HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Rafael Nadal ...

Rafael Nadal negyedszer lett a US Open királya

HIRDETÉS

Sírni csak a győztesnek szabad – ez az örök életű mondást Székely Éva adta a világnak, és ma hajnalban egy újabb, a sportágának valaha volt egyik legjobbja mutatta meg, hogy olimpiai bajnoknőnknek mennyire igaza volt. Az érzelmeire többé-kevésbé odafigyelő Rafael Nadal – miután hatalmas, majd ötórás drámai csatában 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet a US Open döntőjében – egyszerűen sírva fakadt, amikor a torna szervezői az eredményhirdetést megelőzően egy rövid videón bemutatták a spanyol mind a 19 Grand Slam-győzelmét. Mert Nadal ezen a New York-i éjszakán megszerezte pályafutása 19. Grand Slam-serlegét, melyet ki mástól, mint attól a Rod Lavertől vett át, aki éppen 50 éve diadalmaskodott a US Openen. Legenda a legendától.

Nadal egyszerűen sírva fakadt, amikor a torna szervezői az eredményhirdetést megelőzően egy rövid videón bemutatták a spanyol mind a 19 Grand Slam-győzelmét (Fotó: Raffael Nadal/facebook)
HIRDETÉS

A spanyol ezzel az első teniszező lett, aki 30 éves kor felett képes volt 5 GS-trófeát nyerni – nagy riválisai, Roger Federer és Novak Djokovic 4-4 alkalommal tudták ezt megtenni –, és ezért a győzelméért 3,85 millió dollárt kapott. (A sors fura fintora, hogy a kupát átadó Laver 50 esztendővel ezelőtt ugyanezért 16 ezer dollár pénzjutalmat kapott mindössze).

Nadalról sokáig kizárólag, mint a világ valaha volt legjobb salakjátékosáról beszéltek, ám 33 éves korára bebizonyosodott, valamennyi borításon ott van a legszűkebb elitben, hiszen a 12 Roland Garros-diadal mellett immár négyszeres US Open, kétszeres wimbledoni és egyszeres Australian Open-bajnok. Ráadásul idén mind a négy nagy tornán eljutott minimum a legjobb négyig: Párizsban és New Yorkban győzött, Melbourne-ben a döntőben kapott ki Djokovictól, míg Wimbledonban az elődöntőben győzte le őt Federer.

A spanyol elképesztő meccsen nyerte el a 19. GS-trófeáját, és negyedszer nyerte meg a US Opent (Fotó: Rafael Nadal/Facebook)

Száz emberből most is 99 biztosan Rafael Nadalra fogadott volna a US Open-döntő előtt, ráadásul úgy, hogy Megvegyevnek egy fikarcnyi esélyt sem adott. A 23 éves orosz azonban megmutatta, hogyha most még nem is tudta legyőzni a spanyolt, vélhetően a következő generáció egyik legjobbja lehet majd. Persze a jövő idő használata a világranglista negyedikje esetében furcsa lehet, de amíg a Federer–Nadal–Djokovic trió nem vonul vissza, addig más még véletlenül se rúg, bocsánat, üt labdába. Ugyanis ha csak azt nézzük, hogy hárman összesen 55 GS-trófeát nyertek, ráadásul 2015 januárjától mindössze két alkalommal nem ők hárman győztek a négy nagy tornán: 2015-ben a Roland Garroson, míg 2016-ban a US Openen Stan Wawrinka diadalmaskodott. Félelmetes eredménysor, és Federer első, 2003-as wimbledoni győzelme óta most állt elő először az a helyzet, hogy a svájci és a spanyol között mindössze egy GS-trófea a különbség (20-19).

Nadal 4 óra 50 perc hősies küzdelem után győztesen terült el a US Open döntőjében (Fotó: Rafael Nadal/Facebook)

A mostani, New Yorkban játszódó dráma végül 4 óra 50 perc után ért véget, amikor Nadal egy nyerő szervával lezárta az ütközetet, elterült a betonon. Majd pályafutása során talán először olyan érzelmi kitörést láttunk tőle, amit még soha.

HIRDETÉS

„A mérkőzés utáni videó, amivel felidézték valamennyi Grand Slam-győzelmemet az eredményhirdetés előtt, meg a közönség, amelyik fantasztikus ünneplésben részesített, okozta azt, hogy elérzékenyültem. Általában tudom kontrollálni az érzelmeimet, de ezúttal nem sikerült. Higgyék el, tudok attól jól aludni, ha nem én nyerem majd a pályafutásom végén a legtöbb GS-trófeát, és az sem motivál annyira, hogy a világranglista élén az év végén az én nevem álljon. Az első számú célom, hogy minél tovább teniszezzek úgy, hogy versenyben legyek a legnagyobb trófeákért. Nem tervezek már három-négy évre előre, inkább arra készítem fel magam, hogy mindig elfogadjam, amit az élet hoz” – jelentette ki Nadal a meccs után, aki októberben megnősül, és a hírek szerint egy bizonyos Roger Federer lesz a tanúja, akivel példamutató a pályán belül és kívül is a viszonya.

Mondhat azonban bármit a spanyol, a nézők, a sportág rajongói számára innentől kezdve az a legnagyobb kérdés, vajon ő vagy Federer – esetleg Djokovic – nyeri-e a több GS-tornát. Meg az, hogy a tenisz három óriását minél tovább láthassák még a pályán.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek