Oroszországnak sem kegyelmezett a magyar női vízilabda-válogatott

Oroszországnak sem kegyelmezett a magyar női vízilabda-válogatott

Gyöngyössy Anikó, a magyar és Jevgenyija Szoboljeva, az orosz válogatott játékosa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 15-én (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A két, nagy gólaránnyal megnyert, horvátok és szlovák elleni meccsek után igazából az oroszok elleni találkozóval indult a magyarországi vízilabda Európa-bajnokság „éles” szakasza. A statisztikák fanatikusai előzetesen abban bízhattak – miként a mérkőzés kommentátora, Hajdú B. István az elején megemlítette – az utolsó öt Eb-meccsét a női csapat megnyerte az oroszokkal szemben.

Az első negyedet az ellenfél kezdte jobban, egy magyar kapufa után a kék sapkás oroszok találtak be. A mieink erre igen gyorsan reagáltak, az első viszont támadásból Keszthelyi Rita volt eredményes. Nem jött viszont jól, hogy Vályi Vandát az első percekben kétszer is kiállították. Ez azonban nem torpantotta meg a csapatot, a játékrész felénél sikerült megfordítani a meccset és átvenni a vezetést, Leimeter lövése után már 2-1.

Közel két perccel a negyed vége előtt kiegyenlített az orosz csapat: Karimova lövését követően 2-2. Aztán egy gyors és szemfüles kontra után Keszthelyi szemmértéke meghozta a következő, pályafutása századik Eb-gólját; szépen átejtette a kapus feje felett, így lett 3-2. A jóból pedig sosem elég, Keszthelyi újra betalált, ezúttal egy emberelőnyös helyzetből. A negyed végére felpörögtek az események: az oroszok is kihasználtak egy emberelőnyös szituációt, egy jó bepassz után Timofejeva közvetlen közelről lőtt, és talált be.

A második felvonás meddő támadásokkal indul pró és kontra. 5:22-nél a játékvezetők egy orosz lövést videóbíróztak, ám a visszajátszások alapján is látszott, hogy a löket nem ment be. Egyből utána a magyarok remekül védekeztek ki egy emberelőnyös helyzetet. Sajnos a meccs ezen szakaszában pontatlanok voltak a lövéseink, előnyből is csak kapufáig jutottunk. Szerencsére azonban az oroszok sem voltak sokkal jobb passzban.

2:32-vel a negyed vége előtt aztán megtört a jég, Gyöngyössy Anikó egy felső kapufás bombával köszönt be. És ha már megindult a magyar gólgyártás, egyből utána egy szép ráúszásos támadást követően Vályi is betalált, 6-3. Közvetlenül utána azonban megkapta a harmadik kiállítását, így Vályi Vanda kipontozódott, és kiszállt a meccsből. Az utolsó két percben kifejezetten jól működött a magyar védelem, több orosz lövést is blokkoltak, az ellenfél többször is kicsit tanácstalannak tűnt.

Kasó Orsolya, a magyar válogatott kapusa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Oroszország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A harmadik negyed orosz hengerrel indult, előbb Berszneva, majd pedig Gurbunova is betalált. Hamar elfogyott a magyar előny. Az emberelőnyt se sikerült kihasználnia a lányoknak, Keszthelyi lövését tolta kapufára az orosz hálóőr. Az egyenlítés is összejött az oroszoknak, míg nekünk nem adtak meg egy kiállítást, addig a túloldalon igen, amit az ellenfél kíméletlenül kihasznált, és máris 6-6 állt az eredményjelzőn.

Már a vezetésért támadtak az oroszok, ám Prokofjeva nem tudott gólt dobni. De a magyarok sem, hiába támadhattak emberelőnyben. Aztán jött ismét Keszthelyi, és egy káprázatos ejtéssel megtörte a magyar gólcsendet, soha jobbkor! Ismét átvettük a vezetést, 7-6. A negyed végén aztán Szilágyi is megvillant, és egy remek Rybanska passz után ő is gólt szerzett, 8-6. Maradt még egy támadásra idő, ám Gurisatti ejtését védte az orosz hálóőr.

Az utolsó negyed elején megint nagy volt a mezőnyharc, a gól azonban nem jött. A játékrész közepére ebből a versenyből aztán az oroszok jöttek ki jobban, Karimova találatával egy gólra zárkóztak, 8-7. A magyarok azonban nem hagyták teljesen magukra jönni az oroszokat, egy figura után Illés Anna talált be hat méterről, 9-7 ide! Az ellenfél azonban végéig harcolt, Gorbunova is gólt szerzett, ezzel 9-8-ra hozta fel a csapatát.

Az utolsó orosz lövés mellé ment, így izgalmas véghajrában végül ismét sikerült megvernie a magyar női vízilabda-válogatottnak az oroszokat! Ezzel három meccs után 6 pontja van a mieinknek, az azonos pontszámmal, de jobb gólkülönbséggel bíró Görögország mögött a második helyen állnak.

A mérkőzés után a szövetségi kapitány úgy értékelt: a győzelem „az önbizalmon és csapategységen sokat fog dobni, ugyanakkor ez a siker semmit nem fog érni”, ha nem verik meg a görögöket pénteken. „Keszthelyi Rita a hátán vitte a csapatot, amivel átbillentette a holtponton” – emelte ki az MTI-nek Bíró Attila. Hozzátette ugyanakkor: rajta kívül is több jó egyéni teljesítmény volt csapatában, emellett az oroszokéhoz mérhető centerjáték és a kiváló kapusteljesítmény eredményezte a szűk győzelmet. Hangsúlyozta, rég látta ilyen intelligensen vízilabdázni együttesét.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Oroszország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Keszthelyi Rita szerint mindenki beletette szívét-lelkét a mérkőzésbe, és fegyelmezetten játszott. „Ha a következő találkozókon nem nekem fog menni, akkor be tudok állni a sorba és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogy ők ma ezt megtették velem” – köszönte meg társai teljesítményét a mérkőzésen a pályafutása századik Eb-gólját is megszerző csapatkapitány. Keszthelyi Rita arra is rámutatott: a kontinensbajnokság vége még messze van, de a görögök elleni találkozón sokat tudnak tenni a négy közé jutásért azzal, hogy könnyebb ágra kerülnek.

Szilágyi Dorottya szerint a remek emberhátrányos védekezés, Kasó Orsolya kapusteljesítménye, a jó lövőhatékonyság, valamint a Keszthelyi által nyújtott plusz is fontos volt. Gurisatti Gréta pedig arról beszélt: a csoportsorsolás ismeretében erre a mérkőzésre élezték ki a felkészülést, mivel „ez volt az első keményebb” összecsapásuk. Mint mondta, ennek következtében nem tudott nekik újat mutatni az ellenfél, amit jól bizonyít, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.

Bíró Attila csapata legközelebb épp a hellászi hölgyekkel mérkőzik majd meg január 17-én, pénteken 19 órától a Duna Arénában.

Vízilabda-Európa-bajnokság, nők. Csoportkör, 3. forduló:
A csoport – Duna Aréna, 800 néző.
Jatékvezetők: Dervieux (francia), Wengeroth (svájci)

Magyarország-Oroszország 9-8 (4-3, 2-0, 2-3, 1-2)
Gólszerzők: Keszthelyi (4), Leimeter, Gyöngyössy, Vályi, Szilágyi, Illés, illetve Gurbunova (3), Karimova (2), Szerzsantova, Timofejeva, Bersznyeva.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.