HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Újabb ezüstka...

Újabb ezüstkard, ezúttal csapatban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Amikor kiderült, hogy a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság hetedik napján a magyar férfi kardcsapat Irán ellen kell, hogy vívjon az elődöntőért, sokan máris a legjobb négy között látták Szilágyi Áronékat. És nem is sokat tévedtek, hiszen a magyarok rendkívül könnyed vívással fölényesen nyertek 45-29-re, és máris készülődhettek az olaszok elleni elődöntőre. Itt már abszolút kétesélyes mérkőzésre készülhettünk, hiszen idén háromszor csaptak össze velük Szatmári Andrásék, ebből egyszer, talán a helyszín miatt a legfontosabb összecsapáson a budapesti GP-n magyar győzelem született.

És amikor felment a pástra a magyar férfi kardválogatott – Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás –, az arcukon hihetetlen elszántságot lehetett látni, míg a csarnok zengett-zúgott a Ria, Ria, Hungária buzdítástól. A találkozó remekül kezdődött a magyarok szempontjából, hiszen Szilágyi és Szatmári ihletett módon vívott, míg Gémesi Csanád jól tartotta magát, egészen addig Luca Curatoli olyan szerencsétlenül szúrta meg – az olasznak a pengéje is eltört, de még döfött egyet –, hogy a magyar vívó szegycsontja megsérült.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Azt hiszem, ilyen sportszerűtlen mozdulatokat nem kellene engedni a páston. Nézzék, a ruhámon még mindig látszik a szúrás nyoma. Fáj a csont, nem tudom, vajon képes leszek-e folytatni” – közölte Gémesi, akit aztán Decsi Tamás váltott a csapatban.

Nos, a kardcsapat vezetőedzője, Decsi András nem volt könnyű helyzetben, hiszen a testvérét pont az ellen Samele ellen kellett harcba küldenie, aki ellen Tamás a legkevésbé szeret és tud vívni.

HIRDETÉS
Decsi András vezetőedzõ (b) és Decsi Tamás a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elõdöntőjében (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Az édesapámon kívül én ismerem a legjobban az öcsémet, tudom, hogy mennyit tett már ezért a sportágért. Egyéniben ugyan feljutott a főtáblára, de ott azonnal kiesett, így tele van bizonyítási vággyal. Ráadásul ők négyen, így ahogy vannak a magyar kardvívás jelenlegi legjobbjai” – magyarázta lapunknak Decsi András.

Aztán Tamás felment a pástra, és a közönségtől hajtva elképesztő meccset vívott mumusával, akit ilyen hangulatban egyszerűen nem tudott nem legyőzni. Majd jött Szatmári és Szilágyi, és Pazar vívással feltették az i-re a pontot, és Magyarország ezzel a 45-38-as sikerrel bejutott a döntőbe, ahol az a koreai válogatott várt rá, amely az előző két vb aranyérmét nyerte.

„Idén már kétszer vívtunk ellenük, és mindkétszer alaposan megkóstoltuk őket. Hazai páston, ilyen közönség előtt igenis van esély arra, hogy végre legyőzzük őket” – jelentette ki Decsi Tamás, akinek szavaihoz annyit tett hozzá vezetőedző bátyja, hogy az olimpiai kvóta ezzel szinte biztos, csak a korona hiányzik még a csapat teljesítményére.

HIRDETÉS
Szilágyi Áron a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyén a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Az egyéniben meglepően hamar, a 32 között búcsúzó Szilágyi Áron szinte hibátlanul teljesített, nem véletlen, hogy mosolyogva nyilatkozott a Magyar Hangnak.

„Eddig egészen fantasztikus, amit elértünk. Azzal a szándékkal jöttem ma ki a BOK Csarnokba, hogy megpróbálom a lehető legjobban érezni magam, és kijavítani azt, amit az egyéniben elkövettem. A koreaiak sem verhetetlenek, főleg itthon, és mindannyiunk nevében mondhatom, a lehetetlent is megtesszük majd a győzelemért” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok.

