HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A kötelező üt...

A kötelező ütközések küldhetik padlóra a világ legjövedelmezőbb sportját

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Miközben kezdetét vette az NFL századik, jubileumi szezonja, egyre inkább úgy tűnik, hogy aki tizenévesen focistának áll, annak fel kell készülnie a súlyos agykárosodás tragikus következményeire.

Szeptember 5-én (magyar idő szerint 6-án hajnalban) útjára indult a világ legnagyobb, legnézettebb és legdrágább bajnoksága, az Egyesült Államok nemzeti futball-ligájának (NFL) jubileumi, századik idénye. Az amerikai foci rajongói számára minden szezonnyitó piros betűs ünnep, hiszen a február eleji nagydöntő (Super Bowl) után hét hónapot kell várniuk az újabb összecsapásra, a kerek évforduló miatt azonban most minden eddiginél nagyobb felhajtásra készülhettünk.

HIRDETÉS

Pedig az NFL eddig sem a kisszerűségéről volt híres, az elmúlt két évtizedben valódi szörnyeteggé nőtt a liga. A bevétele meghaladja a 13 milliárd dollárt (3760 milliárd forint), ami több mint a duplája az angol labdarúgó-bajnokság elit osztályáénak (Premier League), és háromszorosa a spanyol első osztály (La Liga) bevételének.

Nem meglepő, hogy az NFL fő komisszárját, Roger Goodellt a sportvilág leghatalmasabb embereként emlegetik. Hiába azonban a népszerűség, és a tojáslabda körül keringő hatalmas összegek (csak összehasonlításképp, Magyarország bevételének közel ötödét mondhatja magáénak az NFL), a liga súlyos problémákkal szembesült az elmúlt években. Alig két héttel a rajt előtt váratlanul visszavonult az Indianapolis Colts sztárja, az egyik legnagyobb tehetségnek tartott irányító, Andrew Luck. A 29 éves sportoló az egészségét választotta a dollármilliók helyett, döntése pedig olyan kérdéseket vet fel, amelyekre az amerikai foci irányítói egyelőre nem tudtak megnyugtató választ adni.

„Nem az a kérdés, hogy a földre kerülsz-e, hanem hogy képes vagy-e felkelni onnan” – mondta a hagyomány szerint a sportág legendája, a Green Bay Packers sokszoros bajnok edzője, Vince Lombardi. Nem hiába nevezték el róla később a bajnoknak járó serleget, jobban aligha lehetne összefoglalni a foci lényegét. A sportág elkerülhetetlen része az ütközés, ami azonban nem csak morális szempontból teszi próbára a játékosokat.

HIRDETÉS

Csak papíron a fiataloké a jövő a magyar fociban | Magyar Hang

Noha a Magyar Labdarúgó Szövetség több szabályt is módosított annak érdekében, hogy minél több játéklehetőséghez jussanak az utánpótláskorúak a hazai bajnokságban, az adatok azt bizonyítják, a klubok abszolút nem bíznak a fiatal játékosokban.

Évtizedekig legyintettek az agyrázkódással járó sérülésekre, szép lassan azonban kiderült, a sportág sava-borsát jelentő csattanásokat komolyan kell vennie a ligának. Egy 2017-ben készült vizsgálat 111 elhunyt NFL-játékosból 110-nél krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) mutatott ki. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, elsősorban a gyakori fejsérülést szenvedő sportolókat veszélyezteti. És nem csupán a legmagasabb szinten szereplőket: a Bostoni Egyetem kutatói a középiskolás, főiskolai és félprofi ligák egykori játékosainak több mint 80 százalékánál mutatták ki a CTE jeleit. Vagyis, némi túlzással, aki tizenévesen focistának áll, annak fel kell készülnie a súlyos agykárosodás tragikus következményeire.

A két évvel ezelőtt publikált vizsgálat újdonságát az jelentette, hogy amíg korábban kizárólag elhunyt egykori játékosok esetében diagnosztizálták a betegséget, a tudósoknak ekkor már élő embernél is sikerült megállapítaniuk a CTE-t. Egy szűrővizsgálat lehetősége pedig alaposan felforgatná a ligát, hiszen a játékosok időben értesülhetnének a károsodás mértékéről, és dönthetnének a visszavonulás mellett. A tesztre azonban még várni kell, így az NFL vezetői nyertek egy kis időt, hogy megoldási javaslattal álljanak elő, hiszen ha a sztárok az egészségüket választják a játék helyett, a világ legjövedelmezőbb bajnoksága sokat veszít az értékéből.

VIP-páholyok, tao és politikai kinevezettek, avagy gondolatok a sportfinanszírozásról | Magyar Hang

A rendszer az elmúlt 8 évben kinevelt egy olyan sportvezetői csapatot, amely járatos a könnyű közpénzek elköltésében, a „nehéz”, piaci pénzek megszerzésével azonban érdemben nem foglalkozik.

Elrettentő példák sora bizonyítja, hogy nem lehet alulbecsülni a CTE veszélyeit. „Az utolsó két szezonomra egyáltalán nem emlékszem” – nyilatkozta a Washington Postnak két éve Larry Johnson, a Kansas City Chiefs egykori futójátékosa. A rengeteg ütközéssel járó posztja miatt agyrázkódások százait elszenvedő sportoló az interjúban az emlékezetvesztés mellett depresszióról, hangulatváltozásokról és agresszív viselkedésről is beszámolt.

Az agressziót korábban a sportág természetes velejárójának tekintették, a New England Patriots egykori játékosa, Aaron Hernandez esete azonban bizonyította, hogy a szélsőséges erőszakért az agysérülés is hibáztatható. A posztján a liga egyik legjobbjának tartott Hernandezt 2015-ben gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték, két évvel később, 27 évesen öngyilkos lett a cellájában. A boncolásakor előrehaladott CTE-t mutattak ki nála, orvosai úgy fogalmaztak, ilyen fiatal szervezetben még sosem láttak ennyire súlyos károsodást.

Az ünnepi, 100. idényt Andrew Luck visszavonulása már a rajt előtt beárnyékolta, így a kerek évforduló eufóriája sem terelheti el teljesen a figyelmet a világ legnépszerűbb bajnokságának súlyos terhéről. Bár számos szabálymódosítást hoztak az elmúlt években a játékosok egészsége érdekében, az ütközéseket lehetetlen száműzni az amerikai fociból, így az előttünk álló szezon is sok ezer fejsérüléssel fenyegeti a sportolókat.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,339lájkolóTetszik
3,153követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek