből.

Mi lett a Petre Cozma és Kálomista Gábor közötti vitából? Változott Magyarország a tíz év alatt? Elfogadná-e a filmügyi biztosi pozíciót? Mit gondol a magyar történelmi filmekről? A válaszokat keresse a teljes interjúban, a Magyar Hang 2019. február 8-án megjelent idei 6. számában!

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,651lájkolóTetszik
1,792követőKövetés
14,469feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Kell-e félni a brexittől?

Az Európai Unió számára a britek kilépése nemcsak kihívás, hanem a mozgástér megnövekedésével esély is.

Tejfogak