Összeeresztik a profi és az amatőr ökölvívókat?

Összeeresztik a profi és az amatőr ökölvívókat?

Fotó: Unsplash/Arisa Chattasa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan egy éve lesz annak, hogy a Duna Aréna otthont adott az ifjúsági ökölvívó-világbajnokságnak, amely kis híján csődbe vitte a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget (MÖSZ). Az Erdei Zsolt vezette testület ugyanis 348 millió forintos hiányt halmozott fel, és ha az állam nem sietett volna az egykori sikersportág segítségére, ma már csak emlékként beszélhetnénk a hazai amatőr ökölvívásról. Erdei a 24.hunak egy korábbi interjújában elismerte, nem voltak könnyűek az elmúlt hónapok, de szerencsére sikerült lezárni a világbajnokság gazdálkodásával kapcsolatos ügyeket, és a rendcsináláshoz a kormány újabb sok száz milliót adott.

Persze nemcsak pénzt – egészen pontosan 303 millió forintot – kapott a MÖSZ, hanem egy pénzügyi komisszárt is Bajkai István személyében, aki a konszolidáció mellett is odafigyel a szövetség gazdálkodására. Egy év alatt már majdnem minden vb-beszállítót sikerült kifizetni – igaz, kénytelenek voltak engedni az eredetileg kialkudott árból –, így lassan a szakmai munkára is elkezdhetne foglalkozni az elnökség, hiszen jövőre Tokióban olimpiát rendeznek. Ha úgy adódna, hogy egyetlen magyar bokszoló sem jutna ki a japán fővárosba, bizony az ökölvívás nagy eséllyel kiesik a kiemelt sportágak közül. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár ugyanis nemrég bejelentette, a nyári játékok után értékelik, majd újragondolják az eddigi támogatási rendszert.

Erdei Zsolt: Eszemben sincs másra tolni a felelősséget | Magyar Hang

A kvótaszerzést ráadásul nem nagyon segíti az sem, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szakított a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetséggel (AIBA), és már a kvalifikációs tornák szervezését is kivette a kezéből. A NOB felállított egy munkacsoportot, amely kidolgozta a kvalifikációs rendszert. Összesen 286 bokszoló indulhat az olimpián, 13, ezen belül 8 férfi - és 5 női súlycsoportban, előbbiben 186, utóbbiban 100 sportoló léphet ringbe. A kvalifikációs tornákat 2020 januárja és májusa között rendezik meg, ezekből négy kontinentális lesz, májusban, az utolsón a világ minden tájáról elindulhatnak azok, akik addig nem szereztek kvótát. A rendező Japán számára 4 férfi- és 2 női kvalifikációs helyet biztosítanak, valamint kiosztanak a férfiaknál 5, a hölgyeknél 3 szabad kártyát.

A fentiek ismeretében nyugodtan kijelenthető, hogy nem egyszerű kvótához jutni, főleg úgy, hogy a magyar amatőr ökölvívás története egyik legnagyobb válságát éli. Már-már álomszerű lenne, ha a rióihoz hasonlóan két résztvevőnk lenne, főként, hogy maga a MÖSZ elnöke is elismeri, a magyar csapatban pillanatnyilag kevés a kvalitás. A 2000-es, sydney-i olimpián bronzérmet szerző Erdei – ő a sportág utolsó magyar érmese – kizárólag a központosításban és külföldi szakmai vezetőben látja a megoldást. Ráadásul most előállt azzal, hogy az amatőr bunyósok mellett a profiknak is lehetőséget adna a kvóta megszerzésére.

Belépett a politika és a pénz, kitört a háború a sportban | Magyar Hang

„Egyértelmű célunk, hogy Tokióban minél több súlycsoportban induljon magyar ökölvívó, és minél eredményesebben szerepeljenek. Ezért úgy döntöttünk, hogy a hazai válogatóversenyek kapuit kitárjuk az ország legjobb profi versenyzői előtt is. Azoknak a profiknak, akik olimpikonok szeretnének lenni 2020-ban, az amatőrök között kell bizonyítaniuk rátermettségüket” – közölte Erdei Zsolt, majd bejelentette az is, hogy ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány munkáját a kazah Bolat Nijazimbetov segíti a jövőben vezetőedzőként. Ezzel az ötletével nem aratott túl nagy sikert a profik között. Rácz Félix sportmenedzser szerint a MÖSZ most kezd el vakarózni, mivel rájött, hogy a jelenlegi amatőrválogatott tagjai sajnos nemhogy érmet nem fognak tudni szerezni, még kvalifikálni sem fogják magukat Tokióba, dacára a nem kevés állami támogatásnak.

„Azt azért mindenképp hangsúlyoznám, hogy ez nem feltétlenül a magyar ökölvívók és edzők miatt van, vagy az ő képességeiknek szól. Mi, Kovács Kokó Istvánnal együtt, már körülbelül két éve mondjuk folyamatosan, hogy ha eredmény kell, sőt ha kvótát akarnak a 2020-as olimpián, akkor indítsanak el profikat, hiszen a hivatásosok egy része jócskán felülemelkedik szakmailag a jelenlegi magyar amatőrmezőnyön. Ugyanakkor szakmailag kissé nevetségesnek tartom azt, hogy a legjobb profiknak csak a keretbe való bekerülés lehetőségét ajánlja fel Erdei, miközben azért arra kíváncsi lennék, hogy az amatőrök közül ki tudná csak megszorongatni is Szellő Imrét, Bacskai Balázst vagy akár Kis Mátét. És ezt ő legalább annyira jól tudja, mint én vagy az ökölvívó-társadalom többi szereplője” – jelentette ki hazánk legeredményesebb bokszmenedzsere.

Kovács Koko István: „Vállalnám az elnökséget, de..." - A teljes interjú | Magyar Hang

Rácz szerint az egyetlen járható út az lenne, ha a MÖSZ elnöke és elnöksége egy „vicces elemeket nélkülöző” szakmai elképzelést tenne le az asztalra arról, miként képzeli 2020 után a magyar ökölvívást, majd – egyeztetve a szövetség hivatásos tagozatával – közösen kidolgoznák a sportág hosszú távú szakmai és gazdasági programját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.