Hosszú Katinka útban a halhatatlanság felé

Hosszú Katinka útban a halhatatlanság felé

Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb nagy reményekkel vártuk a kvangdzsui vizes vb úszószámait a világbajnokság zárónapján, ugyanis ekkor rendezték mindkét nemnél a 400 méteres vegyesúszást, amelyben további magyar érmeket várhattunk. Elsősorban a szám sokszorosan megkoronázott királynőjétől, a szombati 200 hát döntőjét edzésre használó Hosszú Katinkától lehetett számítani jó teljesítményre. Ugyanis amennyiben aranyérmes lesz, és ötödször is világbajnoki aranyat nyer ezen a távon, akkor ő lesz a földkerekség első úszója, aki zsinórban négy vb-n megnyeri – Barcelona, Kazany, Budapest és most Kvangdzsu – mindkét vegyesszámot.

Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mindenesetre erődemonstrációt tartott már az előfutamban Hosszú Katinka, és idejével (4:35,40) közel két másodpercet adott a magyar idő szerint 14.19-kor kezdődő döntőbe másodikként bekerülő ellenfelének. Ráadásul a döntőben nem lesz egyedül, hiszen Jakabos Zsuzsanna is kitett magáért, és remek úszással (4:38,93) a nyolcadik helyen bekerült a döntőbe. Számára egy cél lebeghet a szeme előtt, jobbat úszni, mint az előfutamban, és egy-két helyet esetleg előrébb jönni, ugyanis ez jó alapot adhatna a majdnem napra egy év múlva kezdődő tokiói olimpiához.

Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A férfiaknál sajnos – ki tudja már hányadszor – megint csalódnunk kellett az éremesélyes, az idei eredményeket összegző világranglistán harmadik Verrasztó Dávidban, aki a szám kétszeres vb-ezüstérmese és háromszoros Európa-bajnoka. Sajnos ezúttal ismét a riói formáját vette elő, és önmagához képest gyenge időeredménnyel (4:16,95) mindössze a 13. helyen fejezte be a versenyt, azaz kiesett. A magyar szurkolóknál maximum az amerikaiak lehettek szomorúbbak, ugyanis a szám budapesti világbajnoka és olimpiai ezüstérmese, Chase Kalisz is búcsúzott, miután csak a tizedik lett. Igaz, ez minket egy cseppet sem vigasztalt.

Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Ezt most nagyon benéztem, nem tudom, hogy mi történt, nem volt ezzel soha probléma, csak az olimpián. Egyszerűen minden rossz volt, már az első ötven métertől kezdve. Nagyon szomorú, körülbelül 4:12-es időt szerettem volna, amitől nagyon messze voltam – nyilatkozta az MTI-nek Verrasztó.

Némi gyógyírt jelenthet, hogy ugyanebben a számban azért lesz magyar a fináléban, ugyanis Bernek Péter ugyan csak a kilencedik időt úszta (4:15,49), ami pályafutása legjobb előfutamban úszott 400 vegyese, és eleinte úgy tűnt, 25 századdal lemarad a fináléról, de a német Philip Heinz csípősérülés miatt visszalépett, így Bernek ott lehet a döntőben.

Bernek Péter a 400 méteres vegyesúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Az elmúlt másfél évemhez jól illett volna ez a szerencsétlenség… Azt mondogattam a futam után, inkább itt, mint az olimpián. Most a legfontosabb, hogy mégis ott lehetek a fináléban, ahol mindent elkövetek a jó szereplésért. Igencsak motivál, hogy így elmondhatom magamról, hogy zsinórban négy világbajnokságon négy döntőben vagyok ott három különböző úszásnemben. Ahogy vége a vb-nek, hazamegyek és megnősülök, utána pedig megműttetem magam, hátha segít, mert az előző betegségem óta a regeneráció és az oxigénfelvevő képesség nem jött vissza. Végre kiderül, mi lehet pontosan a bajom, mert április óta négy antibiotikum-kúrám volt – mondta Bernek, akire arcüreg műtét vár. Szavait hallva az M4 Sport egyik szakkommentátora, a korábbi Eb-győztes Mutina Ágnes elengedett egy mosolyt, hiszen így már ország-világ értesülhetett, hogy a szép úszónő rövidesen kimondja majd a boldogító igent.

Horváth Dávid, Németh Nándor és Bohus Richárd (b-j) és Szabó Szebasztián (takarásban) a 4x100 méteres vegyesváltó előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A délelőtti program a 4×100 méteres vegyesváltók selejtezőjével zárult, és ahogy a 400 vegyesen, itt is felemás végeredménnyel. A férfiaknál a Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Németh Nándor összeállítású csapat 3 perc 35,11 másodperces eredménnyel ugyan nem jutott döntőbe, de elcsípte a még éppen olimpiai kvótát jelentő 12. helyet. Ezzel újabb váltónk jutott ki a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, ami túlhaladja az előzetes elvárásokat.

Szilágyi Liliána, Burián Katalin, Verrasztó Evelyn és Sztankovics Anna a 4×100 méteres vegyesváltó előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A nőknél sajnos ugyanez nem sikerült, ugyanis a Burián Katalin, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn összetételben vízbe ugró staféta 4:05,61-gyel csak a 19. lett. Az eredménynél csak az a szomorúbb, hogy a váltónk csupán Törökországot és Szingapúrt tudta leelőzni. Lehetne azon vitatkozni, hogy a legjobb összeállításban ugrott vízbe a magyar váltó, de nem érdemes.

Mindenesetre magyar idő szerint valamivel negyed három után kiderül, meglesz-e az ötödik magyar érem. Ráadásul az ötödik arany. Ha Hosszú Katinka világbajnok lesz, akkor nemcsak önmaga számára ír sporttörténelmet, hanem a magyar úszósport számára is, ugyanis olyan még nem fordult elő, hogy valamennyi magyar érem arany legyen egy világversenyen.