Továbbra is vizsgálódik az Emmi a teniszszövetségnél

Továbbra is vizsgálódik az Emmi a teniszszövetségnél

Fotó: Unsplash/John Fornander

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kár lenne még hátra dőlnie és megnyugodnia a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) jelenlegi vezetőségének, ugyanis a neheze még csak most következik a számukra. Ugyanis a lapunk birtokába került dokumentumokból egyértelműen kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyan valóban visszavonta a Közbeszerzési Hatóságnál tett bejelentését a szövetség által szervezett öt nemzetközi tornával kapcsolatban, azonban a vizsgálata tovább folytatódik. Ennek az ellenőrzésnek az elmúlt években a minisztérium és a szövetség között megköttetett szerződések, valamint az állami támogatások felhasználásának jogszerűsége a tárgya. Ez az elszámoltatás és vizsgálat jelenleg is folyik.

Noha a minisztériumi vizsgálódásnak nincs jogköre az MTSZ egyéb gazdasági tevékenységét vizsgálni, ám az Államháztartási törvény 63. paragrafusa 1. bekezdése alapján működési célú költségvetési támogatás nyújtása esetén a kormányzati ellenőrző szerv ellenőrzési jogköre kiterjed a kedvezményezett, azaz az MTSZ működésének és gazdálkodásának ellenőrzésére.

Folytatja a törvényességi eljárást az ügyészség

És ha mindez nem lenne elég, akkor ott a működés törvényességét vizsgáló ügyészségi eljárás, amit jelenleg a Fővárosi Főügyészség folytat, mégpedig a sportról szóló 2004. évi I. törvény 27. paragrafus 1. bekezdése alapján. Nos, a szövetség ellen ez a törvényességi eljárás jelenleg is zajlik, igaz, a vizsgálatot a közgyűlések időtartamára felfüggesztették.

Tovább forrnak az indulatok a magyar teniszben | Magyar Hang

A vizsgálat 30 napnál hosszabb időt vesz igénybe, ugyanakkor a dokumentumok alapján éppen azokban az ügyekben nyomoz az ügyészség, amelyekről lapunkban korábban már beszámoltunk. A szövetség honlapjának törvény- és alapszabály-ellenes üzemeltetése, olyan elnökségi döntésekről szóló jegyzőkönyvek, amelyekről az azóta már lemondott elnökségi tagok nem is tudtak, vagy éppen az MTSZ kommunikációs igazgatójának és legszűkebb körének, illetve az Universal Central Europe Kft-nek a helyzetbe hozása. Utóbbit 2014-ban alapították 25 millió forintos törzstőkével és mindössze a máltai székhelyű MRM Strategic Consulting Ltd. az egyedüli tagja. Nos, ezzel a céggel kötött az MTSZ versenyrendezésekre és marketing tevékenységre szerződést, holott ezeket a feladatokat önmaga is el tudta volna látni, és ezzel jelentős összeget takaríthatott volna meg a magyar tenisz számára.

Hirtelen gazdagodó cégek

A szövetség kommunikációs igazgatójának, Tamás Krisztinának, és élettársának, Horváth Csabának a cége, az Opten Times Consulting Kft 2015-ben alakult hárommilliós törzstőkével. Amíg az Opten bevétele az alakulás évében mindössze 1,2 millió forint volt, addig a szövetségi megbízást követően 2017-ben ez az összeg már 1 milliárd 339 millió 906 ezer forintra nőtt. Ugyanez az Universal esetében a 2014-es alapítás évében 1 236 000 forint, míg 2017-ben az MTSZ-szel megkötött szerződést követően 1 milliárd 120 millió 570 ezer forint volt a bevétele.

Több százmillió forinttal rövidült meg a magyar tenisz | Magyar Hang

De a szövetségnek köszönhetően más cégeknek is hirtelen elképesztő nagyságban nőtt meg a bevétele. Például ha virág, kupa, serleg vagy lelátó bérlése jött szóba, ott volt az A-Z Tenisz Produkció Kft., amely 2017 júniusában alakult meg, de már abban az évben 766 800 000 forint nettó árbevételre tett szert. A szállás, étkezés, LED falak vagy grafikai, nyomdai munkákról volt szó, kizárólag az Universal Tennis Projekt Kft. jöhetett szóba, amelynek 2013 és 2016 között összesen 1 008 000 forint bevétele volt különböző értékesítésekből, míg 2017-ben ez az összeg hirtelen 454 583 000 forintra nőtt. És akkor még nem beszéltünk a bírókkal, a szállítással és a biztonsági feladatokkal is megbirkózó Central Sport Event Kft.-ről, 2013 és 2016 között évente átlag 5 millió forint bevételhez jutott értékesítésből, míg 2017-ben már 465 286 000 forint állt a nettó árbevétel oldalán. Ha ezeket a számokat összeadogatjuk, bizony kijelenthető, ha az MTSZ maga végzi el az egyébként a saját alapszabályában a számára rögzített versenyrendezés feladatát az államtól érkező milliárdos nagyságrendű támogatásokból, akkor nem pár cég, hanem a magyar tenisz járhatott volna anyagilag jól.

A sportigazgató is jól járt az infrastrukturális támogatással

Korábban szintén írtunk arról, hogy több tagszervezet is szóvá tette már, miért nem nyilvánosak, elérhetők a közérdekű adatnak számító infrastrukturális támogatások adatai. Ez a támogatási rendszer 2013-ban indult, és az a lényege, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kijelölte az éves keretet, mire a szövetség mindenféle előkészítő folyamat, netán pályáztatás nélkül – ez egyébként nem kötelességük, de ekkora összegeknél esetleg nem ártott volna – ajánlásokat tett, hogy mely klubok részesüljenek az infrastrukturális támogatásból. Az Emmi ezeket szinte változtatás nélkül elfogadta, a kijelölt klubokkal szerződést kötött, majd átutalta részükre a pénzt.

Nos, eddig nem is lenne gond, ám az már roppant érdekes, hogy a szövetség egyik tagszervezet érdeklődésére sem volt hajlandó kiadni azt, hogy mely klubok mekkora összeget kaptak ebből a támogatásból. Persze, tegyük rögtön hozzá, az összeg odaítélésének, felhasználásának vannak jogi szabályai. Ilyen például az, hogy az üzemeltetési kötelezettség vállalásáról a szerződésben nyilatkoznia kell a klubnak, ugyanis ha a támogatást olyan infrastrukturális beruházáshoz kapják, amely építési engedély köteles, akkor tizenöt évig biztosítani kell az üzemeltetést, amennyiben nem építési engedély köteles, az üzemeltetési időszak mindössze öt esztendő. De természetesen ezek mellett is számos komoly feltételhez van kötve a pénz felhasználása. A 2013-ban elindult támogatási rendszerben 2018 végéig összesen 2 794 720 000 forintot fordított az állam a teniszklubok infrastrukturális fejlesztésére. Ebből a Nemzeti Edzésközpont (NEK) kapott a legtöbbet, mégpedig az összeg felét, 1 383 000 000 forintot. Mint a Magyar Hang kiderítette, hogy a Siófoki Kézilabda és Tenisz Klub 2014-ben a dokumentumok alapján 250 millió forintot kapott, ám legalább másfél éve nem működik, ami számos kérdést felvet.

Tenisz: egyhangú elnökségi döntések - a tagok tudta nélkül | Magyar Hang

Nos, ugyan nem jogszerűtlen, ám morális szempontból mindenképpen érdekes, hogy a szövetség sportigazgatója, Juhász Gábor által üzemeltetett három, de egy székhelyre bejelentett klub – Top Sport Tenisz Kft, Hungaro-Casing Sportegyesület és az Iskolai Teniszedzők Egyesülete – a többi tagszervezethez képest meglehetősen sűrűn részesedett az infrastrukturális támogatásból. Összesen ugyanis négy (!) tagszervezet van, aki 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is részesedett ebből az állami támogatásból, és a sportigazgató összevonva a Sport teniszt és a Hungaro-Casingot, Europe Tennis Center néven előbb 12 954 000 forintot (2016), majd 25 000 000 forintot (2017), végül 30 000 000 forintot (2018) kapott. Azaz összesen 67 954 500 forint állami támogatásban részesült, ami ebben a támogatási rendszerben a hatodik legmagasabb összeg abból a 65 tagszervezetből, amelyik ilyen támogatásban részesült. Kétségtelen tény, hogy a siófoki klubbal szemben a sportigazgató klubjai működnek, szépülnek.