Legyőztük az Eb-elődöntőst

Legyőztük az Eb-elődöntőst

A magyar játékosok gólöröme a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. június 11-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Halmozottan hátrányos helyzetből kezdte a magyar válogatott a Wales elleni hazai Eb-selejtezőjét. A lelátón háromezerrel, a kispadon eggyel kevesebben szorítottak a magyar sikerért. Előbbi büntetést korábbi szurkolói rendbontás miatt osztotta ki az UEFA, míg Marco Rossi szövetségi kapitányt Bakuban küldte a nézőtérre a bíró, s ezért nem ő irányította a mieinket. Azt persze nehéz megmondani, hogy mennyivel lettünk volna veszélyesebbek, ha a temperamentumos olasz szakember ad utasításokat a kispad mellől. Kisebb helyzeteink, helyzetecskéink nélküle is voltak, főleg Dzsudzsák beadásai jelentettek veszélyt Hennessey kapujánál. Szerencsére a másik oldalon nem volt miért izgulni, komoly lehetőségük nem volt a vendégeknek.

Szünet után már több izgalom és élvezet jutott a nézőknek, mindkét kapu előtt adódtak veszélyes helyzetek. Alig telt el tíz perc a félidőből, amikor Szoboszlai a mérkőzés legnagyobb helyzetét puskázta el. A Salzburg csatára senkitől sem zavartatva csúnyán mellé lőtt a tizenhatoson belülről. Majd a mások oldalon James tornáztatta meg Gulácsit. A walesiek legveszélyesebb játékosa, Gareth Bale sérülésből visszatérve lett újra kezdő a válogatottban, és a kihagyás látszott is. Ám egy órányi játék után övé volt a meccslabda, de óriási helyzetbe a magyar kapus kezébe lőtte azt a Real Madrid csatára. Ezután Kleinheisler tornáztatta meg egy életerős lövéssel a walesiek kapusát.

Tíz perccel a vége előtt hangrobbanás történt az Üllői úton, ugyanis megszereztük a vezetést. Korhut ívelt balról középre Szalaihoz, aki a labdalevétel után óriásit birkózott James Lawrence-szel, s végül két walesivel együtt a földön kötött ki, büntetőgyanús ippon volt, ám Pátkai nem várt a bírói sípszóra, hanem teljes erőből bebombázta a labdát a kapuba (1–0). A fehérváriak labdarúgója szerezte márciusban a horvátok ellen is a győztes gólt. Mert mint végül kiderült, elég volt ez az egy találat a sikerhez.

A magyar válogatottnak négy mérkőzés után kilenc pontja van az Eb-selejtezőkön, hárommal előzi meg a második szlovákokat és a harmadik, világbajnoki ezüstérmes horvátokat, illetve hattal a legutóbbi Eb-n elődöntős walesieket. Az igazsághoz tartozik, hogy mindegyik riválisunknál egy meccsel többet játszottunk, de mégis jobb így nyaralni menni. Mondhatnánk, Marco Rossi nélkül is megy ez, ám azért komoly érdemei vannak a Wales elleni sikerben a kapitánynak, aki kiagyalta a győztes taktikát. Az irányításával a magyar válogatott továbbra is százszázalékos hazai pályán.

Az Eb-selejtezők szeptemberben folytatódnak, mi 9-én a szlovákokat fogadjuk. Rossi azt mondta, ha ki akarunk jutni az Európa-bajnokságra, akkor hazai pályán minden riválisunkat le kell győzni. Az ötből kettő már megvan...

Eb-selejtező, 4. forduló, E csoport:
Magyarország–Wales 1–0 (0–0)
Budapest, Groupama Aréna, 19 000 néző, vezette: Matej Jug (szlovén)
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orbán, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) – Szalai Á.
Wales: Hennessey – Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies – Allen, Ampadu (Smith, 54.) – T. Lawrence (Vokes, 80.), Brooks (Wilson, 73.), D. James – Bale
Gólszerző: Pátkai (80.)

A csoport másik mérkőzésén: Azerbajdzsan–Szlovákia 1–5