Nagy meccsen játszott döntetlent a spanyolokkal a férfivízilabda-válogatott

Nagy meccsen játszott döntetlent a spanyolokkal a férfivízilabda-válogatott

Vámos Márton, a magyar válogatott játékosa gólt lő Daniel Lopez Pinedo spanyol kapusnak a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokáig vezetett, s bár az utolsó pillanatokban a győzelemért is támadhatott, a második félidőben mutatott játék miatt a döntetlennek is örülhetett a magyar férfivízilabda-válogatott a Spanyolország elleni csoportrangadón csütörtökön a Duna Arénában. A 11-11-es végeredmény azt is jelenti, hogy a csoportgyőzelemhez minél nagyobb különbséggel kell felülmúlni Máltát szombaton (jobban, mint ahogy a spanyolok legyőzik Törökországot).

A közelmúlt a magyar csapat mellett szólt, amely a tavalyi kvangdzsui vizes világbajnokságon 13-11-re nyert Spanyolország ellen úgy, hogy már hattal is vezetett. Igaz, a vb-n a spanyolok végül az ezüstéremig jutottak, míg nekünk be kellett érni a negyedik hellyel. A várakozásoknak megfelelően jól kezdett és sokáig kézben tartotta a meccset a magyar válogatott. Pohl remek góljaival 4-2-re vezettünk az első negyed után.

A második játékrészt ritkán látható jelenet tette emlékezetessé. Varga harcolt ki ötméterest, a spanyol kapus, Daniel Lopez Pinedo állandóan kimozdult a kapuból, amiért a játékvezető előbb figyelmeztette, majd kiállította, így Manhercz Krisztián egy mezőnyjátékosnak, Alberto Munarriznak lőhetett, aki azonban hárította a büntetőt. Azonban még így is 5-4-es előnnyel fordulhattunk.

A harmadik negyedben Vámos, Hárai és Angyal góljaival ismét kettő volt ide (8-6), de a spanyolok nem hagyták annyiban, egyenlítettek, az utolsó játékrészben pedig még a vezetést is átvették. Megtartani azonban már nem tudták. A nagy formában játszó Perrone negyedik góljával 11-10-re ment Spanyolország, ám egy-egy elrontott emberelőny után Zalánki Gergő úszott meg és egyedül fejezte be az akciót (11-11). Az utolsó spanyol támadásból újfent nem lett semmi, a magyaroknak 15 másodpercük maradt, a kapitány időt kért, de egy labdaeladás lezárta a találkozót.

A budapesti Európa-bajnokságon egy kvótát lehet szerezni a tokiói olimpiára, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a spanyolok olimpiai szereplése már biztos.

– Remek mérkőzést játszottunk, ami szerintem nemcsak itt az uszodában, hanem a televíziót nézők számára is rendkívül élvezetes lehetett. Két jól vízilabdázó csapat volt ma a vízben. Jól kezdtünk és a mérkőzés közepe is rendben volt, akár végig is vihettük volna ezt az egy-két gólos vezetést, de a spanyolok is gyorsan és agresszívan játszottak, nem érdemtelenül szereztek egy pontot – értékelt a vegyes zónában Märcz Tamás, ugyanakkor kiemelte, hogy néhány játékos több fájó hibát is elkövetett, de összességében tetszett neki a csapat hozzáállása és teljesítménye.

– Most ez erre volt elég, de a világbajnoki ezüstérmesről beszélünk, amely a vb óta sokat fejlődött, ahogyan szerintem mi is, amire még szükségünk is lesz a tornán belül – mondta a magyar kapitány. Vogel Somával kapcsolatban megjegyezte, elégedett volt a kapus teljesítményével, nem volt könnyű a választása, amely kicsit a meglepetés erejével is hatott.

– Nem játszottuk még ezt a műfajt. Nem könnyű kergetni egy áhított eredményt, hiszen a szembelévő csapat is szeretne jól teljesíteni, megmutatni magát egy Európa-bajnokságon. Extrát ugyanakkor szerintem nem kell kitalálni, egyszerűen jól kell játszani és akkor meglehet az óhajtott szám – mondta a Märcz Tamás.

Vízilabda-Európa-bajnokság, férfiak. Csoportkör, 2. forduló:
C csoport – Duna Aréna.
Játkévezetők: Alexandrescu (román), Zwart (holland)

Magyarország–Spanyolország 11-11 (4-2, 1-2, 3-4, 3-3)

Gólszerzők: Vámos 3, Pohl, Hosnyánszky 2-2, Hárai, Angyal, Varga Dénes, Zalánki 1-1, illetve Perrone 4, Granados 2, Munarriz, Delgado, Larumbe, Fernandez, Mallarach 1-1