HIRDETÉS
Kezdőlap Sport A főtáblán fo...

A főtáblán folytatódik Aida áriája

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ahogy a tudósítók megérkeztek kora reggel a BOK Csarnokba, hogy újabb magyar sikerekről számoljanak majd be késő délután, meglepődve hallották, hogy a budapesti vívó-világbajnokság a hackerek figyelmét is felkeltették. Ugyanis csalók támadták meg a FIE vívó-vb hivatalos közösségi felületeit, mégpedig távol-keleti álprofilok mögé bújva, és 10-20 euróért cserébe egyenes élő közvetítést ígérnek a sportág rajongóinak.

Talán nem is tűnt volna mindez fel, ha rengeteg hozzászóló nem kezdett volna reklamálni a közvetítések miatt, ugyanis a világbajnokság élő adása még nem kezdődött el, az asszókat majd a csütörtöki egyéni 64-es táblák küzdelmeitől lehet követni a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) YouTube-csatornáján. Ráadásul a hackerek szemmel láthatóan komoly energiát fektettek az átverésbe, honlapjukon a világbajnokság plakátját, a „Kind of Magic” szlogent, és az esemény egyéb arculati elemeit felhasználva próbálták becsapni a szurkolókat.

Mindenesetre ez a kis kellemetlen közjáték sem vette el a magyar női tőrözők figyelmét, és a szurkolók legnagyobb örömére mind a négyen – Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Kondricz Kata és Lupkovics Dóra – sikerrel vették a selejtezőt. Ennek köszönhetően a 143 fős mezőnyből valamennyien felkerültek a 64-es főtáblára. Közülük az éppen a 21. születésnapját ünneplő vívott a legjobban, aki öt győzelmével és egy vereségével azonnal bekerült a legjobb 64 közé.

A 21. születésnapján remek vívással és egy vb főtáblával ajándékozta meg magát Kondricz Kata (Fotó: MVSZ)
A 21. születésnapján remek vívással és egy vb-főtáblával ajándékozta meg magát Kondricz Kata (Fotó: MVSZ)

– Reggel nagyon izgultam, igaz, ez az állapot már egy hete tart, mindig rám tört ez az érzés, amikor a lányokkal a vb-ről beszélgettünk, hogy milyen lesz hazai közönség előtt vívni. Hogy mégis hogy tudtam ilyen nyugodtan és eredményesen vívni? Nos, mindig a következő asszóra koncentráltam, mással nem foglalkoztam – árulta el az ünnepelt.

HIRDETÉS

A többieknek egy meccset kellett nyerniük a főtábláért, és ezt mindhárman teljesítették is: Kreiss 15-2-re verte az ausztrál Violet Hullt, Lupkovics 15-9-re a kanadai Alanna Goldie-t, Mohamed a Fülöp-szigeteki Samantha Kyle Catantan ellen nyert 12-8-ra.

– Tipikusan az a mérkőzés volt, amelyen először magamat kellett legyőznöm. Tudtam, hogy gyenge az ellenfél, de nem könnyelműsködtem, csak valahogy nem működött valami. Amikor két tussal vezetett ellenem, minden lejátszódott előttem: az, hogy hazai közönség előtt nem vallhatok szégyent, meg talán az egész életem is… Az elején türelmetlen voltam, de a pihenőidőben megnyugodtam. Magammal vívtam nagy meccset – elevenítette fel utolsó asszóját a 43 éves Mohamed Aida, akinek mondanivalójához Kreiss csak annyit tett hozzá: „Mind a négyen a 64 között vagyunk, és szerintem ott van a helyünk.”

Feczer Viktor, a női tőr szakág vezetőedzője az értékelésében kiemelte: nemcsak az a tény örömteli, hogy mind a négy hazai vívó továbbjutott, hanem az is, hogy jól is vívtak.

– Dóri fegyelmezett vívással nyerte meg utolsó asszóját, Fanni fölényes győzelme remélhetőleg jót tesz az önbizalmának. Aida a pihenő után remekelt, simává tette az addig szoros asszót. Kata minden dicséretet megérdemel, hogy egyből tovább tudott lépni a csoportjából – fogalmazott az MTI kérdésére a szakember.

Június 19-én, azaz pénteken a legjobb 32 közé jutásért Kreiss a mexikói Hernandez, Kondricz az üzbég Alborova, Mohamed a brit Beardmore, míg Lupkovics a koreai Cson [Jeon] ellen folytatja.

HIRDETÉS

A délután a férfi párbajtőrözők következtek, és az elkényeztetett magyar szurkolók hasonlóan jó teljesítményt vártak tőlük is. A 226 fős mezőnyben Rédli András és Siklósi Gergely egyaránt veretlenül zárta a csoportkört, és ezzel további folytatás nélkül a legjobb 64 közé jutott.

Rédli András a vívó-világbajnokság férfi párbajtõr egyéni versenyének selejtezõjében a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Rédli András a vívó-világbajnokság férfi párbajtőr egyéni versenyének selejtezőjében a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Megirigyeltem a kardozóktól, hogy olyan gyorsan végeztek, én is igyekeztem hamar kiharcolni a továbbjutást. Az is jó volt, hogy nem kellett korán kezdenünk, csak délután, mert ekkor tudok igazán lazán vívni. Bevallom így utólag, amikor megláttam a csoportbeosztásomat, hat győzelmet tűztem ki célul magam elé, és nagyon örülök, hogy ezt sikerült valóra váltanom – mondta már civilben Rédli.

Két párbajtőrözőnkért azonban még izgulhattunk. Koch Máté hiába nyert meg öt asszót a csoportban, és mutatott jó formát, az olasz Marco Fichera ellen kikapott 15-6-ra, így kiesett. Nagy Dávid a szaúdi Dzsavad al-Davud ellen 15-13-ra, majd az észt Jüri Salm ellen 15-11-re nyert, így ő is a főtáblán folytathatja.

Nagy Dávid húszesztendősen jutott a vb legjobb 64 párbajtőrözője közé. (Fotó: MVSZ)
Nagy Dávid húszesztendősen jutott a vb legjobb 64 párbajtőrözője közé. (Fotó: MVSZ)

– Nehézkesen indult a nap, hullámzó volt a teljesítményem a csoportban, de az utolsó asszó már rendben volt. Szerencsés ágat kaptam az egyenes kieséses szakaszban, további mérkőzéseket szeretnék nyerni a táblán – fogalmazott Nagy. Mindenesetre a főtáblán június 19-én, pénteken a legjobb 32 közé jutásért Rédli a svájci Niggeler, Siklósi a venezuelai F. Limardo, míg Nagy a kazah Alekszanyin ellen lép majd pástra.

Szerdán reggel kilenctől a férfi tőrözők és délután egytől a női kardozók egyéni versenyének selejtezője lesz a BOK Csarnokban. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek