HIRDETÉS
Kezdőlap Sport „Mi hozzuk a ...

„Mi hozzuk a Maccabi-szellemiséget”

HIRDETÉS

Az európai zsidó közösség hagyományos nemzetközi sporteseményére ebben az évben július 29. és augusztus 7. között kerül sor Budapesten. Jusztin Ádám, az 1906-ban alapított Vívó- és Atlétikai Club, ma Maccabi VAC elnöke bízik abban, hogy a nyári Maccabi Európa Játékok (European Maccabi Games – EMG) idejére mindenki félre tudja tenni az ellentéteket, és ez a rendezvény közeledést hoz majd a különböző szervezetek között, s ennek következtében megkezdődhet a most még hiányzó párbeszéd. A beszélgetésből az is kiderül, vajon miért volt fontos, hogy a Hajós Alfréd-uszoda a helyszínek közé kerüljön.

HIRDETÉS

– Már fél év sincs hátra a Maccabi Európa Játékok megnyitójáig. Hogy haladnak a szervezési munkálatokkal?
– Miután nekem némi szervezésen kívül a magyar csapat felkészülésének irányítása, a csapattagok toborzása és regisztrációja az elsődleges feladatom, így kijelenthetem, jól állunk. Sőt, mivel a nemzetközi Maccabi-szervezetekkel is jók a kapcsolataim, így azt is tudom, hogy minden résztvevő nagyon várja már.

– Az eseménnyel kapcsolatban többször is elhangzott a zsidó olimpia kifejezés…
– Helytelenül, ugyanis az Izraelben négyévente rendezett Maccabi Világjátékokat hívhatjuk más néven zsidó olimpiának, hiszen az méreteiben, a résztvevők számában valóban olimpiai szintet képvisel. Szintén négyévente, de két évvel a világjátékok után tartják különböző földrészeken a Maccabi-játékokat, amelyeknek mindig más és más város ad otthont. A Pánamerikai vagy Európa Játékok egyrészt a világjátékok előszobáinak tekinthetők, másrészt itt három korosztály: utánpótlás-, felnőtt és masters (az idősebb) versenyzők vehetnek részt. Az európai sorozatnak is hatalmas a presztízse, amelyet az is mutat, hogy a legutóbbi két házigazda (Bécs és Berlin) nagyon komolyan vette a szervezést, multisporteseménnyé vált.

– Kizárólag profik vehetnek részt a versenyeken, vagy akár amatőrök is nevezhetnek?
– Mindkét oldalról lesznek indulók. Lesz olyan teniszező, aki a világranglista legjobb száz versenyzője közé tartozik, és bizony a sorsolás folytán olyannal is játszhat, aki abszolút amatőr. Ne felejtsük el, az Európa Játékok nemcsak a sportról szól, kulturális rendezvény is, divatosabb szóval: egy igazi fesztivál. Itt megadatik minden induló számára, hogy egy közösség részeként akár az adott sportág legjobbjával is szembekerülhet. Ez a zsidóság egyik legnagyobb eseménye, amelyen korábban olyan kiemelkedő személyiségek indultak, mint Keleti Ágnes vagy éppen Mark Spitz.

– Mennyire volt jellemző az a korábbi versenyeken, akár a világ-, akár az európai játékokról beszélünk, hogy három szervezet is rendezőként jelenik meg az eseménnyel kapcsolatban? Mert Magyarországon most ez a helyzet.
– Minden ország más és más struktúrában rendezte meg ezt a sporteseményt, azonban egy dolog mindenhol azonos volt: a szervezésért mindig egy projektcég felelt. Annyira jól működött, hogy a leendő szervezők számára Európában már ez az iránymutatás. Amikor 2010-ben Deutsch Tamással elkezdtünk gondolkodni azon, hogy Budapest pályázzon a házigazda szerepére, egyértelmű volt számunkra, hogy a magyar zsidók által alapított MTK mint profi sportklub vezető szerepet kap a szervezésben.

HIRDETÉS

Deutsch Tamás: „Az állam 4,95 milliárd forintot ad a makkabi játékokra” | Magyar Hang

Talán nyugodtan kijelenthetjük, sajtótörténeti naphoz ért el a Magyar Hang, ugyanis most fordult elő először, hogy nyilatkozott lapunknak a Fidesz egyik emblematikus politikusa.

A Maccabi VAC Hungary egy amatőr klub, elnökként leginkább a szervezet társadalmi erejét és nemzetközi kapcsolatait tudom hasznosítani, továbbá mi hozzuk a zsidó, cionista szellemiséget. A harmadik fél a Mazsihisz, a zsidó közösségek legitim vezetője, amely mindig is támogatta a Maccabi-mozgalmat. Amikor e hármasról beszélünk, biztosak lehetünk abban, hogy sikeres Európa Játékokat fognak szervezni.

– Megvan annak a leghalványabb esélye, hogy legalább a játékok idejére ne az egymás közötti vitáikra figyeljenek a különböző hazai zsidó szervezetek?
– Talán naiv a hozzáállásom, de az a célunk, hogy egy nagy, egységes zsidó ünneppé varázsoljuk a játékokat. Ha valaki annak idején megkeres, hogy rendezzük meg, de cserébe a zsidóság nem kap semmit, biztosan nemet mondok. Ha viszont hozzáteszik, hogy a közösségünk számára infrastrukturális fejlesztésekkel jár majd a rendezés, az már más. Bár szervezeteink között vannak viták, feszültségek, de azt gondolom, e sportesemény idejére mindenki képes lesz félretenni a sérelmeit. A játékok révén adott a lehetőség, hogy elinduljon egy közeledési folyamat, és megkezdődjön a most még hiányzó párbeszéd.

