HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Belépett a po...

Belépett a politika és a pénz, kitört a háború a sportban

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hiába emelte Orbán Viktor létfontosságú ágazattá a sportot, egyre több probléma kerül napvilágra a közpénzmilliárdokból fenntartott sportágakhoz a politikai körökből érkező vezetők miatt.

HIRDETÉS

Vélhetően maga a kormányfő sem gondolta annak idején, amikor 2011-ben útjára indította a társaságiadókedvezmény (tao) rendszerét, és stratégiai ágazattá tette a sportot, hogy az addig a pénztelenségre panaszkodó szövetségekben ekkora harc indul majd a milliárdokért. A tao megjelenése szinte teljesen eltüntette a piaci alapú támogatást a hazai sportból, a hat látványsportág – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és 2017 szeptemberétől a röplabda – esetében az elképesztő mennyiségű közpénzt előre beépítették a klubvezetők a következő éves büdzséjükbe. Amikor a kormány tavaly decemberi határozatában éves szinten 50 milliárd forintra csökkentette a tao keretét, a hat szövetségben elképesztő kapkodás és politikai nyomásgyakorlás vette kezdetét, hogy a megmaradt koncból minél többet maguknak kaparintsanak meg.

Aztán a szövetségek hirtelen összezártak kifelé. És győztek. Orbán Viktor találkozott az érintett látványsportok szövetségi elnökeivel, úgy döntött, hogy a korábbi kormányhatározatban szereplő 50 milliárd forint az infrastrukturális fejlesztésekre bőven elegendő, de a működési taotámogatást nem tartalmazza, ezért ezt a keretet 125 milliárd forintra kell emelni.

Persze ez a döntés nem fogja megoldani és semmissé tenni a politikai vonalról érkező vezetők vagy a számolatlanul ömlő állami támogatás által okozott károkat. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) esetét ismerjük: a tavaly augusztusi ifjúsági világbajnokságon még a nagynál is nagyobbat mertek álmodni, és azt hitték, a központi költségvetés majd kipótolja az általuk összehozott 348 millió forintos hiányt, amelynek következtében kis híján becsődölt a szövetség. Nos, a még mindig népszerű Erdei Zsolt a botrány ellenére is maradhatott az elnöki székben, de a konszolidáció fejében – még karácsony előtt 300 milliós gyorssegélyt utaltak a MÖSZ számlájára – kapott a nyakába egy kormánypárti pénzügyi biztost Bajkai István személyében aki tárgyal a hitelezőkkel és beszállítókkal, sőt a szakmai és szerkezeti működésre is ő tesz majd javaslatokat.

HIRDETÉS

Erdei Zsolt: Eszemben sincs másra tolni a felelősséget | Magyar Hang

Fizetésképtelen a Magyar Ökölvívó Szövetség, legalább 342 millió forint a hiány, és felmerült az elnök felelőssége.

Szintén nagy a baj egy másik korábbi sikersportágunk, a sakk tekintetében. A botrány tavaly robbant ki a grúz Batumiban rendezett sakkolimpia után. A nyílt versenyen a magyar férfi válogatott 185 indulóból a 18., míg a női csapat 151-ből az 5. helyen zárt, mire a férfi együttes egyik alapjátékosa, Almási Zoltán a közösségi oldalán borított: 2018-ban nem kaptak fizetést, a szövetség egy fillér támogatást sem szerzett az olimpiai szereplésre, és bizonyos személyi ellentétek miatt csak púp volt a hátára az év legnagyobb versenye.

A mostani elnök, Seszták Tamás sokak szerint a sportág első olyan vezetője, akit nem érdekel a sakk, és annak ellenére nem ad egy fillért sem az általa 2015 óta vezetett szövetségnek, hogy közben milliárdos vállalkozó. Seszták Tamás neve nem véletlenül ismerős, ő Seszták Miklós korábbi nemzeti fejlesztési miniszter – 2015-ig ő volt az elnök, és kétszer is sikerült évi 300 millió forintos támogatást szereznie az MSSZ-nek – unokatestvére. Tény, hogy 2018-ra szinte egy forint állami támogatást sem kaptak a sakkozók, ugyanis a korábbi főtitkár elfelejtette a pályázatokat időben beadni. Idén tisztújító közgyűlés lesz a sakkozóknál, és sokan máris abban látják a megoldást, ha megválasztják elnöknek a fideszes Révész Máriuszt, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztost. Ő egyrészt a Budapesti Sakkszövetség élén áll, másrészt a gyermekei is sakkoztak.

Mattot kap a magyar sakk? Komoly bajban korábbi sikersportágunk | Magyar Hang

Az olimpiai szereplést követően úgy tűnik, kicsordult az elégedetlenség pohara. Pénztelenség és szakmai hibák a vádak között. A kormányt is hibáztatják.

Az egyre nagyobb tömegbázisú Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) sem maradhatott ki a botrányokból. Itt legfőképpen az Ironman 70.3 verseny körüli vita mérgesítette el a helyzetet, ami jelenleg ott tart, hogy 2017 óta meg sem rendezik a nemzetközi viadalt, illetve számos per folyik a szövetség és a korábban versenyt szervező, hatszoros Ironman, négyszeres japán Strongman-győztes és tizenkétszeres magyar bajnok Kropkó Péter között. Az utóbbi által szervezett 2014-es budapesti viadal lett a világ legjobb versenye, egyben Európa legjobb versenye. Persze a vitát mi más generálhatta volna, mint a pénz, a versenyre biztosított állami támogatás! Kropkóékhoz 2015-től már a szövetségen keresztül érkezett a 300 millió forint.

Az MTSZ elnöke, Bátorfi Béla – aki korábban Orbán Viktor fogorvosa volt – egy korábbi, Indexnek adott interjújában elismerte, hogy ez az összeg feszültséget okozott a sportágban: mintegy ötszöröse volt a szövetségnek adott támogatásnak. A triatlonszövetség ezért megpróbálta magához vonni a rendezési jogköröket, ami végül rengeteg perhez vezetett. Idén január 28-án aztán a Miskolci Törvényszék jogerős ítéletben kimondta, nem az MTSZ engedélyezési jogkörébe tartoznak az Ironman 70.3 Budapest rendezvényei, hiszen az ironman egy amatőr tömegsport, így az a sporttörvény alapján nem vonható az MTSZ versenyrendszere alá. Hogy ez azt jelenti-e, hogy visszatér Budapestre az Ironman 70.3, ma még nem tudhatjuk.

Orbán Viktor haragos, a szőnyeg szélére állította a sportvezetőket | Magyar Hang

A legmagasabb szintig, a mutatóujját a sport ütőerén tartó miniszterelnökig jutottak az utóbbi hónapok sportbotrányai.

Egy tapodtat sem mozdult a megoldás felé a Magyar Tenisz Szövetség, valamint a két éljátékos, Fucsovics Márton és Babos Tímea közötti nézeteltérés sem. A szövetségi vezetés a megegyezés helyett az anyagiakra helyezett kommunikációval akarja a közvéleményt és vélhetően Orbán Viktort a maga pártjára állítani. A két játékos továbbra sem játszik a válogatottban, míg a Fidesz országgyűlési képviselője, Szűcs Lajos vezette szövetség ellen nyomozást folytat az ügyészség a nem egészen átlátható anyagi működés miatt. Legutóbb egy több mint húszmillió forintos támogatással akarták visszacsalogatni a két játékost a válogatottba, ám mindketten kijelentették, nem pénzt akarnak. Babos elmondta, 12 éves kora óta csak egyszer nem állt a válogatott rendelkezésére, éppen ezért nem érti, miért sározzák be a nevét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...