Milák Kristóf: Ahogy Kozma Dominik mondaná, megvan a Milák-csúcs!

Milák Kristóf: Ahogy Kozma Dominik mondaná, megvan a Milák-csúcs!

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóuszás döntõjében, ahol a 19 éves magyar versenyzõ 1:50.73 perces idõvel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emberek! Itt az idő, hogy elkezdjük kóstolgatni azt, hogy a földöntúliként aposztrofált amerikai Michael Phelps 2009-es, a római világbajnokságon szuperdresszben elért 1 perc 51,5 másodperces világrekordját egy 19 éves magyar versenyző 1:50,73-as űridővel átadta a múltnak. Persze most mondhatnánk, hogy Milák Kristófban benne volt ez a teljesítmény, hiszen egyrészt ő a világranglista vezetője, másrészt 2,3 másodperccel úszott jobbat az elődöntőben, mint a másodikként fináléba jutó japán Szeto Daija. Harmadrészt – csakhogy el tudjuk helyezni a teljesítményét – az elődöntőben úszott 1:52,96-os ideje két éve Budapesten és a 2016-os riói olimpián is aranyérmet jelentett volna. A döntőben elért világrekordja pedig a legjobb formájában úszó Phelps ellen is.

A Honvéd világklasszisa még jósnak sem utolsó, ugyanis még a döntő előtt elmondta, szerinte akkor lesz egy igazán emlékezetes teljesítményre esélye, ha a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a 2017-es budapesti vb-n aranyérmes dél-afrikai Chad le Clos erős kezdését, tempóját tartani tudja. Nos, tartotta, majd amikor ráfordult az utolsó ötvenre, egyszerűen állva hagyta a többieket, és elképesztő világcsúccsal és fölénnyel nyert. 

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres pillangóúszás döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Ezt mégis hogy csináltam? Ahogy Kozma Dominik mondaná, megvan a Milák-csúcs… Nem tudom, hogy mit csináltam. Amikor az első fordulónál megláttam, hogy van köztünk Le Clos-val egy testhossz, kicsit megijedtem, és elkezdtem fokozatosan gyorsítani. Tudtam, hogy vele kell mennem, így ebben az eredményben ő is benne van. Annyira elvitt az, hogy mi minden van mögöttem, szerintem ezért sikerült. Megtanultam végre 200 méter pillangót úszni. Amikor felnéztem a táblára, és megláttam az időmet, egyszerűen nem hittem el. Nagyon jó érzés, hogy megdöntöttem Phelps rekordját, sőt, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg. Most egy kicsit elengedném a pillangót, mert úgy vélem, szenvedtem már éppen eleget” – jelentette ki az M4 kamerája előtt Milák Kristóf, aki a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állhat a vb dobogó tetején. Chad le Clos egyébként azt mondta tegnap Milákról, hogy ez a srác új dimenzióba fogja emelni a pillangóúszást. Megtörtént.

Milák ezzel a nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf – ez volt a szakág első magyar világbajnoki sikere – és a 200 méter vegyesen sporttörténelmi, sorozatban negyedszer első Hosszú Katinka után a harmadik magyar világbajnok a most zajló vizes világbajnokságon. Ugyanakkor ne hallgassuk el annak a Kenderesi Tamásnak a teljesítményét, aki szakadt oldalsó térdszalaggal is döntőbe került 200 pillangón, és végül a nyolcadik helyen zárt.

Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ha nem is beszélhetünk miláki bravúrról, de elég régen volt arra példa, hogy az egyik klasszikus számban, a férfiak 100 méteres gyorsúszásában magyar úszóért szoríthassunk egy vb-döntőben. Németh Nándor megcsinálta a szinte lehetetlent, és a hetedik helyen bejutott a döntőbe a 48.29-es idejével, ami 12 ezreddel gyengébb, mint az általa tartott országos csúcs.

„Nem panaszkodom, hiszen megvan a döntő, bár valamivel jobb időt szerettem volna úszni. Szerencsére most a végét jobban bírtam. A holnapi egy örömúszás lesz és ha még egy kicsit tudok javítani, annak nagyon örülnék” – nyilatkozta a BVSC 19 éves reménysége.

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kapás Boglárka a harmadik, Szilágyi Liliána a negyedik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján, szerdán. Előbbi 2 perc 7,33 másodperccel, utóbbi 2.07,83-as teljesítménnyel biztosította helyét a fináléban. Ugyanakkor a délelőtt legjobb idővel továbbjutó Cseh László a tizedik helyen végzett 200 méter vegyesen az elődöntőben, így a 33 éves klasszis nem tudott bekerülni a döntőbe. Amíg az előfutam során 1:57,79-es időre volt képes, sajnos az elődöntőben nem tudta megismételni ezt a teljesítményét (1:58,17)

Eredmények
200 méter pillangó, férfiak

1. MILÁK KRISTÓF 1 perc 50,73 másodperc – világcsúcs
2. Szeto Daija (Japán) 1:53,86
3. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:54,15
...8. KENDERESI TAMÁS 1:57,10