Elődöntőt játszott a közpénz nélküli akadémiára épülő román U21-es válogatott

Elődöntőt játszott a közpénz nélküli akadémiára épülő román U21-es válogatott

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húszezer román szurkoló előtt játszott Európa-bajnoki elődöntőt csütörtökön Bolognában a román U21-es labdarúgó válogatott. A keret fele a konstancai Hagi Akadémia nevelése, mely egyetlen lejnyi közpénz nélkül lett Európa egyik legeredményesebb futballista-képzője.

Brutális melegben (a román labdarúgó szövetség a mérkőzés előtt arról posztolt, hogy a gyepen 43 fokos hőmérsékletet mértek) játszott csütörtök este héttől Eb-elődöntőt a címvédő német válogatott a torna meglepetéscsapatával. A románok veretlenül, csoportelsőként jutottak be az elődöntőbe, miután 4-1-re átgázoltak Horvátországon, 4-2-re legyőzték Angliát és a csoportmeccsek végén egy mindkét csapatnak jó gól nélküli döntetlent játszottak a franciákkal. Utóbbi mérkőzés nézőcsúcsot hozott: a román állami tévé közvetítése a kereskedelmileg fontos korosztályban ötven százalékott produkált, a csúcson három millió nézővel. Hangsúlyozzuk: mindezt egy U21-es meccsen!

Csütörtök este is jól kezdtek a románok, az első félidőben szó szerint lefocizták a pályáról a címvédőt, és azért csak 2-1-re vezettek, mert a félidő hajrájában a német kapus egy hatalmas bravúrral hárítani tudott Puşcaş fejesénél. A román csapat 45 percre volt a csodától, vagyis a döntőbe kerüléstől – korábban még mérkőzést sem nyertek az Eb csoportköreiben, nem hogy ilyen magasra jutottak volna.

A második félidőre azonban elfogyott a csapat, nem bírták a hőséget. Ianis Hagi buta szabálytalansága után a félidő elején a németek kaptak egy jogos tizenegyest, és amikor már mindenki a hosszabbításra készült, újabb két rögzített helyzetből szerzett góllal 4-2-re megnyerték a mérkőzést. A román szurkolók és játékosok egyaránt sírtak a hármas sípszó után, de az eredmény jogosságát a szakértők sem vitatták: Gabi Balint egykori válogatott labdarúgó azt nyilatkozta, hogy a második félidőre „elzárták a benzincsapot” a román csapatnál.

Romania U21 - Germania U21 2-4 (REZUMAT COMPLET)

Romania pierde dramatic semifinala Euro U21 impotriva Germaniei, scor 2-4 Multumim baietilor pentru acest turneu minunat, avem o generatie noua de fotbal ❤ video : fastSTATS (subscribe to him) no copyright intended. if you want my video taken down, just mail me - no need to report. Thanks

Érdemes megvizsgálni a román keretet, melyet már a második aranygenerációként emlegetnek Bukarestben. A csapat fele Románia leghíresebb labdarúgójának az akadémiájáról jön. A hivatalos nevén Academia de Fotbal Gheorghe Hagi-nak nevezett intézmény adja a román U21-es válogatott első számú kapusát, Ionuț Andrei Radu-t, négy védőt (köztük Cristian Manea a legfiatalabb román labdarúgó, aki a nagyválogatottban bemutatkozhatott: 16 éves és tíz hónapos volt, amikor először pályára lépett) és hat középpályást. Utóbbiak között van Hagi fia, Ianis is, aki a román labdarúgás egyik nagy ígérete.

A Konstanca mellett működő akadémia egyébként egyetlen lejnyi közpénz nélkül működik: minden befektetést – eddig legalább tízmillió eurót, vagyis 3,2 milliárd forintot – a Kárpátok Maradonájának is becézett világhírű román labdarúgó magánvagyonából fedeztek. Eredményeik viszont süvegelésre méltóak: a Hagi Akadémia évente átlagosan harmincöt játékost ad a különféle korosztályú román válogatottakba. Ahogy azt mi is megírtuk, egy brit elemzőcég statisztikái szerint az elmúlt tíz évben Európa két leghatékonyabb futballistaképzője az FC Barcelona intézménye, a La Masia és a Hagi Akadémia voltak!

Így is lehet: csodafoci egyetlen fillérnyi közpénz nélkül Romániában | Magyar Hang

Miközben ömlik a közpénz a magyar fociba, az eredmények elmaradnak. Pedig lehetne piaci alapon is sikeres akadémiát létrehozni, és a jó példáért nem is kell messzire menni. Mi a Fekete-tenger partjánál néztük meg egy korábbi román klasszis lassan világhírűvé váló intézményét.

A román U21-es válogatott keretének többi játékos sem gyenge. Az elődöntőben két gólt szerző, nagyváradi George Alexandru Pușcaș például a Palermo támadója, Ivan a bécsi Rapidban játszik, Dragomir az olasz másodosztályú Perugia középpályása, Pascanu a meglepetésre három éve angol bajnokságot nyerő Leicester City középhátvédje. A szatmári Adrián Rus idéntől a Vidi, vagyis a Mol Fehérvár FC csapatát erősíti.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.