– Nem zavaró az önök számára, hogy éppen egy olyan kormánytól kapnak anyagi és kommunikációs támogatást, amely a zsidóság számára mindig is fontos liberalizmus ellen hirdet hadjáratot? Olyan médium a kommunikációs partnerük (köztelevízió – a szerk.), ahol például a Waffen SS katonáit hősnek titulálják.
– Mindig is azt vallottam, hogy a politikai nézetkülönbségeknek, vitáknak nem a sportpályán a helyük. Amikor elhatároztuk, hogy pályázunk a 2019-es Maccabi Európa Játékok lebonyolítására, egyeztettünk a hazai és nemzetközi szervezeteinkkel. Jól tudtuk, hogy számos kérdés, ne adj’ Isten, ellentmondás merülhet fel, de abban mindenki egyetértett, hogy ezúttal a céljaink a legfontosabbak. Most lehetőséget kaptunk a rendezésre, és ahogy közeledik a megnyitó időpontja, úgy csökkennek a feszültségek, egyre több problémát tisztázunk. Bízom benne, hogy képesek leszünk minden olyan sztereotípiát eloszlatni, amelynek ebben a helyzetben egyszerűen nincs helye.

Lassan elképesztő méreteket ölt a makkabi játékok költségvetése | Magyar Hang

A szervezés teljesen a Deutsch család kezébe került, akik nem álltak itt meg, már az atlétikai vb-t is célba vették. Össze is különböztek Fürjes Balázzsal.

Sokan például problémásnak tartják, hogy a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított épületegyüttese lesz a sport- és kulturális rendezvények központi helyszíne, holott az ma nemzetközi szinten is minden igényt kielégítő komplexum. Felhozhatnám erre azt is, micsoda dolog az, hogy az előző házigazda, Berlin az 1936-os olimpia helyszínein rendezte meg a versenyek nagy részét… Higgye el, most nem ez a lényeg. Mindemellett üzenetértéke van annak, hogy a Hajós Alfrédról, Magyarország első olimpiai bajnokáról – aki az első zsidó olimpiai bajnok is volt – elnevezett és az általa tervezett sportuszodában zajlanak majd a vizes sportágak küzdelmei. Ez fontos szimbólum számunkra. Egyébként pedig a résztvevők 99 százalékát egyáltalán nem érdekli, mi a helyzet a magyar belpolitikában; ettől függetlenül nyilvánvalóan lesznek olyanok is, akik minderről másként gondolkodnak, ám ugyanúgy részesei lesznek ennek a remek eseménynek, mint a többiek.

– Amióta Budapest elnyerte a rendezési jogot, ön mindig is azt nyilatkozta, itt a remek alkalom, hogy a vidék zsidósága is részese legyen a játékoknak. Aztán ez az álma a semmivé vált…
– Ez még most is szívügyem, de be kellett látnom, hogy a magyar zsidóság több mint 90 százaléka történelmi okokból Budapesten él, míg a vidéken élők kis létszámuk miatt nehezebben vonhatók be egy ilyen eseménybe. Persze az ideérkezőknek mindenképpen megmutatjuk a Budapesten kívüli Magyarországot is. Kulturális programokat szervezünk vidékre, valamint kiegészítő rendezvényeket: például a német delegáció edzőtábora Debrecenben lesz. Ugyanakkor nem titok, hogy a kulturális programok fő helyszíne a pesti zsidónegyed lesz, azon belül is a Dohány utcai zsinagóga.

– Mivel a Formula–1 Magyar Nagydíja is ugyanabban az időszakban lesz, amikor az EMG, gondolom, a szálláshelyekről idejében kellett gondoskodniuk. Milyen szintű elhelyezésre számíthatnak a résztvevők?
– Ez volt az első, amit elintéztünk, hiszen háromezer vendég számára kellett szobát foglalnunk a játékok idejére. Az Európai Makkabiszövetség pedig meghatározza a biztosítandó szállás minőségét is, amely nem lehet alacsonyabb a négycsillagos besorolású hotelnél.

– Mi a helyzet a kettős állampolgárságú sportolókkal?
– Ez nálunk nincs külön szabályozva, annyi a követelmény, hogy ha valaki izraeli és magyar állampolgársággal is rendelkezik, és fél évnél hosszabb ideje életvitelszerűen Magyarországon él, akkor magyarként indulhat. Ez a szabály minden ország esetében igaz. De arról, hogy melyik ország színeiben indul, a sportoló dönt.

– Kizárólag zsidó származású sportolók indulhatnak el ezen a versenyen. Mi a helyzet a nézőkkel?
– Az Európa Játékok olyan közösségi rendezvény, ahova szívesen hívunk mindenkit, bármilyen felekezet tagja. Fontos tudni, hogy az ünnepélyes megnyitón és esetleg egy-két döntőn kívül – arról még nem született döntés, pontosan melyek – minden sportesemény ingyenes lesz a nézők számára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A kínai Gyűrűk ura magyarul

Évtizedekig lefordíthatatlannak tűnt, nemhogy magyarra, de még angolra is a kínai nyelvű világ legnépszerűbb írójának több száz millió eladott példánynál járó regényfolyama.

Civiliáda