HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Vereség a szl...

Vereség a szlovákoktól az év mérkőzésén

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Sajnos a magyar labdarúgó-válogatott talán legfontosabb találkozójáról szóló beszámolónkat ezúttal egy rossz hírrel kell kezdenünk. A Magyar Labdarúgó Szövetség ugyanis újfent elutasította a Magyar Hang akkreditációs kérelmét, mégpedig a jól megszokott indokkal: helyhiány. Az esettel kapcsolatban az a legérdekesebb, hogy amikor a Ferencváros hasonló, diszkriminatív módon elutasította kérelmünket, lapunk kikérte az MLSZ véleményét az esetről. Szabó Gergő, a válogatott kommunikációs vezetője a következőket írta lapigazgatónk számára.

 „A Magyar Labdarúgó Szövetség a maga részéről a válogatott-mérkőzések esetében egy igen összetett szakmai szempontrendszer alapján bírálja el a beérkező akkreditációs igényeket. Az elbíráláskor elsőbbséget élveznek médiapartnereink illetve fontos tényező az adott médium elérése, példányszáma illetve az is, hogy labdarúgással milyen rendszerességgel és milyen terjedelemben foglalkozik. Emellett az is fontos tényező, hogy az adott médium és munkatársai a múltban betartották-e az akkreditációs szabályokat illetve a mérkőzések során zajló munkavégzés szabályait, továbbá az is befolyásolja a jóváhagyott akkreditációk számát, hogy az adott mérkőzésen a vendégcsapat országából érkező újságíróknak (és más országok újságíróinak) mekkora számban kell helyet biztosítani” – volt olvasható az MLSZ levelében.

HIRDETÉS

A fentiek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a Magyar Hang print vagy online változata abszolút nem ezek alapján van elbírálva. Ugyanis hetilapunk talán egyetlen magyar nyomtatott újságként folyamatosan emelkedő példányszámmal bír, ami mostanra hetente elérte a 12-13 ezer közötti eladott példányszámot, és a közéleti hetilapok piacán a második helyre jött fel. Az online változata immár stabilan 50 ezres olvasótáborral rendelkezik. Tehát ha valóban fontos tényező a példányszám, illetve az online elérés, akkor ebben az esetben szó sem lehetne arról, hogy lapunk számára ne lehessen akkreditációt biztosítani. Az akkreditációs kérelmeinket mindig időben és szabályosan adtuk le, akárcsak most, a Magyarország-Szlovákia Eb-selejtező kapcsán, erről minden esetben kapunk az MLSZ-től választ. Tehát emiatt sem kerülhetünk a rossz oldalra… Ráadásul nagy terjedelemben foglalkoztunk mindig is a válogatott meccseivel, azaz az MLSZ fentebb ismertetett szempontrendszere ezen feltételének is maximálisan megfelelünk. Miután minden eddigi esetben megtagadták számunkra az akkreditáció megadását, így ezt a pontot sem tudtuk eddig megsérteni.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a Magyar Hang print és online változatát abszolút nem a saját maguk számára felállított szakmai szempontrendszer miatt zárják ki a válogatott meccseiről az akkreditáció megtagadásával, és ezzel nemcsak lapunkat és annak munkatársait, hanem az egyre népesebb olvasótáborunkat veszik semmibe. Ennek ellenére – igaz, ezúttal a televízió képernyője előtt ülve – természetesen beszámolunk a magyar-szlovák találkozóról, hiszen a jövő évi, részben hazai megrendezésű Európa-bajnokságra való kijutás szempontjából sorsdöntő mérkőzésről van szó.

Marco Rossi szövetségi kapitány még a találkozó előtt elmondta, nem fog kockáztatni a kezdőcsapat kijelölésekor, és vannak a keretben olyan játékosok, akiket nem lehet kihagyni a kezdőcsapatból.

HIRDETÉS

„A montenegrói mérkőzésből levontam a megfelelő tanulságokat. Győzni akartunk, de hoztunk bizonyos személyi döntéseket, amikért vállalom a felelősséget. Nem fogok kockáztatni, ahhoz, hogy megszerezzük a létfontosságú három pontot, a játékosoknak nem szabad eltérniük a kijelölt taktikától, mert a rivális is nagy fegyelemmel játszik. Nyílt mérkőzésre számítok, de ezúttal mi vagyunk hazai pályán, ahol általában jobban teljesítünk” – jelentette ki Marco Rossi, aki éppen a meccs napján töltötte be az 55. életévét.

