Botrány és sokk, mindhárom magyar csapat kiesett az Európa-ligából

Botrány és sokk, mindhárom magyar csapat kiesett az Európa-ligából

A debreceni Kusnyír Erik és Szécsi Márk, valamint Simone Zaza, az olasz Torino játékosa a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének második fordulójának mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izgalmakat hoztak és nem várt sokkot okoztak az Európa-liga második körének magyar érdekeltségű visszavágói. Mindhárom magyar csapat befejezte a második számú európai kupasorozatot. Romániában valami olyasmi történt, ami azt hinné az ember, nem történik már meg Európában. A tavaly a Chelsea-vel ikszelő MOL Fehérvárt az a liechtensteini Vaduz verte ki, amely tizenhárom éve az Újpestet is alázta.

De ne rohanjunk ennyire előre! A legkiélezettebb, egyúttal a legperverzebb párharcot a Honvéd csatája hozta, a magyar csapat a hazai 0-0 után a rendes játékidőben idegenben is nulla-nullát ért el. A Honvéd nem adta magát, küzdött, ment, menetelt, aztán valami olyasmi történt, amit ritkán látni nemzetközi kupában. Egy kakaskodás után, ahol a két csapat szinte minden játékosa egymásnak ment, egy bedobott hanggránát leterítette az északír bírót, aki összeesett és hosszú percekig nem is tudta hol van. Immár másodjára – a kispesti kapus, Lefkovits cseréje után – ezúttal Hunter bíróért ismét jött a mentőautó. Meg 30 perc tanakodás, hogy most mi legyen, menjen tovább a meccs, lefújják. Volt rengeteg telefonálás, fejvakarás.

És ekkor tényleg valami olyasmi következett, amire soha nem számít az ember egy uniós tagállamban. „A város csendőrparancsnoka közölte, ha most lefújják a meccset, akkor nem biztos, hogy tudják mindenkinek a testi épségét garantálni” – mondta be a meccs kommentátora. Tessék?

A játék fél óráig állt, majd végül érkezett a negyedik játékvezető, Robinson, újraindult a meccs, 60 másodpercet passzolgattak és végül a 154. percben jöttek a büntetők. Ahol sajnos csak egy Honvéd találat ment be, a románok extázisban védő kapusa három tizenegyest is megfogott. Így a Craiova ment tovább. Hogy a csendőrparancsnok „megjegyzésének”, vagy bármi másnak lesz-e bármilyen következménye, kiszámíthatatlan, de így kiesni, egészen elképesztő!

FRISS: A cikkünk megjelenése után a Budapest Honvéd Online-on megjelent egy hír, hogy a magyar csapat megóvja a Craiova elleni botrányos meccset. „Klubunk számára elfogadhatatlan az, ami a találkozó végén történt, hogy a játékvezető, vagy éppen a játékosaink veszélynek legyenek kitéve, a Honvéd vezetése pedig úgy döntött, hogy megóvja a találkozót, amelyet ilyen körülmények között nem lehetett volna tovább folytatni!” – írják a cikkben.

Universitatea Craiova – Budapest Honvéd 0-0, büntetőkkel 3-1 (0-0, 0-0) - továbbment: Craiova
Stadionul Ion Oblemenco. Nézőszám: 25000
Jv.: Arnold Hunter, ill. Gareth Eakin, Georgios Argyropoulos (északírek)
U. Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelic, Acka, Bancu – Mateiu – Barbut, Cicaldau, Ivanov (Qaka 75.), Vatajelu (Ionita 63.) – Roman (Fortes 94.) - Vezetőedző: Corneliu Papura
Bp. Honvéd: Lefkovits (Berla 40.) – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King, Kesztyűs, Moretti (Uzoma 73.), Banó-Szabó, Kukoc (Ngwa 92.) – Moutari, Kulach (NGog 78.) - Vezetőedző: Giuseppe Sannino

Ahogy a sorsoláskor a Vaduzzal kapcsolatban megjegyeztük, láttunk már karón varjút, ugyanis a liechtensteiniek 2006-ban szégyenszemre 4-1-es összesítéssel búcsúztatták az Újpest csapatát, s a Fehérvár se brillírozott ellenük Felcsúton, egygólos előnyt sikerült csak összehozniuk. A visszavágó pedig nem úgy alakult, ahogy azt sokan szerették volna, a hosszú gólnélküliség után a hazaik kaptak egy büntetőt, és ezt kihasználva a 61. percben megszerezték a vezetést, így egyből kezdődhetett előről minden.

A fehérváriaknak azonban semmi, de semmi nem jött össze, s 90. perc után következett a hosszabbítás, ahol aztán érkezett a vég, a századik percben Coulibaly megszerezte a második gólt is a Vaduznak. Közben még emberelőnybe is kerültek Juhász Rolandék, de így se jött össze semmi. 2-0 a vége, a Vaduz az Újpest után a Fehérvár skalpját is begyűjtötte.

A kiesésben nem maga a búcsú a fájó, hanem, hogy vannak még olyan csapatok Európában, amelyek ellen nem illik kiesnie egy magyar klubcsapatnak, s egy liechtensteini együttes ezek közé tartozik. A tavaly a görög PAOK-ot oda-vissza kétszer megverő, az angol sztárcsapat, a Chelsea ellen egy parádés hazai döntetlent elérő Fehérvárt idén egy 39 ezer lakosú miniállam csapata verte ki az Európa-ligából.

FC Vaduz – MOL Fehérvár FC 2-0 (1-0, 0-0) – továbbjutott az FC Vaduz 2-1-gyel
Rheinpark Stadion. Nézőszám: 1253
Jv.: Manfredas Lukjancukas, ill. Aleksandr Radius, Vladimir Gerasimov (litvánok)
FC Vaduz: Büchel - Sülüngöz, Schmid, Göppel, Dorn - Gajic, Weiser (Prokopic 82.), Antoniazzi, Cicek (Coulibaly 72.), Sutter (Frick 115.) - Schwizer (Hofer 114.)
Fehérvár: Kovácsik - Fiola (Petrjak 46.), Juhász R., Elek, Stopira - Nego, Nikolov, Pátkai, Huszti (Hodzic 103.) - Scsepovics M. (Futács 83.), Milanov (Kovács 64.)
Gól: Gajic (61. büntető), Coulibaly (100.)
Kiállítva: Antoniazzi (106., FC Vaduz)

A DVSC esetében egy régi Tankcsapda számot finomítva eszébe juthatott a vérmesebb szurkolóknak, hogy voltak már nagyobb bajban. Elég csak mondjuk a 2001-es Bordeaux elleni párharcra gondolni, ahol az 5-1-es odavágó után, még az Oláh Gábor utcán léptek meg 3-0-ra Kerekes Zsomborék a sokkal esélyesebb franciákkal szemben, akik pár percig azt se tudták, hol vannak, amikor a Loki már a negyedik gólért és a továbbjutásért ment volna. Sajnos azonban nem sikerült, mert jött egy francia gól, és 3-1 lett akkor a vége, kiesés, ám édes győzelem.

Most sem várt senki csodát, ám a rég nem látott létszámban a Nagyerdei Stadionba kilátogató publikum, a több mint 15 ezer drukker titkon szeretett volna legalább egy döntetlent látni, még ha a Torino – ahol egy fél évig játékosként a korábbi debreceni ikon, Sándor Tamás is megfordult bő húsz éve – volt a párharc egyértelmű favoritja. A remények azonban hamar elszálltak, az olaszok már az első félórában eldöntötték a továbbjutást, és azt, hogy a debreceni meccsen se adják ki a kezükből a győzelmet. Előbb Zaza, majd Izzo használták ki a debreceni védelem lassúságát, és kipasszolták a hazaikat.

A második félidőt azonban nagyon lendületesen kezdte a Loki. Egymás után alakították ki a helyzeteket, amelyben élen járt a friss igazolás, Garba, aki tüzelte a társait is. A nyomásnak pedig meg lett az eredménye, ugyanis egy remek összjátékot követően az 52. percben Garba bólintott, és meglőtte a gólt a cívis város csapatának. 1-2 után aztán sajnos visszaesett a Loki, s ugyan az olaszok nem erőltették túlságosan, ám a vége számukra kész jutalomjáték lett. Még két gólt vágtak, előbb Belotti, majd a hosszabbításban Millico fejelt a Zaza lövését még védő Nagy kapujába. Ugyan ez a realitás, ám a hazai 4-1-es vereség még így is fájó; a DVSC végül 7-1-es összesítéssel búcsúzott a kupasorozattól.

Debreceni VSC – Torino FC 1-4 (0-2) - továbbjutott a Torino 7-1-gyel
Nagyerdei Stadion. Nézőszám: 15 300
Jv.: Fran Jovic, ill. Ivica Modric és Hrvoje Radic (horvátok)
DVSC: Nagy S. – Kusnyír, Szatmári Cs., Pávkovics, Ferenczi J. – Szécsi M., Haris, Tőzsér, Trujics (Csősz, 90.) – Varga K. (Zsóri, 62.) – Garba (Adeniji, 80.). Vezetőedző: Herczeg András
Torino: Sirigu – Izzo (Singo, 83.), Nkoulou, Nascimento – De Silvestri, Meite, Baselli (Rincón, 45+1.), Ansaldi – Zaza, Berenguer – Belotti (Millico, 76.). Vezetőedző: Walter Mazzarri
Gól: Garba (52.), ill. Zaza (25.), Izzo (32.), Belotti (69.), Millico (92.)