Bíró Attila: Most jöhet a sör, de az olimpián ott leszünk

Bíró Attila: Most jöhet a sör, de az olimpián ott leszünk

A magyar női vízilabda-válogatott a 4. helyen végzett a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon (Fotó: Derencsényi István/FINA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pedig hogy bizakodtunk, hogy a női vízilabda-válogatott – ha már az olimpiai kvótát nem tudta megszerezni – dobogóra állhat a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ami hatalmas lökést adhatott volna a januári, Budapesten rendezendő Európa-bajnokságra. Ráadásul Ausztráliával szemben a mérlegünk sem volt rossz, hiszen az eddigi hat vb-meccsből hármat mi, hármat pedig az ausztrálok nyertek eddig, azaz a pillanatnyi forma dönthet a két válogatott között.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a női vízilabda bronzmeccsén az ausztrálok ellen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szoros meccs ezúttal is bejött, sőt, akár az első döntetlen is megszülethetett volna, ám amikor egy támadáson belül kétszer is megállt a gólvonalon a labda az ausztrál kapunál, rájöhettünk, valahol, valaki nagyon nem akarta, hogy a magyarok dobogóra állhassanak. Ausztrália így 10-9-re győzött, és Magyarország a 4. helyen végzett. Ám ne keseredjen el senki, a világ négy legjobbja közé tartozni ne akármi, ráadásul a most kihagyott lehetőség az olimpiai kvótával kapcsolatban egyrészt a januári, hazai rendezésű Eb-n, vagy a kvalifikációs tornán – négy hely lesz kiadó a két világversenyen – kivívhatják Keszthelyi Ritáék az olimpiai részvételt.

A szövetségi kapitány szerint a tavalyi Európa-bajnoksághoz vagy az idei világligához képest előrelépett a magyar női vízilabda-válogatott, és biztos abban, hogy a 2020-as ötkarikás játékokon is az érmekért csatázhat majd.

A magyar csapat a női vízilabdatorna 3. helyéért játszott Magyarország – Ausztrália mérkőzés előtt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Most megiszom pár sört, csak így lehet ezt elviselni, hiszen legalább a döntetlen ott volt a kezünkben. Semmivel nem voltunk rosszabbak, mint az ausztrálok. Nyilván a mérkőzés bizonyos periódusaiban jobban játszottak, például az elején, utána viszont folyamatosan ott voltunk. Még akkor is, amikor hárommal elmentek a végén, onnan is visszajöttünk. Megteremtettük magunknak a lehetőséget, hogy akár ötösökkel legyőzzük ezt a csapatot – vélekedett Bíró Attila.

A szakember kiemelte, a negyedik hely annak tükrében is jó eredménynek számít, hogy a válogatott gyakorlatilag közvetlenül a világbajnokság előtt elveszítette legjobb bekkjét, Szücs Gabriellát, míg a center Parkes Rebecca az olaszok elleni negyeddöntő óta törött ujjal játszik. Ugyanakkor hozzátette, az egyéni teljesítményeket és csapatszerkezetet illetően is tanulságos volt a világbajnokság.

A medencébe ugranak a magyar játékosok a női vízilabdatorna 3. helyéért játszott Magyarország – Ausztrália mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Van csapatunk, ott vagyunk a világ legjobb négy válogatottja között. Mindenképpen előreléptünk, ugyanakkor nyilván csalódott vagyok, mert ebben a mérkőzésben több volt. Van két lehetőségünk arra, hogy megszerezzük a tokiói kvótát, és abszolút biztos vagyok benne, hogy az egyiket ki fogjuk használni, és ki fogunk jutni az olimpiára, ahol az a cél, hogy akárcsak itt, ott legyünk az érmekért zajló csatározásban – állította Bíró Attila.

A döntőben nem született meglepetés, és sorozatban harmadszor nyerte meg a világbajnokságot az amerikai női vízilabda-válogatott, amely 11–6-ra győzte le Spanyolországot. Utóbbi válogatott egészen a második negyed végéig tartotta magát, ám amikor kiegyenlítettek kétgólos hátrányból, az amerikaiak megrázták magukat – 4-0-ra nyerték a harmadik negyedet –, és a végén egészen simán győzték le vetélytársukat.

 

Vízilabda-világbajnokság (nők)

Döntő
Egyesült Államok–Spanyolország: 11–6 (3–1, 2–2, 4–0, 2–3)

A 3. helyért
Ausztrália–Magyarország: 10–9 (3–3, 4–3, 1–1, 2–2)
Gólszerzők: Arancini 3, Buckling, Knox 2-2, Ridge, Halligan, Webster 1-1, illetve Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Leimeter, Tóth-Csabai, Parkes, Szilágyi 1-1

Az 5. helyért
Oroszország–Olaszország: 10–9 (3–3, 1–2, 5–2, 1–2)

A 7. helyért
Hollandia–Görögország: 11–9 (1–2, 5–1, 4–6, 1–0)