Uszodák építése sem rossz biznisz

Uszodák építése sem rossz biznisz

A Zala megyei uszoda nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz, ha egyszer elkészül (Fotó: tpsc.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A stadionok építése helyett, illetve mellett új lehetőséget találtak a kiválasztott cégeknek: az új feladat uszodák létrehozása. Ami megfigyelhető, hogy újfent azok a cégek érnek oda a különféle pályázatoknál, amelyek a stadionoknál már többször megszedték magukat kivitelezőként, és hogy a költségek az építkezés megkezdése után most is meredeken emelkednek az eredetileg tervezetthez képest.

Zalaegerszegen például a költségterv szerint 5,6 milliárd forintból kellett volna megépíteni az új uszodát a Modern városok program fejlesztései során. A megyeszékhely önkormányzata mert nagyot álmodni, és olyan fedett uszodát építtet, amely megfelel a nemzetközi szövetség, a FINA előírásainak, azaz nagyszabású nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Az új medencék összesített vízfelülete 1852 négyzetméternyi úszásra szolgáló területet jelent, egy 407 négyzetméteres kültéri, egy 175 négyzetméteres meleg vizes tanmedencét, egy 10 négyzetméteres merülőmedencét, valamint egy 10 pályás versenymedencét. A tervek szerint az építkezéshez több mint 4700 köbméter vasbetont és több mint 220 tonna acél tartószerkezetet használnak majd fel. A fejlesztés első ütemében a kültéri medencét építik meg. Ezek után kerül sor a régi épület elbontására, majd pedig egy új, letisztult karakterű uszodaközpontot adnak át a már említett medencékkel.

Újabb egyéves késés és egymilliárdos árnövekedés a Vasas stadionjánál | Magyar Hang

A KÉSZ Zrt. és a Market Építő Zrt. majdnem a duplájáért húzza fel a legkorábban 2019 májusára elkészülő Illovszky-stadiont.

Igazi NER-párbaj indult meg a kivitelezés elnyeréséért, hiszen a zalaegerszegi uszodakomplexum – amelyet 137 millió forint plusz áfáért a TSPC Hungary Kft. tervezett – kivitelezési munkájára a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került ZÁÉV mellett a miniszterelnöki vő, Tiborcz István, illetve a WHB-tulaj Paár Attila érdekkörével összeköthető Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. is pályázott. A csatát a Mészáros-féle ZÁÉV nyerte meg végül. Persze már nem az eredeti, 5,6 milliárd forintos kivitelezési árral. Az önkormányzattal idén, január 10-én megkötött szerződésben már 8,868 milliárd forint szerepel végleges költségként. Az összeg úgy emelkedett 3,268 milliárdot, hogy még egy kapavágás sem történt.

A másik, arányaiban még a zalaegerszeginél is nagyobb drágulás Sopron új uszodájához köthető. Itt szintén a már megszokottnak mondható 5 milliárdos költséggel számolt az önkormányzat tavaly márciusban. Ez a létesítmény is a Modern városok program keretében épül. Az elképzelések szerint a Csik Ferenc uszodát lebontják, majd helyén egy új komplexumot építenek fel, benne többek között egy 50 méter hosszú medencével úszásra és vízilabdára, egy 25 méteres bemelegítőmedencével szinkronúszáshoz, úszáshoz és vízilabdához, valamint létesül két tanmedence, egy meleg vizes merülőmedence és egy jakuzzi is.

Csarnokonként 30 milliárd forintba kerülhet a kézi-Eb | Magyar Hang

És még épül egy budapesti gigaaréna is, annak az árát még csak megsaccolni sem lehet.

Természetesen mind az 50-es, mind a 25-ös medencéhez épülnek lelátók is – 908 és 362 fős befogadóképességgel –, és alájuk kerülnek az öltözők: 360-360 fős férfi - és női, öt 150 főre tervezett csoportos, egy 10 fős a mozgáskorlátozottak számára, valamint a bírói öltöző. A komplexum mellé építenek egy 160 autónak és 7 busznak férőhelyet biztosító parkolót is. Ezen a nyílt pályázaton végül Paár Attila West Hungária Bau Kft.-je lett a befutó, és mire tavaly december 5-én aláírták a felek a szerződést, az összköltség az eredeti duplájára, 10,8 milliárd forintra emelkedett. Az uszodát egyébként az eredeti tervek alapján már 2018 szilveszterére át kellett volna adni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.