Súlyos gondjai vannak a matekkal a Magyar Tenisz Szövetség vezetőinek

Súlyos gondjai vannak a matekkal a Magyar Tenisz Szövetség vezetőinek

A besencei teniszpálya (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb matematikai feladat megoldásába bukott bele a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke és főtitkára, ugyanis Szűcs Lajos és Richter Attila nevével fémjelzett, a napokban kiadott, a tagszervezeteknek elküldött körlevélben még azt sem tudták kiszámolni, mit is jelent az elmúlt nyolc esztendő fogalma. Ebben ugyanis szó szerint azt írták a 3. bekezdés második mondatában: „Így a Ti  mindennapos kemény munkátok gyümölcse az is, hogy az elmúlt 8 év alatt 4 magyar junior Grand Slam győztesnek örülhettünk, pont annyinak, mint az előtte lévő 64 évben összesen.”

Nos, ha azt feltételezzük, hogy nem az általuk vezetett időszak eredményeit akarták az előző érák kárára dicsőíteni, azaz tudatosan hazudik az MTSZ kommunikációja, akkor eljutunk oda, hogy a két vezetőnek – és a kommunikációt irányítóknak – valóban komoly matematikai hiányosságai vannak. Ugyanis a fenti mondat alapján a 2011-2018 közötti időről lehet kizárólag szó.

Tovább forrnak az indulatok a magyar teniszben | Magyar Hang

Nos, akkor nézzük a magyar junior győzteseit Grand Slam-tornákon:

• 2000: Kapros Anikó – lány egyéni – Australian Open
• 2000: Kapros Anikó – lány páros – Australian Open
• 2003: Balázs György – fiú páros – Roland Garros
• 2005: Szávay Ágnes – lány egyéni – Roland Garros
• 2005: Szávay Ágnes – lány páros – Roland Garros
• 2005: Szávay Ágnes – lány páros – Wimbledon
• 2009: Fucsovics Márton – fiú páros – US Open
• 2010: Fucsovics Márton – fiú egyéni – Wimbledon
• 2010: Babos Tímea – lány páros – Roland Garros
• 2010: Babos Tímea – lány páros – Wimbledon
• 2010: Babos Tímea – lány páros – US Open
• 2015: Gálfi Dalma – lány egyéni – US Open
• 2015: Gálfi Dalma – lány páros – Wimbledon
• 2015: Stollár Fanni – lány páros – Wimbledon       
• 2017: Piros Zsombor – fiú egyéni – Australian Open
• 2017: Piros Zsombor – fiú páros – Roland Garros

A matematikai szabályai alapján tehát az elmúlt nyolc év – ahogy azt már feljebb írtuk – 2011 és 2018 közötti (ha nagyon szigorúan nézzük, akkor a 2012 és 2019 májusa közötti) időszak, amely alatt a szövetség elnöke és főtitkára által jegyzett közleménnyel ellentétben nem 4, hanem csak 3 győztese – Gálfi Dalma, Stollár Fanni és Piros Zsombor – volt az említett időszaknak, de ha győzelmeket számítjuk, akkor összesen négy GS-trófeát szereztek a junior játékosaink. (Gálfi és Stollár egymás partnereként lett wimbledoni bajnok 2015-ben, ami egy győzelemnek számít.) Amennyiben – megint csak a matek szabályainak ellentmondva – 2010-től számították az elmúlt nyolc esztendőt, azaz a második Orbán-kormány hatalomra jutásától, akkor egyrészt az 9, azaz kilenc év, másrészt akkor nem négy, hanem öt játékosunk nyert junior Grand Slamet, ami kilenc tornagyőzelmet jelent.

Mindenesetre pontosan látszik – és vélhetően egy alsó tagozatos általános iskolás is könnyen kiszámolja –, hogy a junior Grand Slam-tornákon aratott győzelmek, és a junior bajnokaink száma még véletlenül sem több mint az előtte lévő 64 évben összesen. Ugyanis kissé nagyzoló az előtte lévő 64 évről beszélni, hiszen Kapros Anikó pontosan 19 évvel ezelőtt, 2000-ben nyerte az első magyar junior GS-trófeát.

Több százmillió forinttal rövidült meg a magyar tenisz | Magyar Hang

Közben ha szétválasztjuk az elmúlt nyolc évet az azt megelőző időszaktól, akkor bizony 2000-2010 között öten – Szávay Ágnes, Kapros Anikó, Babos Tímea, Balázs György és Fucsovics Márton –, míg a szövetség által írt 2011-2018 között hárman – Gálfi Dalma, Stollár Fanni és Piros Zsombor – értek el hasonló, kétségkívül fantasztikus sikert. És ez abszolút nem támasztja alá az MTSZ elnökének és főtitkárának állítását. Ennek ismeretében pedig felmerülhet a jogos kérdés, vajon ha egy ilyen egyszerű matematikai szabály használatába belebukik a szövetség vezetősége, vajon miként tudhat olyan bonyolultabb matematikai összefüggésekben hibátlanul teljesítenie, mint az éves költségvetés, és abszolút nem csodálkozhatunk azon, hogy 707 millió forintos tartozás merült fel a gazdálkodásukkal kapcsolatban.

Arról most nem beszélve, hogy mi szükség van arra, hogy a múltat meghamisítva a saját időszakukat próbálják meg ilyen módon dicsőíteni. Leginkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy a lapunk által feltárt, törvényekben és a saját alapszabályukban megfogalmazottaknak megfeleljen a szövetség hivatalos honlapja.