Az már napok óta központi téma a találkozóval kapcsolatban, hogy az európai szövetség (UEFA) várhatóan kiemelt figyelemmel fogja kísérni a magyar-szlovák mérkőzést. Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya éppen ezért arra kérte a szurkolókat, mellőzzék a pirotechnika használatát és a rasszista rigmusokat.

„Szeretném megköszönni a drukkerek eddigi támogatását, és bízom abban, hogy az azeriek ellen is telt ház előtt játszhatunk majd, azaz szurkolóink magatartása miatt nem büntet minket meg az európai szövetség” – mondta az immár 104-szeres válogatott Dzsudzsák.

Dzsudzsák Balázs (b) és a szlovák David Hancko a labdarúgó Európa -bajnoki selejtezõ E csoportjában játszott Magyarország – Szlovákia mérkõzésen a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Mindenesetre az a hír, miszerint a horvátok hatalmas meglepetésre csak 1-1-es döntetlenre végeztek Azerbajdzsánban, mindkét csapatnak jó hírnek számított. Főleg a magyaroknak, hiszen egy esetleges sikerrel két pontos előnnyel vezethetné a hajrá előtt a csoportot. Mindenesetre az a televízió képernyőjén is átjött, a hangulat fantasztikus volt a helyszínen, és az élőkép – miszerint Hunyadi Mátyás mellé kifeszítették, hogy az Európa-bajnokság előttetek, a fekete sereg mögöttetek – a világ bármely stadionjában megállta volna a helyét.

A mérkőzés első perceiben a szlovákok léptek fel támadólag, ám az első igazi helyzet az 5. percben Kleinheisler előtt adódott, ám a középpályás úgy 12 méterre a kaputól „eltörte” a labdát, ami azért elgurult a szlovák kapusig. Ez, mintegy vezényszó hatott a magyar játékosokra, és Sallai kétszer is veszélyeztetett, ám előbb az életerős lövése elkerülte a kaput, majd utána az éles beadását magához ölelte Dúbravka. Majd – mivel három a magyar igazság – a Bundesligában edződő játékos centikkel maradt le Dzsudzsák beívelésről. Aztán a 15. percben Szoboszlai is jelezte, a pályán van, és a magyar labdarúgás egyik legnagyobb ígéretének lövését már „majdnem bravúrral védte a szlovák hálóőr.

HIRDETÉS

Az első félidő felénél örömmel állapíthattuk meg, jobban játszik a magyar válogatott, és amikor a 24. percben Szalai egy cselt követően kapura bombázott, bizony Dúbravkának minden tudására szüksége volt, hogy kiüsse a labdát. Mindenesetre azok, akik a Montenegró elleni vereség után féltek a szlovákoktól, megnyugodhattak, hiszen a 9 helyen megváltozott csapat szinte állandó nyomás alatt tartotta a vendégek kapuját. És ami talán ennél is fontosabb, a szurkolók megfogadták Dzsudzsák kérését, és az elmúlt időszak legsportszerűbb szurkolásával bíztatták a magyar válogatottat. Már, ha jó hallottuk a televízió előtt ülve…

Aztán a derült égből villámként hatott, amikor Hamsik jobbról beadott, a lesgyanús helyzetben lévő Bozenikről éppen Mak elé pattant a labda, aki aztán kegyetlenül bevágta azt Gulácsi hálójába. Döbbent csend uralta a Groupamát egy pillanatra, majd éktelen füttykoncert harsant, ugyanis a szlovák gólszerző éppen a magyar tábor előtt ünnepelt hazája címerét csókolgatva. A provokációt végül a spanyol bíró is helytelenítette, és véleményének egy sárga lappal adott nyomatékot, melyet a közönséget hergelő Vavrónak osztott ki. Még a szünet előtt még egyszer meghűlt a vér a szurkolókban, miután a szlovákok 22 méterről lőhettek szabadrúgást, ám Hamsik bombája majd fél méterrel elkerülte a jobb felső sarkot.

A gólszerzõ Szoboszlai Dominik (j), mellett Dzsudzsák Balázs (b) és Baráth Botond (b) örül a labdarúgó Európa -bajnoki selejtezõ E csoportjában játszott Magyarország – Szlovákia mérkõzésen a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A szünetben ahelyett, hogy a szurkolókkal beszélgethettünk volna, nézhettük a közmédia hírek egy percben című minihíradóját, valamint azt, hogy Bozsik Péter és Simek Péter egyetértett abban Mérei Andreával együtt a pályán állva, hogy leshelyzet előzte meg a szlovák gólt.

