Érem nélkül maradtunk szombaton a vizes világbajnokságon

Érem nélkül maradtunk szombaton a vizes világbajnokságon

Milák Kristóf a negyedik lett a 100 pillangó döntőjében (Fotó: MÚSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes esélylatolgatás alapján a mai nap akár három érmet is szerezhettek volna a magyarok. Aztán előbb a férfivízilabda-válogatott kapott ki a horvátoktól 10–7-re a bronzmeccsen, majd jöttek a hazai idő alapján délutáni úszódöntők. Előbb az új nemzeti hős, a 200 méter pillangón világcsúccsal aranyérmes Milák Kristóf lépett a rajtkőre, hogy 100 méteren is maradandót alkosson pillangóúszásban. A fináléba a harmadik idővel (50,95) bejutó 19 éves magyar úszó úgy vélte, a döntőben a hozzá hasonlóan Phelps-világcsúcsot döntő Caeleb Dresselre kell majd csak figyelnie, és amennyire csak lehet, tapadni szeretne az amerikai klasszisra.

A győztes amerikai Caeleb Dressel (j) és Milák Kristóf a férfiak 100 méteres pillangóúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nos, Miláknak abban igaza volt, hogy Dressel – aki nagyjából fél órával korábban több mint négytizedes előnnyel nyert 50 méter gyorson – a rajt után kilőtt, ám abba már hiba csúszott, hogy a Honvéd versenyzője lépést tudott volna tartani az amerikaival. Féltávnál ugyan harmadik volt Milák, de a fordulója nagyon rosszul jött ki, és ezek után hiába hajrázott, negyedik lett, mégpedig az elődöntős idejénél gyengébb eredménnyel, 51,26 másodperccel csapott célba.

„Nem ezt akartam. Azt hittem, jobb lesz, nem úgy sikerült, ahogy gondoltam. Nagyon rosszul jött ki a fal, ott kaptam egy testhosszt. Próbáltam visszahozni a második ötvenen, de csak így sikerült. Elfáradtam az utolsó napra, nem tudom, hogy testben vagy fejben, talán az utóbbi” – értékelt az MTI-nek csalódottan Milák. Holott nincs oka csalódásra, ugyanis világbajnokként és világcsúcstartóként tér haza a vb-ről.

A 8. helyezett Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És következett a 200 méteres női hát, és a fináléban a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese, Hosszú Katinka, valamint a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokság bronzérmese Burián Katalin volt érdekelt. Ám még mielőtt túl nagy elvárást fogalmazhattunk volna meg velük szemben – konkrétan érmet vártunk Hosszú Katinkától –, már 50 méter után kiderült, erre semmi esély sincs. Hosszú egyszerűen elengedte a finálét, míg Burián a meglehetősen problémás felkészülési időszak lezárásaként legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok honfitársát, és a hetedik helyen zárt.

Amíg Hosszú a döntő után nyilatkozat nélkül elsietett, addig Burián a versenyt követően elmondta, nem sikerült ugyan egyéni csúcsot úsznia (2:07,43), de boldog, hogy élete első felnőtt világbajnoki döntőjében lehetett ott. Hozzátette, úgy gondolta, Hosszú Katinka érmes lesz, ezért nagyon meglepte, hogy megelőzte klasszis honfitársát.

Burián Katalin a 200 méteres hátúszás döntője előtt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nem így képzeltem el az első vb-döntőmet, de a sérüléseim és nagyapám halála után elégedett lehetek mind a helyezéssel, mind pedig az időmmel is. Sokat tanultam a világverseny légköréből, ez jó alap lehet majd a jövő évi olimpiára. Éremért megyek Tokióba, ezért mindent megteszek, férfiakkal edzem, de ahhoz egy nagyon jól összerakott felkészülés kell. A terveink alapján kétszer is elmegyek Japánba edzőtáborozni, hogy amire kell, teljesen készen álljak” – jelentette ki Burián Katalin.

Sztankovics Anna a 50 méteres mellúszás elődöntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Volt még két magyar érdekeltségű magyar elődöntő, melyek közül Sztankovics Anna 12. lett 50 méter mellen, és a 23 éves magyar versenyző – aki pályafutása során először úszott világbajnoki elődöntőben – az előfutamban elért 31,13 másodperces idejénél gyengébbel, 31,41-gyel csapott célba. Ez csak azért dühítő, mert ha megúszta volna a legjobbját (31,05), akkor a döntőbe is bekerült volna.

„Az idővel természetesen nem vagyok elégedett, de a körülményekhez képest mindent sikerült úgy csinálnom, ahogy elterveztem. Sikerült megélnem a pillanatot és felszabadultan úsznom” – nyilatkozta Sztankovics.

Bohus Richárd tizedik lett 50 méter háton, és a magyar úszó az elődöntőben országos csúcsától mindössze 12 századdal elmaradva, 24,88 másodperces teljesítménnyel csapott a célba.

Bohus Richárd az 50 méteres hátúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Az a beérkezés....ott ment el minden sajnos” – értékelt röviden Bohus, aki a 2017-es budapesti vb-hez hasonlóan két századmásodperc különbséggel maradt le a fináléról. Majd jövőre Tokióban…

Vasárnap lesz az utolsó nap a kvangdzsui világbajnokságon, és a mai tapasztalatok alapján félve írjuk le, hogy holnap mindkét nem esetében érem, sőt aranyérem esélyes úszóinknak szurkolhatunk Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid személyében. Sőt, ha nyer Hosszú, sporttörténelmet írhat, ugyanis ő lesz a világon az első, aki képes négy egymást követő világbajnokságon megnyerni mindkét vegyes számot.



100 m pillangó, férfiak

1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49,66 másodperc
2. Andrej Minakov (Oroszország) 50,83
3. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 51,16
4. MILÁK KRISTÓF 51,26

200 m hát, nők

1. Regan Smith (Egyesült Államok) 2 perc 3,69 másodperc
2. Kaylee McKeown (Ausztrália) 2:06,26
3. Kylie Masse (Kanada) 2:06,62
…7. BURIÁN KATALIN 2:08,65
…8. HOSSZÚ KATINKA 2:10,08