2030-ra karbonsemleges lesz a Forma–1

2030-ra karbonsemleges lesz a Forma–1

Sebastian Vettel a Ferrari volánja mögött (Fotó: Jake Archibald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Forma–1 irányító testületének közelmúltban elindított programja szerint 2030-ra karbonsemleges lesz a legnevesebb autóverseny sorozat. A tervek szerint nemcsak a versenypályán futó versenyautók, de a személyzet és a felszerelés szállítása során keletkezett szén-dioxid lábnyomot is el akarják tüntetni teljes egészében – írja a BBC.

Az elképzelés lényege, hogy ultra hatékony logisztikával és utaztatással, valamint a teljes egészében megújuló energiával működtetett irodákkal és létesítményekkel ellensúlyozzák a verseny során keletkező és nem csökkenthető kibocsátást.

Első lépésként a szén-dioxid kibocsátást csökkentő programot indítják el. 2025-ig pedig minden rendezvény fenntarthatóvá válik azáltal, hogy elhagyják az egyszer használatos műanyagokat, az összes hulladékot újrahasznosítják, illetve komposztálják. 2021-től pedig kötelező lesz az F1-es versenyautók üzemanyagában legkevesebb tíz százalék bioüzemanyagot felhasználni.

Mintha léghajót építenénk a süllyedő Titanicból | Magyar Hang

Búcsút kel intenünk a kapitalizmusnak ahhoz, hogy elkerüljük az ökológiai katasztrófát? Mit érhetnek el a klímamozgalmak a zöld nekibuzdulással? Ezekre kerestek választ a Tanácstalan köztársaság vitaestjén.

A jelenleg használt F1-es erőforrások sokkal hatékonyabbak a hétköznapi autókban használt motoroknál, de ezt is növelni szeretnék a 2026-os versenyévtől kezdődően. A versenyautók egyébként a száguldó cirkusz károsanyag-kibocsátásának mindössze 0,7 százalékát adják, amiben benne vannak a versenyek és a tesztek is.