Ki lesz a király a gladiátorok éjszakáján?

Ki lesz a király a gladiátorok éjszakáján?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor vasárnap délután öt órakor Burján Attila, a legendás

ringszpíker, a „magyar Michael Buffer” a ringbe szólítja a Spártai Gladiátorok

Éjszakája 24 harcosát a Papp László Sportarénában, sok jelenlévőnek fog majd

beugrani a 24 évvel ezelőtt, az akkor még a Budapest Sportcsarnokban rendezett

nagy sikerű utcai harcosok gálája. 1995-ben a döntőket rendezték meg a régiós selejtezőket

követően, míg most három súlycsoportban nyolc-nyolc gladiátor csap majd össze,

ráadásként pedig itt dől majd el a profi ökölvívás nagyváltósúlyú országos

bajnoki címe is Tóth László és ifjabb Berki Ferenc között.

De mi is ez a gála, honnan is jött az utcai harcosok, most spártai gladiátorok feladásig menő csatája? Annak idején Tasnádi Péter szervezte meg elsőként az utcai harcosok bajnokságát, és az első selejtező tornán 1994-ben Miskolcon csaptak össze azok, akik az ökölvívás, a thai-box, a kick-box, a cselgáncs és a birkózás elemeiből összegyúrt szabályok szerint küzdöttek egymással, sokszor igencsak véres csatákban. Az igazi ismertséget azonban a Budapest Sportcsarnokban rendezett 1995-ös országos bajnokság döntője hozta meg. Ám hiába szorongtak a lelátón kilencezren, és tombolták végig a meccsek nagy részét, mégsem fogadta a kezdeményezést egyértelmű lelkesedés, ugyanis a sajtó szenzációként beharangozott eseménye sokak szerint a durvaság megtestesítője volt, a rendezvényben az utcán megjelenő erőszak legalizálását látták, s ebbéli véleményüket az is megerősítette, hogy az államilag támogatott küzdősportok – cselgáncs, birkózás, ökölvívás – legjobbjai nem vettek részt rajta.

Ráadásul az erőszakot elítélők szemét már az „utcai harc” elnevezés is szúrta, holott ez mindössze egy fantázianév. A ringbe lépett harcosok háta mögött tíz-tizenöt évnyi felkészülés állt, egyikük sem kezdő volt, hiszen számos, akkor még itthon kevésbé ismert küzdősportban már bizonyítottak. Annak ellenére, hogy az utcai harcosok viadalain többnyire valóban jól felkészült, a küzdősportokban igencsak járatos versenyzők léptek ringbe, a gála feltámasztói úgy döntöttek, nevet váltanak – bár az alapok sokban megegyeznek az 1995-ös rendezvényével. „Nem angolkisasszonyok teadélutánja lesz a Spártai Gladiátorok Éjszakája, itt hatalmas pofonokat osztanak és kapnak a résztvevők, csakis tökéletes egészségi állapotnak örvendő, s megfelelő szakmai felkészültségű sportolók léphetnek a porondra. Ennek biztosítása érdekében előversenyt, úgynevezett szűrőpróbát is tartottunk” – mondta a szakmai színvonalért felelős Szántó Imre ökölvívó mesteredző, az olimpiai bajnok Kovács István egykori trénere.

A szervezésben főszerepet vállal Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség korábbi (mai tiszteletbeli) elnöke, aki a nemzetközi szövetség európai konföderációjában (EUBC) végrehajtó bizottsági tag. A szakmai színvonalért, a versenyzők toborzásában pedig Szántó Imre mellett kulcsszerep vár Lechner Zsoltra, az 1995-ös gála nehézsúlyú (+85 kg) bajnokára, történész egyetemi hallgatóra is, illetve Kunkli Tivadar korábbi thai-bokszosra, aki nyolc évvel ezelőtt a K-1 szabályrendszerben rendezett meccsen az első menetben kiütötte a nála egy mázsával (!) súlyosabb amerikai óriást, Bob Sappet.

A szervezők tájékoztatása szerint az ökölvívás, a kick-box és a thai box művelőin át a ju-jitsu specialistákig bárki kipróbálhatta erejét, tudását – feltéve, ha érvényes sportorvosi igazolással rendelkezik. Ami viszont változott 1995-höz képest, az az, hogy a nevezés feltétele valamilyen világversenyen szerzett érem volt, ám ha valaki ilyennel nem rendelkezett, bizonyíthatott a selejtezőkben. A szervezők között ott van a 24 évvel ezelőtti ötletgazda, Tasnádi Péter is, aki magyar szinten komoly, 3 milliós forintos pénzdíjat ajánlott fel, de minden indulónak fizet 100 ezer forintos „startpénzt” a szállásra, utazásra, étkezésre. A vasárnapi gálán három súlycsoportban (75 kg, 90 kg és +90 kg) rendezik meg az összecsapásokat, melyeken nem lesz mérkőzésidő és pontozás, az egyetlen szabály, hogy a találkozó addig tart, amíg az egyik résztvevő harcképtelen nem lesz, vagy fel nem adja a küzdelmet, de sem a földharc, sem pedig Kunkli specialitása, a könyökös nem engedélyezett.