Lőrincz Tamás világbajnok

Lőrincz Tamás világbajnok

Lőrincz Tamás élete első világbajnoki aranyát nyerte a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs vb-n (Fotó: MBSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már eddig sem számított tucatversenyzőnek a világversenyeken eddig éppen 12 érmet nyerő – olimpiáról 1 ezüst, vb-ről 2 ezüst és 1 bronz, Eb-ről 3 arany, 1 ezüst és 3 bronz, az Európai Játékokról 1 bronz – Lőrincz Tamás, aki már tegnap remek birkózással jutott be az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a 77 kilósok döntőjébe. Ráadásul amellett, hogy biztos érmesként zárt Kazahsztán fővárosában, megszerezte a tokiói kvótát is, azaz újabb olimpián vehet részt öccsével, a 87 kilósok között ezüstérmet nyert Viktorral együtt.

Nos, az idősebb Lőrincz-fivér túltett testvérén, hiszen a görög származású svéd Alex Bjurberg Kessidis ellen feltette a koronát az itteni teljesítményére, és fantasztikus teljesítménnyel, 2 perc 20 másodperc alatt technikai tussal győzött. Ezzel a 13-as szám neki szerencsét hozott, hiszen érmekben gazdag pályafutása első világbajnoki címét szerezte meg.

„Ezt a monoklit az első vállasától kaptam, de nem érdekelt. Egyébként le a kalappal a svéd előtt, hogy azon az ágon végigjött, azt iránit is megverte, akiről azt hittük, vasrúddal sem lehet… Nekem annyiban szerencsém volt, hogy az ágamról erős emberek estek ki. Most kevésbé éreztem magam jól, mint az előző nap, biztos azért, mert ehettem, és minden vér a gyomromba ment, de a meccsen szerencsére nem látszott. Korábban kicsit elhanyagoltam a fordított emelést, most viszont elkezdtem egyre többet gyakorolni, érdemes volt. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy technikai tussal nyerek vb-döntőt, ráadásul százévesen…” – fogalmazott a „csak” 32 esztendős, ceglédi születésű klasszis.

A többi magyar közül a kötöttfogású Torba Erik (60 kg) a vigaszágon 5–0-ra kikapott a román Arnauttól és kiesett. A kötöttfogású válogatott ezzel befejezte vb-szereplését, és igen pozitív mérleggel utazhat haza a csapat: 1-1-1 arany, ezüst és bronzérem mellett két olimpiai kvótát is szereztek birkózóink.

A vb-szőnyegre lépő első honfitársnőnk, Dénes Mercédesz (53 kg) 6–1-re legyőzte a dél-koreai Kimet, aztán a világ- és Európa-bajnok fehérorosz Kaladzsinszkaja ellen is nagyszerűen helyt állt, a félidei 2–2 még neki kedvezett, végül azonban 6–2-re veszített, s mivel riválisa nem jutott be a fináléba, kiesett.

Szerdán szőnyegre lépő honfitársnőink közül az idei Európa-bajnok, vb-bronzérmes Barka Emese (57 kg) kazah, Sleisz Gabriella (65) svéd, az Eb-2. Németh Zsanett (76) pedig az olimpiai bajnok kanadai ellen kezdi meg szereplését.