Gyereksereg előtt izzadta ki a győzelmet Magyarország

Gyereksereg előtt izzadta ki a győzelmet Magyarország

A gólszerző Korhut Mihály (szemben) és Baráth Botond a Magyarország–Azerbajdzsán labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy elánnal kezdte a meccset a magyar válogatott, már az első percektől a kapuhoz szegezte ellenfelét. Azerbajdzsánnak nem sok labda termett, a párharcokat szinte rendre a hazaiak nyerték meg. A magyar fölénynek hamar meglett az eredménye, már a hatodik percben komoly helyzetbe kerültünk: Dzsudzsák remek passzából Szoboszlai előtt termett lehetőség, ám a kint álló azeri kapust nem tudta átemelni, jócskán felé szállt a labda.

Nem sokkal később megszerezte a vezetést a magyar együttes: Dzsudzsák jobboldali szögletét Sehdayev pont a felfutó Korhut irányába fejelte ki, aki nem teketóriázott, úgy jó 26-27 méterről megküldte a játékszert, és bombájával kilőtte a kapu jobb oldalát. Balayev nem sok mindent látott belőle. Jó kezdés, egy szépségdíjas góllal, 1–0.

A vezetést követően a játékot továbbra is a magyar csapat uralta. A vendégek gyakorlatilag semmit sem mutattak abból a játékból, amivel 1–1-es döntetlenre hozták a horvátok elleni hazai meccsüket. Folyamatosan jöttek a magyar akciók: a 30. percben Szalai lőtt a jobb sarok mellé, négy perccel később egy szép Szoboszlai labdaátlépés után Sallai helyezett gyengén úgy 14 méterről.

A félidő végére mintha felébredt volna az azeri válogatott, picit ki tudtak jönni a szorításból, és olykor már a magyar térfélen is zajlott a játék, ám ennek ellenére, maradt a magyar fölény: a labdabirtoklás 55:45, míg a kapura lövésekben 13:1 volt a javunkra, amelyből hat magyar lövés találta el a kaput az első félidőben.

A második félidő csere nélkül indult, a magyarok pedig megőrizték a kezdeményező szerepet. Az első komolyabb lehetőségre az 52. percig kellett várni: Almeida fellökte Kovácsot, a középről és mintegy 29 méteres távolságból Szoboszlai tüzelt, ám jobbal felé ment a laszti. Tovább nyomtak a hazaiak, a letámadással többször is zavarba lehetett hozni a vendégeket. A 60. percben Szoboszlai zavarta a kapust, akinek pontatlan kirúgását Sallai küldhette vissza, ám a külsővel megküldött labda elkerülte a kaput.

A 70. perc után mintha kifújt volna picit a szufla, a második gól nem akart érkezni, s feljött az azeri vagy leeresztett a magyar csapat (viszonyítás kérdése). Ám mikor már-már aggódni lehetett volna, ismét jött Korhut Mihály, aki Abdullayev rövid felszabadítása után bő harmincról eresztett el egy újabb bombát, ám csak centikkel kerülte el a kaput. Az azeriek mindettől függetlenül a meccs vége felé többet kezdték birtokolni a labdát.

A 92. percben egy pillanatra megállt az ütő mindenkiben. Egy azeri szabadrúgás után a kapuba pattant a labda, ám a holland bíró érvénytelenítette a vendégek egyébként teljesen szabályosnak tűnő gólját. Ezt tényleg megköszönhetjük a sporinak. A legvége kifejezetten paprikásra sikeredett, de a magyar csapatnak sikerült bezsebelnie a három pontot.

Magyarország így hét meccset követően 12 ponttal – eggyel több mérkőzést megvívva, mint Szlovákia – a tabella második helyére lépett elő, és a nemzeti tizenegy így életben tartja kijutási esélyeit a többek között Magyarországon is megrendezendő jövő évi kontinenstornára. Wales ellen november 19-én játszik a magyar csapat, így idegenben kell majd kivívni a kijutást. A mérkőzés után kerül megrendezésre a Wales–Horvátország találkozó.

Eb-selejtező, 7. forduló

Magyarország–Azerbajdzsán 1–0 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna – zárt kapu, 15 ezer 14 éven aluli. Játékvezető: Dennis Higler, illetve Johan Balder, Joost van Zuilen
Gól: Korhut (10.)
Sárga lap: Lovrencsics (25.), Korhut (73.), illetve Rahimov (12.), Israfilov (68.), Garayev (93.), Mustafazade (93.), Huseynov (95.)

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Orbán, Baráth, Korhut – Vida M. – Dzsudzsák (Nagy D. 71.), Szoboszlai (Holman 76.), Kovács I. (Sigér 86.), Sallai – Szalai Á. – szövetségi kapitány: Marco Rossi

Azerbajdzsán: Balayev – Pashaev, Huseynov, Mustafazade, Rahimov – Israfilov, Garayev, Almeida (Abdullayev 58.) – Ramazanov, Sheydaev, Khalilzade (Huseynov 66.) - szövetségi kapitány: Nikola Jurcevic