Olimpiai kvótát szerzett és vb-döntős a 4×200-as női gyorsváltó

Olimpiai kvótát szerzett és vb-döntős a 4×200-as női gyorsváltó

A vb-döntős és olimpiai kvótát szerzett női 4x200 méteres gyorsváltó - Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna és Jakabos Zsuzsanna - az elődöntő után (Fotó: MÚSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, szerdán Milák Kristóf nemcsak megnyerte a 200 méteres pillangót (1 perc 50,73 másodperc), de közel nyolc tizeddel megjavította a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps még a 2009-es római vb-n elért világcsúcsát is (1:51,51). Ami igazán emeli a teljesítményét a 19 éves magyarnak, hogy az amerikai csodaúszó saját rekordját még az úgynevezett cápadresszben érte el. Nem véletlen, hogy maga Phelps is gratulált Miláknak, de megszólalt az amerikai korábbi edzője is.

Milák Kristóf és a dél-afrikai Chad le Clos a 200 méteres pillangó elődöntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Kétségtelenül a verseny leginkább lenyűgöző része a második száz méter volt. Az az 57,8 másodperc egy egészen új szint. Nagyon tetszett a technikája, nagyban hasonlít Michaeléhez. Hosszan és mélyen van a víz alatt, előre felé veszi a levegőt, a lábtempója pedig erős és egyenletes. Az elmúlt években mutatott úszása alapján jó esélye volt arra, hogy megdöntse a világcsúcsot, de nem gondoltam volna, hogy 1:51 alá mehet már ezen a világbajnokságon. Hihetetlen úszás volt, le a kalappal, Kristóf!” – jelentette ki a Swimming World Magazine által megkérdezett Bob Bowman.

Milák Kristóf: „Ahogy Kozma Dominik mondaná, megvan a milákcsúcs!" | Magyar Hang

Természetesen Milák abszolút főszereplő lett a médiában, a legjelentősebb szakoldalak és amerikai médiumok vezető helyen számoltak be a Honvéd újdonsült világbajnokának teljesítményről, a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság hivatalos napilapja pedig őt tette a címlapra, amivel ő lett a második magyar az újság elején a nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf után, aminek a „Maximum Speed” címet adták a szerkesztők.

Hosszú Katinka (lent), Késely Ajna (k), Verrasztó Evelyn (b) és Jakabos Zsuzsanna (j) a 4 200 méteres női gyorsváltó előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Milák csodálatos teljesítményének árnyékában azért folytatták szereplésüket a magyar úszók, mégpedig nem is akárhogyan. A női 4×200 méteres gyorsváltó Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállításban bejutott a döntőbe, ugyanakkor ez a teljesítmény  (7 perc 55,4 másodperc) olimpiai kvótát ért a kvartett számára. Ráadásul Verrasztó Evelyn a minél jobb eredmény érdekében nem állt rajthoz 100 méter gyorson. A váltó a hetedik helyen jutott a mai döntőbe.

„Egyértelműen az volt a célunk, hogy kvótát szerezzünk és döntőt úszhassunk. Egyikünk sem úszik mást délután, így csak erre kell koncentrálnunk. Majd meglátjuk, mi lesz belőle” – nyilatkozta az MTI-nek Hosszú Katinka.

Telegdy Ádám a 200 méteres hátúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Időrendben egyébként a magyarok közül elsőként Telegdy Ádám ugrott medencébe 200 méter háton, és 1 perc 57,2 másodperces idejével a hatodik helyen jutott tovább a mai elődöntőbe. „Szerintem ez egy nagyon jó kis reggeli úszás volt, az elején könnyedén kezdtem, a vége viszont azért már fájt. Délután már mindenképpen egy egyéni csúcs kell ahhoz, hogy döntőbe kerüljek” – állította a 23 éves Telegdy, akinek eddigi legjobbja 1:56,29, azaz majdnem egy másodperces javulást remél a magyar versenyző. 200 m mellen Horváth Dávid állt rajthoz, a szám 2013-as junior világbajnoki ezüstérmese 2:12,83-as eredménnyel a 29. helyen fejezte be szereplését.