Kapás Boglárka: Azért nyertem, mert én akartam a legjobban a győzelmet

Kapás Boglárka: Azért nyertem, mert én akartam a legjobban a győzelmet

Kapás Boglárka a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után (Fotó: MÚSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, a 200 méteres pillangóúszás a magyarok száma lett a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokság úszóversenyein. Ugyanis Milák Kristóf elképesztő szerdai sikere után a nőknél Kapás Boglárka lett a Pillangókisasszony, aki a táv felénél még a nyolcadik helyen fordult, majd 150 méternél már a negyedik volt, és a végén fantasztikus hajrával aranyérmet nyert 200 méter pillangón (2:06,78). A győztes alig akarta elhinni, hogy megnyerte első vb-címét – érme már volt, ugyanis 2015-ben Kazanyban harmadik lett 1500 gyorson –, és elárulta az eredményhirdetést követően, hogy tisztában van vele, hogy ideje még elmarad a legjobbaktól, de a győzni akarása a dobogó tetejére repítette.

Kapás Boglárka többször is elsírta magát a 200 méteres pillangó döntője után (Fotó: MÚSZ)

„Minden úgy történt, ahogyan elterveztem. Tudtam, hogy körülbelül egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, hogy esélyem legyen megfogni őt. A harmadik ötvenen éreztem, hogy közelítek hozzá. Az utolsó huszonötnél, ő lassult, vagy én gyorsultam, nem is tudom, de láttam, hogy lehet esélyem egy jó célba érkezéssel, ami végre sikerült is” - idézte fel a futamot a 2:06,78-as egyéni csúccsal első Kapás.

Az UTE 26 éves úszója kijelentette, akárcsak korábban az Európa-bajnokságon, most is azért nyert, mert ő akarta a legjobban a sikert a medencében úszó nyolc versenyző közül.

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Azért nyertem, akárcsak az Európa-bajnokságon, mert én akartam a legjobban. Ezen kívül megint csak az történt, hogy engem figyeltek, s nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak. Jó fél évvel ezelőtt dőlt el, hogy a korábbiaktól ellentétben, idéntől a pillangóra koncentrálok, és minden versenyen úgy álltam a rajtkőre, hogy szeretnék a leggyorsabban úszni. Persze a tokiói olimpiáig rengeteget kell még fejlődnöm, hiszen ott majd nem lehet ilyen idővel dobogóra állni – mondta az MTI-nek Kapás, aki a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte.

Ő a negyedik magyar győztes a vizes vb-n: Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszás 5 kilométeres számában, Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal 200 méter pillangón diadalmaskodott.

Németh Nándor a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És ekkor még nem is értünk a szép magyar eredmények végére, ugyanis Kapás mellett ott úszott Szilágyi Liliána is a 200 pillangó fináléjában, és végül 2 perc 07,68 másodperccel a hatodik helyen végzett. Akárcsak Németh Nándor a sportág egyik klasszikusában, a 100 méter gyorsúszásban, aki a döntőben a vb-n úszott legjobbjával, 48,1 másodperccel ért célba.

„Örülök, mert ez most az elejétől a végéig fel volt építve, nyilván a fordulóban van még, ott kicsit elmennek a többiek, de jöttem a végén, nem fogok panaszkodni. Minden paramétert betartottam, amit az edzőm mondott” – nyilatkozta Németh, aki hozzátette, a következő évben még javulhat kicsit, és akkor az olimpián a harmadik-ötödik hely környékére odaérhet.

A 4×200 méteres gyorsváltóban a Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású négyes nemcsak a vb-n lett hatodik, hanem olimpiai kvótát szerzett (Fotó: MÚSZ)

Szintén a hatodik helyen zárt a délelőtt olimpiai kvótát szerző női 4×200-as gyorsváltó, mégpedig a Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású négyes 7:54,57-es idővel csapott célba. A számot az ausztrálok világcsúccsal nyerték meg úgy, hogy a második helyen célba érkező amerikai staféta is jobbat úszott, mint a kínaiak 2009-es cáparuhás világrekordja (7 perc 42,08 másodperc).

Mindenesetre Kapás Boglárka párja, Telegdy Ádám is ihletet kapott szíve hölgyének remek teljesítményétől, és a hatodik idővel (1:57,07) bejutott a döntőbe 200 méter háton, melyet magyar idő szerint pénteken 14 órakor rendeznek.

Telegdy Ádám a hatodik idővel jutott be a 200 méteres hátúszás döntőjébe (Fotó: MÚSZ)

„Fergeteges volt, amit Bogi csinált, valami fantasztikus, nagy motivációt adott nekem is. Örülök, hogy ő úszott előttem. Amikor jöttem ide a számra, csak egy tíz másodpercre tudtunk találkozni. Csodálkoztam, hogy nem kellett a döntőhöz 1 perc 56 másodperc nagyon örülök neki, hogy bejutottam a fináléba. Annyit ígérhetek, hogy holnap megpróbálok egy őszintét úszni” – állította Telegdy.

 

Úszó-világbajnokság

200 m pillangó, nők
1. KAPÁS BOGLÁRKA 2 perc 6,78 másodperc
2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06,95
3. Katie Drabot (Egyesült Államok) 2:07,04
…6. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07,68

100 m gyors, férfiak
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 46,96 másodperc
2. Kyle Chalmers (Ausztrália) 47,08
3. Vlagyiszlav Grinyev (Oroszország) 47,82
…6. NÉMETH NÁNDOR 48,10

4×200 m gyorsváltó, nők, világbajnok:
1. Ausztrália (Ariarne Titmus, Maddison Wilson, Brianna Throssell, Emma McKeon) 7 perc 41,50 másodperc – világcsúcs
2. Egyesült Államok (Simone Manuel, Katie Ledecky, Melanie Margalis, Katie McLaughlin) 7:41,87
3. Kanada (Kayla Sanchez, Taylor Ruck, Emily Overholt, Penny Oleksiak) 7:44,35
…6. MAGYARORSZÁG (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka) 7:54,57