Persze mindenki a magyar aranyat szerette volna, ám figyelmeztető jel volt, hogy a dél-koreaiak egész nap jól vívtak, és az elődöntőben valósággal erődemonstrációt tartottak az oroszokat is legyőző Európa-bajnok németek ellen, akiket szinte pillanatok alatt vertek 45-22-re.

A döntőre zsúfolásig megtelt a nézőtér, a hangulat fantasztikus volt, és Gémesi Csanád is rendbe jött, így Szatmári és Szilágyi mellett ő volt a válogatott harmadik embere. És amikor Ha ellen csinált egy 8-2-es rohamot, szinte mindenki áldotta a nevét, hiszen az első kör végén 15-12-re vezetett a magyar válogatott. Tombolt a nézőtér, és néha egy-egy fura bírói ítéletet követően mindkét „kispad” is. Azonban Gémesi, illetve a fájó szegycsontja ezúttal sem bírta, így jött ismét a helyére Decsi Tamás, aki láthatóan szétfeszült a bizonyítási vágytól. Elképesztő izgalmak után – rengeteget kellett a bírói ítéletek miatt videózni – amikor az utolsó párban a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi és a budapesti világbajnok, O Szanguk lépett a pástra, a koreaiak 3 tussal vezettek. Ám amit Szilágyi ebben az asszóban produkált, arra már régen elfogytak a jelzők, fokozatosan dolgozta le a hátrányát, és 44-44 után egy tus döntött. Sajnos egy újabb videózást követően a bírók O találatát ítélték jónak. Ezzel Dél-Korea megcsinálta a mesterhármast – zsinórban harmadszor lett világbajnok –, míg Szatmári András egyéniben szerzett ezüstje után csapatban is második helyen végzett a magyar válogatott.

Decsi Tamás (j) és az olasz Luigi Samele a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elõdöntõjében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Valamikor majd örülni fogunk ennek az ezüstnek, ám most még egyszerűen nem akarom elhinni, hogy elveszítettük ezt a döntőt. Mindenki megtett mindent, a közönség csodálatos volt, ilyen hangulatban egyszerűen feledhetetlen élmény vívni” – állította Gémesi Csanád.

HIRDETÉS

Szatmári András szerint két egyenlő tudású válogatott döntőjéből most a koreaiak kerültek ki győztesen.

„Két ezüsttel zártam, szinte a kezünkben van az olimpiai kvóta, így nem lehetek elégedetlen. Ugyanakkor persze fáj, hogy ezelőtt a remek közönség előtt nem sikerült megnyernünk a világbajnokságot. De biztos vagyok abban, fogunk mi még aranyat nyerni” – tette hozzá az egyéniben is ezüstérmet szerző Szatmári.

Sajnos a többi csapatnak nem ment ilyen jól, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. Női párbajtőrözőink az alsó ágon folytatták szereplésüket – miután kikaptak a nyolcaddöntőben a végül döntőig menetelő kínaiaktól –, és végül 13. helyet szerezték meg, amivel sajnos szinte minden esélyüket elveszítették a tokiói csapatkvóta megszerzésére. Ezt a szakágvezető Kovács Iván is elismerte.

Budapest, 2019. július 18. Muhari Eszter (b) és az észt Katrina Lehis a vívó-világbajnokság női párbajtőr egyéni versenyén a legjobb 32 között a budapesti BOK Csarnokban, 2019. július 18-án. MTI/Illyés Tibor

„Sajnos az olimpiai kvalifikáció ezzel gyakorlatilag megszűnni látszik, nagyon távol került, de fiatalok még a lányok, építkezni kell, csinálni kell tovább. Sajnos a kiélezett helyzetekben hiányzott a rutin. Kell az idő ennek a csapatnak, míg beérik, mert azért azt se feledjük el, hogy négyszer is voltunk a legjobb nyolcban az idén, úgy, hogy az elmúlt három évben összesen egyszer. Rengeteget fejlődtek, jó alanyok, de kétségtelen tény, ha eredményesek akarnak lenni, ennél több kell” – értékelte csapata szereplését Kovács Iván, a női párbajtőr szakág vezetőedzője.

