Több mint 20 milliárdért Budapest rendezi a következő három Fed-kupa-döntőt

Több mint 20 milliárdért Budapest rendezi a következő három Fed-kupa-döntőt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest ismét jól vizsgázott, a magyar főváros újabb nagy sportesemény házigazdája lehet, megint egy nagy múlttal rendelkező nemzetközi szövetség bizalmát nyertük el – ezek a mondatok találhatóak abban az örömjelentésben, amit annak apropóján adott ki a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), hogy a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) döntése értelmében 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a Budapest lesz a házigazdája az átalakuló lebonyolítású Fed-kupa-döntő tornájának. Maga a verseny a női tenisz legmagasabb szintű csapatversenye – a férfi-Davis-kupa mása –, és a magyar főváros mindhárom esztendő áprilisában a 11 legjobb válogatottat látja majd vendégül, ugyanis rendezőként Magyarország automatikusan tagja a finálé tizenkét fős mezőnyének.

Magának, a Fed-kupának a lebonyolítási rendszerét most reformálta meg az ITF, és előbb minden év februárjában lesz egy 16 válogatottat érintő – Belgium, Brazília, Csehország, Egyesült Államok, Fehéroroszország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Lettország, Nagy Britannia, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc és Szlovákia –, oda-visszavágós kétnapos selejtező. A nyolc győztes, az előző évi két döntős, egy szabadkártyás válogatott, valamint a rendező ország csapata alkotná a döntő mezőnyét.

Mindenesetre azt már lassan egy hónapja tudni lehetett, hogy a magyar kormány ismételten nem szűkmarkúskodik annak érdekében, hogy idehozza a Fed-kupa döntőjét, ugyanis a június 3-án megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy Orbán Viktor kabinetje összesen 20,6 milliárd forint állami garanciával támogatja a számos botrányba keveredett Magyar Tenisz Szövetséget abban, hogy az megpályázza a női Davis-kupának tartott Federation Cup, azaz Fed-kupa döntőjének budapesti megrendezését. Magát a rendezést már nem az MTSZ kapná feladatul, azzal az ilyen vagy ehhez hasonló munkákra alapított Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg a kormány, míg a szövetség a pályázati feladatokon túl szakmai kérdésekben működne közre a projektben.

Persze az ITF sem fog sajnálja a megújított sorozattól a pénzt, hiszen a döntő díjazása ugyanakkora lesz – összesen 18 millió dollár – mint a férfi-Davis-kupáé, a kupa nemzetközi nagykövete Billie Jean King, a történelem egyik legnagyobb női teniszezője lesz. Már a helyszínek is megvannak, ugyanis az első két évben (2020 és 2021) a Papp László Sportaréna, míg 2022-ben a már akkora felépített új, népligeti multifunkcionális sportcsarnok ad otthont a döntőnek, míg a csapatok a BOK Csarnokban edzhetnek majd. Miután a finálét salakon rendezik, így újabb, jelentős átalakítások is várnak az említett helyszínekre.

Egyébként Budapest olyan városok előtt kapta meg a rendezés jogát, mint Berlin, München, Prága, Bécs, Moszkva, Szentpétervár, illetve Chicago.

„Nagy örömmel látjuk 2020 és 2022 között vendégül a világot, hogy megtekintsék nálunk a női tenisz legjavát, egyben kihasználnánk az alkalmat, hogy megmutassuk a világnak a magyar női tenisz tehetségeit, és nem utolsó sorban a csodálatos fővárosunkat. Biztosak vagyunk abban, hogy a magyar Fed-kupa-csapat számára is nagy lökést jelenthet, hogy a rendezésnek köszönhetően alanyi jogon vehet részt a döntőben, és hazai pályán versenyezhet a világ legjobb válogatottjaival, remélhetőleg a legerősebb összeállításában” – mondta Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke a szövetség hivatalos honlapján.

Fürjes Balázs a Huntennis.hu-nak kijelentette, a rendezés elnyerésének köszönhetően minden szezonon át fut majd az ITF „Road to Budapest” kampánya, így a világban százmilliók fognak találkozni Budapest nevével és szépségével a televíziós vagy online felületeken. „A Nemzetközi Tenisz Szövetség döntése a bizalomról szól, ugyanis a világ egyik legrégibb és legrangosabb nemzetközi sport szervezete bízik Budapestben, a magyarokban, és most ránk bízza egyik legfontosabb versenyének a teljes megújítását. Ráadásul, a környező országok versenyzői közül többen is résztvevői lesznek az eseménynek, ami tovább növeli az eseményre érkező turisták számát, végső soron több tízezer vendégéjszakát jelentve a szállodáknak, jelentős bevételt hozva az országnak. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb város lesz a Fed-kupának is köszönhetően a nagyvilágban” – nyilatkozta az MTSZ honlapjának a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért kormánybiztos.