Bravúros magyar győzelem és továbbjutás Izland ellen!

Bravúros magyar győzelem és továbbjutás Izland ellen!

Bánhidi Bence gólöröme az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Izland-Magyarország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 15-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar válogatott fantasztikus játékkal, Mikler Roland bravúrjaival győzte le Izlandot, és csoportelsőként jutott be a férfi kézilabda Eb középdöntőjébe, nem mellesleg kiejtve az olimpiai és világbajnoki címvédő Dániát!

A feladat nehéz, a képlet egyszerű volt a magyar válogatott szempontjából a közös osztrák–norvég–svéd rendezésű Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén. Ha nem kapunk ki Izlandtól, biztosan a középdöntőbe jutunk az E csoportból, vereség esetén pedig rághatjuk a körmünket a később kezdődő dán-orosz meccset figyelve.

Izland kemény diónak ígérkezett, csapatuk játékerejét jól illusztrálja, hogy két győzelemmel már továbbjutóként készülhetett ellenünk. Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány előre világossá tette, hogy ellenünk is győzelemre játszanak, fontos számukra az így továbbvihető két pont, azzal sem foglalkoznak, ha győzelmükkel az olimpiai és világbajnoki címvédő Dániát viszik magukkal a középdöntőbe. A kapitány nem fukarkodott a mieinket illetően a dicsérő szavakkal, különösen a védekezésünk lepte meg.

Az első két mérkőzésen valóban nagyszerűen teljesített a magyar válogatott. Szombaton az oroszokat győztük le 26–25-re, de az igazi bravúrt a dánok elleni hétfői döntetlen jelentette (24–24). Ez a teljesítmény volt, ami Gudmundur Gudmundsson figyelmét is felkeltette.

A Malmö Arenában a mieink kezdtek jobban: az első izlandi gólra a 6. percig kellett várni (Mikler büntetőt is hárított), de ekkor már három magyar találatot jegyezhettünk. Utána azonban a magyar támadások rendre elakadtak, majd az első izlandi időkérés után az eredmény is megfordult.

Védelmünk szinte átjáróházzá vált, amikorra Gulyás István először kért időt a 14. percben 3-6-os állásnál. Csaknem tíz perc után született magyar gól Győri révén, a játék képe kiegyensúlyozottabbá is vált a félidő derekától. Ám az izlandiak, elsősorban a veterán Sigurdssonnak és Petersonnak, illetve Pálmarssonnak köszönhetően, végig tartani tudták a három-négygólos előnyüket, miközben a mieink két hetest is elhibáztak. A félidőben 12–9 volt az állás Izland javára, amelynek érthető módon a helyszínen a dán szurkolók örültek a legjobban.

Az izlandi előny behozhatónak látszott, még akkor is, ha a második félidőt első gólja is a magyar kapuban landolt. Ám ezután Mikler bravúrjainak és a védők gyűrűjéből rendre betaláló Bánhidi góljainak köszönhetően a 41. percre ledolgozta hátrányát a magyar csapat (15–15). Teljesen kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, majd a 48. percben hosszú idő után Szita találatával visszavettük a vezetést (18–17)!

Gólszerzőnk elkapta a fonalat, egy perc múlva újra betalált, miközben Mikler Roland az izlandiak szemét is kivédte. És ha egy üzlet beindul: Bóka és Szita négy gólra növelte a magyar előnyt (21–17). Így fordultunk rá a mérkőzés hajrájára! Izlandi gólt magyart követett, majd még egy magyar jött, amikor 23–18-as állásnál, bő három perccel a vége előtt időt kért az izlandi kapitány. Viking csoda helyett újabb magyar gól érkezett ismét Szita révén, ellenfelünk játékán már a kétségbeesés tükröződött.

A vége 24–18 lett, Magyarország csoportelsőként jutott a középdöntőbe, ahova két pontot is visz magával. Nem kérdés, a második félidei játékot tekintve teljesen megérdemelten.

Kézilabda-Európa-bajnokság, férfiak
Csoportkör, 3. forduló – E csoport, Malmö
Játékvezetők: Marín, García Serradilla (spanyolok)

Magyarország–Izland 24–18  (9–12)