HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Továbbra sem ...

Továbbra sem láthatják a határon túli magyarok a válogatott meccseit

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem új keletű probléma, hogy a határainkon túl élő magyar területeken bizonyos sportesemények közvetítésében csak addig lát bármit az ott élő magyar, amíg a felvezetése zajlik a mérkőzésnek, mint például legutóbb, vasárnap a magyar–horvát Eb-selejtezővel kapcsolatban. Majd amikor elkezdődne a közvetítés, akkor a következő felirat jelenik meg a képernyőn: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható.”

A vasárnapi meccs után például a Székelyföld munkatársa, György Attila a következő posztot tette ki közösségi oldalára.

„Labdarúgó mérkőzés, izé, foci, vagy minek is nevezik mostanában, amit elművel a magyar válogatott. Ennyit látunk belőle Erdélyben, a pénzért megvett televíziós közvetítésen. Hogy az a magasságos, méltóságos ré[email protected]ú bagoly kegyeskedne az MTVA-t, a médiahatóságot, és az érdekérvényesítést rendesen megizélni, hogy lepje meg ismét a dögvész, a kolera, a lepra és a sárgaláz az illetékes elvtársakat.👹🐗🦇☠️. Ó, hogy veszne meg minden médiafelelős, és maradna terméketlen minden kecskétek! Jó szurkolást” – olvasható a nyilvános posztban, amelyet majd’ ötven, hasonló tartamú hozzászólás követett.

Már 2015-ben, a 26. Bálványosi Szabadegyetemen jelezték Orbán Viktornak, hogy súlyos gondok vannak, ugyanis a nemzetközi sportversenyek magyar közvetítéseit csak ügyeskedve, különféle dekóderek segítségével nézhették a külhoni magyarok. Ezen az M4 sportcsatorna 2015. július 18-i elindulása sem segített, sőt, a visszajelzések szerint már a labdarúgó NB I mérkőzéseit sem tudták figyelemmel követni. Ez pedig annyit jelentett, hogy tulajdonképpen egyetlen magyar vonatkozású sporteseményen sem tudtak kedvenceiknek szurkolni a képernyők előtt.

HIRDETÉS

A miniszterelnök a helyzet megoldását rábízta helyettesére, Semjén Zsoltra, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesre, mondván: „Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen. Ilyen egyszerű a kormányzás, látják?” A miniszterelnök-helyettes elismerte, mivel az M4 Sport műsorainak jelentős részét a külföldi kábelszolgáltatók nem továbbíthatják, hiszen azok országonkénti kizárólagos közvetítési joggal bíró nemzetközi versenyek, és a szomszédos országokban nincs érdemi érdeklődés egy ilyen, szakaszosan elérhető csatorna terjesztése iránt, így az M4 legtöbb közvetítése, főleg ami jogdíjas, elérhetetlen lesz az elszakított területeken élő magyarok döntő többsége számára. Ugyanakkor Semjén ígéretet tett arra, hogy megpróbálják az erről rendelkező uniós szabályozás megváltoztatni, hogy a jövőben ne kelljen korlátozni a sugárzást a határokon a műsorterjesztőknek.

Hogy egyáltalán lépett-e Semjén Zsolt, vagy sem, nyomát sem találtuk, de az tény, hogy az ügy kirobbanását követően egy közösségi oldalra írt bejegyzésre az MTVA sajtóosztálya ezt válaszolta: „A 2015. szeptember 4-i magyar–román mérkőzés az M4 Sport csatornán kerül adásba, a jogtulajdonos előírása alapján kódolva. Itt jegyezzük meg, hogy az M4 Sport egyes műsorainak (tipikusan a nemzetközi sporteseményeknek) Magyarországon kívüli sugárzására nem rendelkezünk jogokkal, ezt a jogtulajdonosok akadályozzák, korlátozzák, vagy sok esetben a célország (Románia, Szlovákia) azon tévétársasága, amelyik az adott sporteseményre kizárólagos közvetítési jogot szerzett. A megoldást Európai Uniós szinten keressük.”

Egy meccs erejéig – Magyarország–Ausztria – úgy tűnt a 2016-os labdarúgó Eb-vel kapcsolatban, hogy sikerült úrrá lenni a közvetítési gondokon, ám az index akkori cikkéből kiderült, erről szó sem volt. Azért láthatta az MTVA közvetítése segítségével a határon túli magyarság Geráék szenzációs győzelmét, mert – a köztévé magyarázata szerint – egy gyakornok elfelejtette bekapcsolni a geoblokkolót. Ám hamar véget értek a szép napok, a többi magyar érdekeltségű meccset már csak a határokon belül adta a köztévé, mert ugye a szerződés értelmében csak kódoltan lehetett közvetíteni.