Mindenesetre aztán az 50. percben aztán nemcsak ők hárman, hanem többmillió magyar – 21.500 a stadionban, míg e sorok írója a többiekkel a televízió előtt – ugrottak fel ünnepelni, hiszen a Szalai ellen elkövetett szabálytalanságért megítélt szabadrúgást Szoboszlai védhetetlenül varrta be a jobb felső sarokba, így a lehető legjobban folytatódott magyar szemszögből a találkozó. Sajnos nem sokáig, ugyanis az 56. percben Lobotka indításával Bozenik lefordult Baráthról, majd kilőtte a jobb alsót úgy, hogy Gulácsinak esélye sem volt védeni. Öt perc múlva megint módosulhatott volna az eredmény, ám Szalai – aki megint jól cselezett a szlovák 16-os előtt, majd lőtt, Dúbravka védett, majd egy perc múlva Kádár fejesét hatástalanította.

Szoboszlai Dominik (j) és a szlovák Denis Vavro a labdarúgó Európa -bajnoki selejtezõ E csoportjában játszott Magyarország – Szlovákia mérkõzésen a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A 64. percen aztán kis híján szívinfarktust kapott az ünnepelt Rossi kapitány, ugyanis a magyar védelem lipcsei része, Orbán és Gulácsi addig várt egymásra, míg Mak egyszercsak száz százalékos helyzetbe találta magát, ám a szélső hatalmas gólt akart lőni, és végül fölé bombázott. A másik oldalon Dzsudzsák lövő kedve is megjött, kétszer is foglalkoztatta a szlovák kapust, és a második védése kifejezetten bravúros volt Dúbravkának. Ettől kezdve mintha erőt gyűjtöttek volna a magyarok az utolsó nagy hajrára, ugyanis a szlovák kapuig is nehezen jutottak el Szalaiék. Pedig jó lett volna már felébredni, ugyanis a 84. percben Hamsik kis híján növelte a szlovák előnyt, ám Gulácsi szépen védte a sarokra tartó lövését. Válaszként Sallai bolondította meg a teljes baloldali szlovák védelmet, ám beadása egyszerűen elpattant Szalairól. A közönség űzte-hajtotta a csapatot, amely az utolsó energiáit mozgósította az egyenlítés érdekében, ám ez sajnos még arra sem volt elég, hogy egy helyzetecskét kialakíthassanak Szoboszlaiék.

Sajnos a szlovákok kihúzták, így 2-1-re megnyerték a csoportból való továbbjutás szempontjából létfontosságú találkozót. Ugyan még semmi sincs veszve, ám kissé messzebb kerültünk a 2020-as, részben hazai rendezésű kontinensviadaltól. Ugyanakkor, ha a válogatott képes lesz vagy Zágrábban, vagy Cardiffban egy bravúrra, akkor még minden lehetséges. Mindenesetre az a tény, hogy Szlovákia mind a hat pontot képes volt megszerezni a magyarok ellen, több, mint szomorú.

Európa-bajnoki selejtező, E-csoport, 5. forduló

Magyarország – Szlovákia 1-2 (0-1)

HIRDETÉS

Budapest, Groupama Aréna, 22.000 néző. Jv.: Antonio Miguel Mateu Lahoz (spanyol)

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics (Bese, 30.), Orbán, Baráth, Kádár – Kleinheisler (Holender, 85.), Nagy Á. (Pátkai, 65.) – Dzsudzsák, Szoboszlai, Sallai – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Szlovákia: Dúbravka – Satka, Vavro, Skriniar, Hancko – Lobotka, Kucka (Gregus, 85.) – Mak (Haraslin, 86.), Hamsik, Rusnak – Bozenik (Duris, 77.). Szövetségi kapitány: Pavel Hapal.

Góllövők: Szoboszlai (50.) illetve Mak (40.), Bozenik (56.)

Kiállítva: Baráth (95.)

A csoport állása:
1. Horvátország  5  3  1  1  10- 5  10 pont
2. Szlovákia     5  3  –  2   9- 7   9
3. Magyarország  5  3  –  2   7-6   9
4. Wales         4  2  –  2   4- 4   6
5. Azerbajdzsán  5  –  1  4   5-13   1

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,206lájkolóTetszik
3,191követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kötöttfogás 82. – Túléljük, ha beleroppanunk is?

Ha csütörtök, akkor Kötöttfogás, Dévényi István ezúttal is elkalauzolja önöket Csintalan Sándor és Konok Péter nappalijába.

Lét és idő