HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Uszodák építé...

Uszodák építése se rossz biznisz

HIRDETÉS

A stadionok építése helyett, illetve mellett új lehetőséget találtak a kiválasztott cégeknek: az új feladat uszodák létrehozása. Ami megfigyelhető, hogy újfent azok a cégek érnek oda a különféle pályázatoknál, amelyek a stadionoknál már többször megszedték magukat kivitelezőként, és hogy a költségek az építkezés megkezdése után most is meredeken emelkednek az eredetileg tervezetthez képest.

HIRDETÉS

Zalaegerszegen például a költségterv szerint 5,6 milliárd forintból kellett volna megépíteni az új uszodát a Modern városok program fejlesztései során. A megyeszékhely önkormányzata mert nagyot álmodni, és olyan fedett uszodát építtet, amely megfelel a nemzetközi szövetség, a FINA előírásainak, azaz nagyszabású nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Az új medencék összesített vízfelülete 1852 négyzetméternyi úszásra szolgáló területet jelent, egy 407 négyzetméteres kültéri, egy 175 négyzetméteres meleg vizes tanmedencét, egy 10 négyzetméteres merülőmedencét, valamint egy 10 pályás versenymedencét. A tervek szerint az építkezéshez több mint 4700 köbméter vasbetont és több mint 220 tonna acél tartószerkezetet használnak majd fel. A fejlesztés első ütemében a kültéri medencét építik meg. Ezek után kerül sor a régi épület elbontására, majd pedig egy új, letisztult karakterű uszodaközpontot adnak át a már említett medencékkel.

Újabb egyéves késés és egymilliárdos árnövekedés a Vasas stadionjánál | Magyar Hang

A KÉSZ Zrt. és a Market Építő Zrt. majdnem a duplájáért húzza fel a legkorábban 2019 májusára elkészülő Illovszky-stadiont.

Igazi NER-párbaj indult meg a kivitelezés elnyeréséért, hiszen a zalaegerszegi uszodakomplexum – amelyet 137 millió forint plusz áfáért a TSPC Hungary Kft. tervezett – kivitelezési munkájára a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került ZÁÉV mellett a miniszterelnöki vő, Tiborcz István, illetve a WHB-tulaj Paár Attila érdekkörével összeköthető Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. is pályázott. A csatát a Mészáros-féle ZÁÉV nyerte meg végül. Persze már nem az eredeti, 5,6 milliárd forintos kivitelezési árral. Az önkormányzattal idén, január 10-én megkötött szerződésben már 8,868 milliárd forint szerepel végleges költségként. Az összeg úgy emelkedett 3,268 milliárdot, hogy még egy kapavágás sem történt.

A másik, arányaiban még a zalaegerszeginél is nagyobb drágulás Sopron új uszodájához köthető. Itt szintén a már megszokottnak mondható 5 milliárdos költséggel számolt az önkormányzat tavaly márciusban. Ez a létesítmény is a Modern városok program keretében épül. Az elképzelések szerint a Csik Ferenc uszodát lebontják, majd helyén egy új komplexumot építenek fel, benne többek között egy 50 méter hosszú medencével úszásra és vízilabdára, egy 25 méteres bemelegítőmedencével szinkronúszáshoz, úszáshoz és vízilabdához, valamint létesül két tanmedence, egy meleg vizes merülőmedence és egy jakuzzi is.

Csarnokonként 30 milliárd forintba kerülhet a kézi-Eb | Magyar Hang

És még épül egy budapesti gigaaréna is, annak az árát még csak megsaccolni sem lehet.

Természetesen mind az 50-es, mind a 25-ös medencéhez épülnek lelátók is – 908 és 362 fős befogadóképességgel –, és alájuk kerülnek az öltözők: 360-360 fős férfi – és női, öt 150 főre tervezett csoportos, egy 10 fős a mozgáskorlátozottak számára, valamint a bírói öltöző. A komplexum mellé építenek egy 160 autónak és 7 busznak férőhelyet biztosító parkolót is. Ezen a nyílt pályázaton végül Paár Attila West Hungária Bau Kft.-je lett a befutó, és mire tavaly december 5-én aláírták a felek a szerződést, az összköltség az eredeti duplájára, 10,8 milliárd forintra emelkedett. Az uszodát egyébként az eredeti tervek alapján már 2018 szilveszterére át kellett volna adni.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook

Fizetésképtelenné vált és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a brit Thomas Cook utazási iroda. A Thomas Cook Csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország közölte, gond nélkül folytatja tovább tevékenységét, közvetlen osztrák anyavállalata viszont már csődközeli helyzetről számolt be.