Sőt, ugyanezen gondok 2017-ben is megvoltak, hiszen Vaszily Miklós, az MTVA akkori vezérigazgatója az MTI-nek válaszolva reagált az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezete elnökének nyílt levelére. Vaszily elismerte: azok, akik nagy nemzetközi tornákat, sporteseményeket birtokolnak vagy ezekkel kereskednek, abban érdekeltek, hogy minden egyes országban értékesítsék televíziós tartalmaikat. E vállalkozások arra törekszenek, hogy minél nagyobb profitot érjenek el, és egyáltalán nincsenek tekintettel arra, hogy Magyarország közvetlen határain túl jelentős magyar kisebbség él más-más államokban. Ennek értelmében, ha egy adott sporteseményt az MTVA és egy román tévétársaság is megvásárol, akkor a magyar televíziót arra kötelezik, hogy kizárólag Magyarország területén sugározza az adott sporteseményt. Hozzátette: ennek betartását szigorúan ellenőrzik, és az esetleges mulasztást súlyosan büntetik.

„Ha geoblokkolunk, azaz korlátozzuk a tartalmak elérhetőségét, akkor csak a vonatkozó, hatályos nemzetközi szerződéseink miatt tesszük ezt, és nem azért, hogy a széles határon túli nézőközönségünket kizárjuk a magyar sportsikerekből vagy a nemzetközi sportélményekből” – fogalmazott az MTVA vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a helyzet szerinte tarthatatlan, és nem méltó a Kárpát-medencei magyarsághoz. Ugyanakkor elmondta, a 2022-es téli, illetve 2020-as és 2024-es nyári olimpiai játékok közvetítéséről a jogokat birtokló nemzetközi társasággal sikerült olyan megállapodást kötni, amely lehetővé teszi a versenyek Magyarországgal határos országok kábelhálózatain keresztül történő televíziós közvetítését.

HIRDETÉS

2018-ban az okozott nagy fennforgást, hogy a hangzatos 2015-ös ígéretek – Semjén Zsolt napok alatt megoldja a problémát, mert a kormányzás ilyen egyszerű – ellenére nem lehetett látni az M4 közvetítéseit az oroszországi világbajnokságról,
sőt, még az összefoglalók és a sporthírek is geokóddal voltak ellátva. Akkor a Marosvásárhelyi Rádió fordult az MTVA sajtóosztályához, ahonnan a már jól ismert választ kapták.

„Sajnálattal tudatjuk, hogy a 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság magyar nyelvű, M4 Sporton futó közvetítéseit csak Magyarország területéről lehet majd fogni, határainkon túl a közvetítések geokódolva lesznek. Biztosítjuk, hogy ez a sajnálatos helyzet nem a csatornán múlt: a magyar közmédia mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is magyar nyelven legyenek nézhetőek a legfontosabb sportesemények. Ugyanezek a jogok értelemszerűen irányadók lehetnek az on-line (m4sport.hu) adásra is, illetve a többi csatornán (M1, M2, Duna, Duna World) adásba kerülő sporthírekre és sportösszefoglalókra is. Az idei labdarúgó-világbajnokságra vonatkozó jogdíjszerződés régen, évekkel ezelőtt köttetett a magyar területi hatály korlátozásával. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőire vonatkozó szerződések alapján viszont már Románia és Szlovákia területén is követhetővé válhatnak majd a magyar nyelvű közvetítések” – volt olvasható az MTVA válaszában.

A mostani, vasárnapi eset jelzi, az Eb-selejtezőkre továbbra sincs megoldás. Ugyanakkor az online esetében már lehet kiskaput találni, valamint a határ mentén is van esély földfelszíni sugárzással fogni az M4-et – írta korábban a felvidéki Bumm.sk.

Lapunk levelet írt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és az MTVA sajtóosztályának, érdeklődvén, jelenleg hol tart az ügy megoldása, egyáltalán megoldható-e megnyugtatóan az, hogy a határainkon túl élő magyarság láthassa a magyarországi sportesemények közvetítését. Amennyiben megérkezik a válaszuk, frissítjük a cikkünket.

Ugyanakkor az erdélyi Krónika nevű lapnak válaszolt az MTVA sajtóosztálya, amelyben kifejtették, az M4 Sport csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi jogtulajdonosaival (szövetségek, ügynökségek) kötött szerződéseinek megfelelően tudja közvetíteni az egyes kiemelt nemzetközi sporteseményeket.

„A külföldi jogtulajdonosok a tulajdonukat képező sporteseményeket jellemzően az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország csak az országhatáron belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is. Amennyiben ezt a szerződési kötelezettséget nem tartjuk be, az UEFA – és az Eb-selejtezőket értékesítő CAA11 nevű cég – nagyon súlyos szankciókat vezethet be, legvégső esetben el is veheti tőlünk a közvetítési jogot, ebben az esetben pedig senki sem látná a válogatott meccseket” – szögezi le az MTVA a Krónikának.

Ez pedig egyet jelent: a határon túli magyarok nem láthatják a mostani selejtezősorozat magyar meccseit.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,565lájkolóTetszik
3,455követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mostoha

Valótlanul állítottuk, hogy családunkban minden rendben van. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem volt rendben.