HIRDETÉS
Kezdőlap Riport „A klub lelke...

„A klub lelke is benne van az új Illovszky-stadionban”

HIRDETÉS

Angyalföld ünnepre, sportünnepre készül, ugyanis több mint egyéves csúszást követően elkészült a Vasas új arénája, az Illovszky Rudolf Stadion. Ezzel egyébként a főváros egyik legpatinásabb klubja is új, modern otthonhoz jutott. Ám a pénteki ünnepélyes megnyitó előtt, amikor a Vasas és a Dunaszerdahely csapatai felavatják a stadiont, a Magyar Hang munkatársa is ott lehetett a pályabejáráson, melyen az aréna sportfunkciói mellett bemutatták azokat a vizuális, történeti és művészeti megoldásokat, amelyeken keresztül a stadion valamennyi szegletéből visszaköszön a vasasosság, és most először látható több fontos klubtörténeti relikvia is.

HIRDETÉS

A kupák és emlékek között járva már nem is az volt a lényeg, hogy az 5145 fő befogadására képes stadion bekerülési költsége meghaladta a 8 milliárd forintot (8,13 milliárd Ft), az átadásra a piros-kék szurkolók már több mint egy éve várnak. Amikor egy sarokba félreállva mindezt megemlítjük Markovits László klubelnöknek, elárulja, a csúszásnak objektív okai voltak, hiszen sok minden megváltozott az eredeti tervekhez képest.

„Több lett, sokkal több a stadion, hiszen többek között az északi lelátó alakult át, emellett mind a stadion centerpályája, mind a nézőtérrel és világítással ellátott tartalékpálya hibridfüves borítást kap, azaz élő és szintetikus fűből áll majd a játéktér. Dupla felbontású eredményjelző és magas szintű wifi-lefedettség szolgálja a szurkolók kényelmét, emellett a tévéközvetítések valamennyi igényét kiszolgáló LED-es sportvilágítás lesz a stadionban. Szélesebbé válnak az épület mellett húzódó sétányok, és magában a stadion külső megjelenésében, illetve a belső kialakításban is jelentős változások történtek, több és minőségibb anyagfelhasználásának köszönhetően” – állította a sportvezető.

Amint megtudtuk, az építésnél a legfőbb cél az volt, hogy az új létesítmény valamennyi pontján visszaköszönjön a Vasashoz kötődés érzése, a hagyományok tisztelete és a múlt felejthetetlen sikerei. Mindez elsősorban művészeti alkotásokon keresztül valósult meg, például az apa-fia részen, ahol szurkolók névvel vagy név nélkül vallanak arról, miért lettek Vasas-drukkerek, mit jelent számukra a klub.

Az újonnan felépült Illovszky Rudolf Stadion egy különös, sportlétesítményekben nem megszokott történetmesélés színtere. A 108 éves dicsőséges és olykor traumatikus futballtörténelem sajátos feldolgozása a funkcionalitás tereiben zajlik. Közlekedőkön, folyosókon, lépcsőházakban, a díszteremben, lounge-okban, öltözőkben, a sajtószobában, a sportszakma területein, mindenhol és bárhol, ahol szurkoló, sportoló, sportvezető, médiamunkás és bárki felbukkanhat.

HIRDETÉS

A grafikai koncepció alapvetése, hogy szerkesztett szövegekből alkottak térgrafikákat, olyan tervezőgrafikai szövetet, amely egyenlő arányban hordoz olvasható tartalmat, egyben díszíti a tereket. Ami sehol máshol eddig nem jelent meg, az itt megvan: több százezer karakter írott tartalom került az épületbe, a falakra.

És amivel egész Európában nem találkozhat a szurkoló! Minden hazai szektort egy-egy korábbi legendáról, ikonikus Vasas-játékosról neveztek el: Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla. A vendégszektorok névadói olyan kettős kötődésű labdarúgók vannak – Machos Ferenc (a Vasas mellett a Honvédot is erősítette), Plattkó Ferenc (MTK), Szentmihályi Antal (Újpest), Takács II József (Ferencváros) –, akik a Vasasban is maradandót alkottak. Nem véletlenül említették a Vasas vezetői és az aréna tervezői, hogy a klub lelke is benne van az új Illovszky-stadionban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,115lájkolóTetszik
2,667követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Novellát lopott a Mediaworks újságírója egy amatőr szerzőtől

A Dunántúli Napló újságírója a saját történeteként adott egy blogon megjelent történetet, mindössze néhány szereplőt cserélt ki.