Mohamed Aida, Lupkovics Dóra, Kreiss Fanni és Kondricz Kata a vívó-világbajnokság női tőr csapatversenyében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Női tőrcsapatunk úgy vágott neki a vb-nek, hogy a ranglistán tizedik volt, és egy jó szerepléssel – legalább negyeddöntő – akár egy nagy lépést tehetett volna az olimpiai kvalifikáció felé. Nos, a  Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra tőrnégyes bravúrra ugyan nem volt képes, de azt hozta, ami benne van, és a 10. helyen végzett, így továbbra is harcban van a tokiói részvételért.

„Egyszerűen megőrülök… A kanadaiak elleni nyolcaddöntős betlire nincs magyarázat. Az olimpiai részvételt illetően a matematikai esélyünk megmaradt, és ez a lényeg” – mondta Feczer Viktor vezetőedző.

HIRDETÉS

Ha a női tőrözők szakvezetője dühöngött az elvesztegetett esélyek miatt, akkor el lehet képzelni, mit érzett a férfi párbajtőr csapat váratlan nyolcaddöntős vereségét követően a szövetségi kapitány. A Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté alkotta párbajtőr-válogatott a papírformát igazolva könnyedén lépett túl a chileieken, majd következtek az ukránok, és a Siklósi, Rédli, Berta trió ezen a napon képtelen volt legyőzni az ellenfelet.

Rédli András (j) és az ukrán Anatolij Herej a vívó-világbajnokság férfi párbajtőr csapatversenyében a legjobb 16 között a budapesti BOK Csarnokban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Óriási tétje volt az ukránok elleni összecsapásnak, mert ha nyolc közé jutunk, lényegesen jobb pozícióba kerültünk volna az olimpiai kvalifikáció szempontjából, mint így. Ez egy nagyon megfiatalított csapat, még nincs teljesen készen. Tisztességgel, becsülettel küzdöttek a fiúk. Borzasztóan akartak, talán egy kicsit görcsösen is. Még vannak hátra világkupa versenyek, amelyeken nagy bravúrral ugyan, de elérhető az olimpia. Voltunk már ilyen helyzetben, Athén és Rio előtt is, aztán mégis ott volt a csapat és nem is szerepelt rosszul” – állította Udvarhelyi Gábor a végül 11. helyen záró csapat teljesítményéről.

Hétfőn tehát biztosan nem lesz magyar érem, viszont két csapatunkért is szurkolhatunk a selejtezők során, hiszen a férfi tőr és a női kardcsapat is pástra lép a BOK Csarnokban.

Eredmények

Férfi kard csapatverseny

A 32 között: Magyarország–Vietnám 45-31.

A 16 között: Magyarország–Egyiptom 45-32.

Negyeddöntő:
Koreai Köztársaság–Románia 45-34,
Németország–Oroszország 45-43,
Magyarország–Irán 45-29,
Olaszország–Grúzia (Georgia) 45-33.

Elődöntő:
Koreai Köztársaság–Németország 45-22,
Magyarország–Olaszország 45-38.

Döntő:
Koreai Köztársaság–Magyarország

Férfi párbajtőr

A 32 között: Magyarország–Chile 45-24.

A 16 között: Ukrajna–Magyarország 45-36.

A 9-16. helyért: Magyarország–Németország 45-27.

A 9-13. helyért: Kazahsztán–Magyarország 41-40.

A 11. helyért: Magyarország–Dánia 45-36. 
    
Női tőr

A 32 között: Magyarország–Thaiföld 45-12.

A 16 között: Kanada–Magyarország 45-25.

A 9-16. helyért: Magyarország–Ausztria 45-39.

A 9-13. helyért: Magyarország–Kína 45-40.

A 9. helyért: Németország–Magyarország 45-39

Női párbajtőr

A 32 között: Magyarország–Szingapúr 45-26.

A 16 között: Kína–Magyarország 42-36.

A 9-16. helyért: Románia–Magyarország 45-37.

A 13-16. helyért: Magyarország–Kanada 45-37.

A 13. helyért: Magyarország–Svájc 45-29.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,943lájkolóTetszik
3,637követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek