HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Több száz mil...

Több száz millió forintos tartozás, elfelejtett járulékbefizetés – itt az újabb teniszbotrány

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Újabb fejlemények kerültek napvilágra a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) botrányos működése kapcsán. Egyrészt kiderült, hogy az MTSZ 707 millió forinttal tartozik, és csak 2018-ban sikerült 300 millió forinttal növelnie a nem teljesített fizetési kötelezettségeit. A tavalyi év folyamán a versenybírók kifizetései után a szövetség elfelejtette teljesíteni az adó-, és járulékbefizetési kötelezettségeit, amit a NAV felhívására most éppen az érintettekkel akar kijavíttatni. Sőt, a keddi közgyűlés után hirtelen egy verseny rendezési jogát is elvették egy olyan klubtól, amelynek vezetője a sportág megújulásáért, a működés átláthatóságáért emelt szót. Ráadásul miközben a vezetés azt híreszteli magáról, hogy például a keddi közgyűlésen minden kérdésre válaszolt, lapunk hetek óta, míg Sávolt Attila hónapok óta vár választ az írásban feltett kérdéseire. De arra sincs igazából felelet, vajon miért késnek hónapokat a szövetségi edzők fizetései, ha annak fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már régen átutalta az MTSZ számlájára.

Amint arról a Magyar Hang nemrég beszámolt, az önmagát ünneplő Magyar Tenisz Szövetség vezetősége ellen április 16-i dátummal újabb eljárást kezdeményezett az Emmi a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és az ifjúsági tenisz csapat világbajnokság után az idei, azaz a 2019-es WTA és ATP-tornák miatt. A minisztérium azért fordult a hatósághoz, mert az MTSZ mellőzte a különböző kiírásoknál a közbeszerzési törvény vonatkozó szabályait. És akkor még nem említettük, hogy az MTSZ gazdasági működését nem egy esetben vizsgálta a NAV – több, a szövetséggel is partneri viszonyban lévő embert hallgattak ki, volt, akit több mint két órán keresztül –, jelenleg büntetőeljárás is folyamatban van, valamint gazdasági visszaélések miatti alapos gyanú miatt nyomoz a IX. kerületi ügyészség. 

Újabb kormányzati pofon a Magyar Tenisz Szövetségnek | Magyar Hang

A fideszes képviselőként is tevékenykedő Szűcs Lajos elnök ezekről mélyen hallgat, ahogyan Richter Attila főtitkár is, ugyanakkor olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

„Örülünk, hogy az összes felmerült kérdést sikerült megnyugtatóan megválaszolni a tagság felé, ezt tükrözik a szavazati arányok. A tagszervezetek elsöprő többséggel a folytonosság, és a békés, építő munka mellett tették le a voksukat, nem pedig a sárdobálás és a személyes vádaskodás mellett. Úgyhogy újult erővel folytatjuk a csöndes, ugyanakkor sikeres munkát, amit eddig is tettünk” – olvasható az MTSZ elnökének nyilatkozata a teniszszövetség honlapján.

HIRDETÉS

Megvont rendezési jog

Viszont aki ott volt a közgyűlésen, az pontosan tudja, a fenti mondatokból legfeljebb az igaz, hogy leszavazta a klubokat képviselő küldöttek egyelőre még többségéből álló holdudvar, hogy a gazdálkodással kapcsolatos kényes kérdéseket napirendi pontokká tegyék. Ehhez a Pestisrácok.hu felvételén jól láthatóan Richter Attila
vezényelt a pulpitusról. Szerdán a sportág átláthatóságáért küzdő Soroksári Tenisztanoda vezetőjétől, Erdei Csabától megvonták a regionális diákolimpia rendezési jogát, holott korábban többször sikerrel rendezte meg a tornát – a keddi közgyűlés előtt a fővárosi vezetéssel át is beszélték, az idei teendőket ezzel kapcsolatban.

„A közgyűlésen én is felszólaltam, hiszen jómagam is az átláthatóbb működés, a gazdálkodás ellenőrizhetősége, a sportág megújulásának a híve vagyok. A közgyűlést követő napon, szerdán ugyanakkor kaptam egy értesítést, a szövetség mégis úgy döntött, hogy minden évben máshol rendezik meg az adott versenyt” – közölte lapunkkal Erdei Csaba.

Vélhetően csöndesen, a béke jegyében történt mindez, ahogy azt az elnöki nyilatkozatban olvashattuk.

707 milliós tartozás

Arról sem nagyon beszél a szövetségi vezetés, miként lehetséges a 707 millió forint tartozást felhalmozni. 2018-ra vonatkozóan az MTSZ-nek egész pontosan 707,048 millió forintnyi rövid lejáratú kötelezettsége van. Ez a szám főleg annak tükrében mutat rossz képet, hogy 2017-ben a kintlévőség 414,983 millió forint volt. Tehát egy év alatt közel 300 millió forintot nőtt az összeg. Emlékezzünk vissza, mekkora botrány kerekedett abból, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnél (MÖSZ) az ifjúsági világbajnokság rendezése után 348 millió forintos hiány keletkezett. Igaz Erdei Zsolt elnök nem bújt holdudvara mögé, hanem vállalva a történteket, a sajtó és a sportág képviselői elé állt.

Erdei Zsolt: Eszemben sincs másra tolni a felelősséget | Magyar Hang

Amikor kiderült, hogy az MTSZ hónapokig nem fizette ki a szövetségi edzőket, Németh Tamás erőnléti edző levélben fordult az Emmihez. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár válaszában kifejtette, nem érti a panaszt, hiszen a minisztérium már régen elutalta a pénzt a szövetségnek. Erre december 20-án az MTSZ hirtelen kifizetett minden érintettet – kivéve Németh Tamást, aki két nappal korábban felmondott.

HIRDETÉS

Amikor a szövetség vezetése a késedelmes kifizetést a minisztériumra fogta, a 24.hu kérdésére az Emmi határozottan leírta, az MTSZ nem a valóságot kommunikálja.

„Az Emmi a kiemelt sportágfejlesztési támogatást és a 2018. évi szakmai és működési támogatást átutalta a szövetségnek. A szövetség szakmai feladatait finanszírozó 2018. évi támogatási szerződések 2019-re áthúzódó felhasználást tesznek lehetővé, így az előző évi támogatások terhére történő bérkifizetés, és megbízási díj rendelkezésre bocsátásának a támogatási pénzeszköz hiánya nem lehet akadálya. A minisztérium a támogatások kihelyezése érdekében a sportági egyeztetéseket már előző év decemberében, tárgyév januárjában lezárja és a kiértesítésekre is sor kerül. A támogatott feladatok esetében lehetőség van bérkifizetés, megbízási díj elszámolására is” – állt a minisztériumi közleményben.

Elmaradás, majd gyors utalás

A történelem megismételte önmagát: ebben az évben is több havi bérrel tartozott a szövetség az edzőknek, ám a közgyűlés közeledtével ismét sürgőssé vált az utalás. Ám így is volt – korábbi válogatott játékos –, aki csak néhány nap késlekedéssel kapta meg legkevesebb kéthavi elmaradását. És akkor még nincs szó azokról az utánpótláskorú A-osztálybeli kerettagokról, akik idén még egy fillért sem kaptak, sőt, 2019-re az érvényes szerződésüket sem küldte el az MTSZ: említhetnénk Nagy Adriennt vagy Bondár Annát, a sor még hosszan folytatható. Ez a fajta fizetési morál felveti a kérdést, eleget tesz-e az MTSZ a járulékfizetési kötelezettségének. Valószínűleg nem – a NAV vizsgálata erre is kitért –, ugyanis a versenybíróknak szóló, lapunk birtokába került körlevél alapján bizony akik nem számla alapján kapják a bérüket, azok után a szövetség elfelejtette a járulékokat befizetni.

„Kedves Versenybírók! Az éves egyeztetés során kiderült, hogy az évközben, versenyeken kifizetett, nem számlás versenybírói díjak nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. A NAV-val történt egyeztetés után a megfelelő korrekciókat megtettük, de az elektronikusan vagy postai úton kiküldött SZJA tervezetek még nem tartalmazták ezeket az összegeket, és a NAV nem is fogja már ezeket korrigálni. A teendő: miután az MTSZ által kifizetett bírói díjak minden esetben adókötelesek, minden évközben kapott kifizetéssel korrigálni kell a kapott tervezetet, mert az SZJA bevallások feldolgozásának határidejére, május 20-a, a korrekciók már szerepelni fognak a NAV-nál is, és ha valaki mégsem javítja ezekkel az összegekkel a bevallását, akkor probléma lesz belőle. Természetesen, amennyiben valakinek szüksége van segítségre, jelezze a szövetségnél, és segítünk a tervezetet a megfelelő adatokkal korrigálni” – olvasható a MTSZ által szétküldött levélben.

A fentiek alapján feltételezhető, hogy akik azt hitték, eleget tettek adó és járulékfizetési kötelezettségeiknek, alaposan tévedtek. A korrekciókat nekik kell a a szövetség helyett végrehajtani.

Elmaradt feljelentés

Végezetül egy újabb, a szövetség „szavahihető” kommunikációját bizonyító eset. Az MTSZ a saját honlapján március 21-én közleményt tett közzé, miszerint rágalmazás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, aki a szövetség kilenc tagszervezete nevét felhasználva, valótlan és a szövetség társadalmi megbecsülését sértő álhíreket juttatott el a médiába – például kilenc tagszervezet az MTSZ elnökéhez és elnökségéhez címzett „nyílt levelét”, amely a 24.hu portálon megjelent. Mint kiderült – és ezt több érintett megerősítette –, a nyílt levél minden szava igaz volt, ellentétben a szövetségi dörgedelemmel: ugyanis semmilyen feljelentés nem történt egészen eddig a percig.

Természetesen helyt adnánk a szövetség álláspontjának is, ám továbbra sem érkezik semmilyen válasz az MTSZ sajtófőnökétől az írásban feltett kérdéseinkre. Ezzel nem vagyunk egyedül. A közgyűlésen a nagy nehezen szót kapó Sávolt Attila elmondta, hogy a tavaly szeptemberi közgyűlésen négyoldalnyi kérdéssort állítottak össze a gazdálkodással és a működéssel kapcsolatban, amelyekre akkor azt a reakciót kapta, a szövetség 30 napon belül tételesen mindenre válaszolni fog. Az MTSZ azóta sem volt erre hajlandó.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,563lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara elutasítja a háziorvosi rendszer államosítását

„Ez a lépés alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná.”

Mostoha