26-0-ra nyert és csoportelső lett a magyar férfivízilabda-válogatott

26-0-ra nyert és csoportelső lett a magyar férfivízilabda-válogatott

Varga Dénes a magyar válogatott játékosa (b) és Nicholas-Kane Grixti máltai kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Málta mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 18-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szokványos mérkőzés elé nézett a magyar férfivízilbada-válogatott szombat este, amennyiben ugyanis húsz gólnál többel veri Máltát, úgy csoportelső lesz a csapat, ám ha annál kevesebbel, akkor csak második, és sokkal nehezebb dolga lesz a folytatásban. Nagy volt hát a várakozás, mint többen kiemelték a meccs előtt, egy az egyben kimagaslót kell nyújtania mindenkinek, azaz, négy negyeden át nem lankadhat a figyelem egy másodpercre sem. Szokták mondani, innen szép nyerni, erre vállalkozott Märcz Tamás legénysége.

Magyar szempontból jól indult a meccs, az első támadásból gól született, Erdélyi piszkálta be közelről, 1-0. Két és fél perc után érkezett a második magyar találat, ez már egy remek átlövésből esett, Pohl, 2-0. Egy perc sem telt el, és jött a harmadik, egy szabaddobás után Vámos lőtt egy oltári bombát. Újabb két gól szerzett a magyar válogatott, előbb Varga, majd Hosnyánszky találtak be. Ha negyedre lebontva néztük a matekot, bő két perccel az első felvonás vége előtt megvolt a „várt” gólmennyiség. De hogy ne legyen elég, Pohl újabb találata már 6-0-ra alakította az eredményt. Az első máltai kapura lövésre egészen a negyed végét jelző sípszóig kellett várni: Grixti kapus egész pályás löketét Nagy Viktor hárította.

A második játékrész Zalánki löketével indult, hogy aztán egyből duplázzon is, 8-0. Noha a máltaiak nem számítanak teljesen kezdőnek, egy támadást sem tudtak befejezni. Nem úgy, mint a megtáltosodó Zalánki, aki zsinórban immár a harmadik gólját lőtte. A magyarok hihetetlenül könnyen blokkoltak, és szereztek labdákat. Egy ilyen után talált be ismét Varga. Tizenegy perc alatt meglett a szükséges húszból tíz gól! A máltaiak ejtéssel próbálkoztak, de nem tudtak kifogni Nagy Viktoron. Nem úgy Jansik, aki kicsit kisodródva, de betalált, igaz, azért a társak is besegítettek neki azzal, hogy „eltűnt” egy máltai védő előle. A negyed végén a szigetországiak időt kértek, és a cserekapusuk is elkezdett melegíteni. A máltaiak azonban az emberelőnyüket sem tudták kihasználni, míg nálunk Varga ejtett zseniálisan, 12-0-ra növelve az előnyünk. Tizennyolc másodperccel a félidő előtt Zalánki ismét betalált, neki ez volt a negyedik, míg a csapatmak a 13. találata.

Hárai Balázs, a magyar és Jerome Gabarretta, a máltai válogatott játékosa a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország–Málta mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 18-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A harmadik negyed ott folytatódott, mint az előző kettő: mintha óramű pontossággal kiszámították volna, futószalagon jöttek a magyar gólok: Varga, Zalánki és Pohl volt a sorrend, 16-0. Egy hosszú, remek passz után Vámos következett, aki megszerezte az újabb találatát. Egy pillanatra ekkor a máltai szövetségi kapitányt mutatták, s arckifejezése alapján is látszott, rég örülne, ha ezt a meccset lefújnák már. Az ellenfél azért próbálkozott, volt két veszélyes lövésük, de a gól nem jött össze nekik, az egyik löketükkel Nagy Viktort lőtték arcon. A másik oldalon közben a magyarok nem álltak le, előbb Erdélyi, majd Varga büntetőből volt eredményes, 19-0. Ekkor már csak egy hiányzott a csoportelsőséghez, a huszadik találatot végül Mezei szerezte, ráadásul ő először lőtt kapura. Egy perccel a negyed vége előtt egy „új meccs” kezdődött, Zalánki pár másodperccel a játékrész lefújása előtt ismét betalált, ez neki már a hatodik gólja volt. Érdekes, az első három negyedben felvonásonként mindig egy-egy góllal dobott többet a magyar csapat.

A negyedik negyed első magyar találatát Angyal szerezte, így már 22-0-ra alakult az eredmény. Aztán Varga szerzett labdát, és ha már így tett, végig is vitte, és hét lövéséből a hatodik gólját szerezte. Ezt követően Manhercz is feliratkozott a gólszerzők közé, 24-0. A huszonötödik magyar találat Zalánki nevéhez fűződött, aki immár hetedszer volt eredményes a meccsen. A gólgyártás még ekkor sem állt le, Manhercz ismét betalált. Az utolsó támadás előtt még időt kért Málta, azonban nem sikerült kijátszaniuk a megbeszélt figurájukat. A magyar válogatott 26-0-ra nyert.

Märcz Tamás legénysége teljesítette a kötelezőt, Málta nagy arányú legyőzésével csoportelsőként végzett, így lesz egy szabadnapja, és az Oroszország-Grúzia találkozó győztesével játszik majd a negyeddöntőben.

Vízilabda-Európa-bajnokság, férfiak. Csoportkör, 3. forduló:
C csoport – Duna Aréna.
Játékvezetők: Rakovic (szerb), Dutilh-Dumas (holland)

Málta–Magyarország 0-26 (0-6, 0-7, 0-8, 0-5)

Gólszerzők: Zalánki (7), Varga (6), Pohl (3), Erdélyi (2), Vámos (2), Manhercz (2),  Hosnyánszky, Mezei, Jansik és Angyal.